«Κουμπωμένες» πάνω στη «φωτιά» που έχει αρπάξει η Ανατ. Μεσόγειος είναι και οι διεργασίες στα Ελληνοτουρκικά, καθώς επίδικο παραμένουν οι ευρωατλαντικής κοπής διευθετήσεις για διασφάλιση της αμερικανοΝΑΤΟικής συνοχής στην περιοχή και την ευόδωση των μπίζνες τους.
Σε αυτό το φόντο, σήμερα πραγματοποιείται στην Αθήνα συνάντηση του υφυπουργού Εξωτερικών, Κ. Φραγκογιάννη, με τον υφυπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, πρέσβη Μπουράκ Ακσαπάρ, με αντικείμενο τη λεγόμενη θετική ατζέντα συνεργασίας για την ανάπτυξη, επισήμως, των σχέσεων Ελλάδας – Τουρκίας σε εμπόριο, οικονομία, Ενέργεια, μεταφορές, Υγεία και περιβάλλον. Η «πρόοδος» που σημειώνεται σε αυτό το επίπεδο αξιοποιείται ως πρόκριμα για επιτάχυνση του παζαριού σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, με τα ελληνικά και κυπριακά κυριαρχικά δικαιώματα να μπαίνουν στον βωμό των «ντιλς» του κεφαλαίου και ευρωατλαντικών σχεδιασμών, κόντρα στη διείσδυση άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων.
Διόλου τυχαία, αμέσως μετά, αύριο Τρίτη, στο πλαίσιο του λεγόμενου «πολιτικού διαλόγου» μεταξύ των ΥΠΕΞ των δύο χωρών, θα διεξαχθούν στην Αθήνα συνομιλίες μεταξύ της υφυπουργού Εξωτερικών, πρώην πρέσβειρας στις ΗΠΑ, Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου, και του Ακσαπάρ, με αντικείμενο τις «διμερείς σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας, περιφερειακά και διεθνή ζητήματα», όπως αναφέρεται επισήμως.
Εξάλλου, στον «οδικό χάρτη» που συμφώνησαν στις πρόσφατες συναντήσεις τους Μητσοτάκης – Ερντογάν (τον Ιούλη στο ΝΑΤΟ, τον Σεπτέμβρη στη Νέα Υόρκη), τον Νοέμβρη προγραμματίζουν επανεκκίνηση των συζητήσεων για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (για μέτρα στο στρατιωτικό πεδίο), και αρχές Δεκέμβρη συνεδρίαση, υπό την προεδρία των δύο ηγετών, του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας (ΑΣΣ) στη Θεσσαλονίκη, με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας, καθώς και υπουργών από τα λεγόμενα «οικονομικά» υπουργεία, ώστε να κλείσουν συμφωνίες για παραπέρα επιτάχυνση της «διμερούς οικονομικής συνεργασίας». Ολα αυτά, ενώ την ίδια περίοδο με «μεσολαβητή» την ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να σφραγιστεί και η νέα κατάπτυστη Συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας για το Προσφυγικό.
Ποιο είναι το περιεχόμενο όσων μπαίνουν για συζήτηση πίσω από κλειστές πόρτες; Μια ιδέα έδωσε την περασμένη βδομάδα, μιλώντας σε συνέδριο στις Βρυξέλλες, ο Μουσταφά Αϊντίν, πρόεδρος του Συμβουλίου Διεθνών Σχέσεων της Τουρκίας. Συγκεκριμένα, τόνισε ότι το βασικό θέμα για την τουρκική πλευρά δεν είναι η υφαλοκρηπίδα, αλλά τα χωρικά ύδατα και η αποστρατικοποίηση κάποιων ελληνικών νησιών στο Αιγαίο. Σύμφωνα με τον ίδιο, πριν επιλυθεί το θέμα της υφαλοκρηπίδας στη Χάγη, θα πρέπει πρώτα να λυθεί το θέμα των χωρικών υδάτων, καθώς «χωρίς αυτά δεν μπορείς να συμφωνήσεις για την υφαλοκρηπίδα και να πας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης». «Ολα τα θέματα της Θάλασσας του Αιγαίου είναι αλληλένδετα. Αν υπήρχε μόνο ένα θέμα, τότε όλα θα ήταν εύκολα. Ομως, δεν είναι ένα, είναι πολλά στην πραγματικότητα και να τα συζητήσουμε όλα για να συμφωνήσουμε», επέμεινε.