Ελληνοτουρκικά: Προς επιτάχυνση των διευθετήσεων

Οι Υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, Ν Δένδιας και Μ. Τσαβούσογλου στην Αντιόχεια με αφορμή τον καταστροφικό σεισμό στην Τουρκία
Οι Υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, Ν Δένδιας και Μ. Τσαβούσογλου στην Αντιόχεια με αφορμή τον καταστροφικό σεισμό στην Τουρκία

Προς επιτάχυνση των διευθετήσεων στα Ελληνοτουρκικά, που ούτως ή άλλως προωθούν ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, φαίνεται πως οδηγούνται οι εξελίξεις με αφορμή τον καταστροφικό σεισμό στην Τουρκία. Η «διπλωματία των σεισμών» είναι πιθανό να παίξει ουσιαστικό ρόλο μετά και τη συνάντηση στις σεισμόπληκτες περιοχές της Αντιόχειας που είχαν οι Νίκος Δένδιας και Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών εμφάνισαν τον καταστροφικό σεισμό σαν επιταχυντή των διευθετήσεων. Χαρακτηριστική η αναφορά του Μ. Τσαβούσογλου πως «δεν πρέπει να περιμένουμε ακόμα έναν σεισμό για να βελτιώσουμε τις διμερείς μας σχέσεις», «θα ήθελα να προσυπογράψω απολύτως αυτό το οποίο είπε προηγουμένως ο Μεβλούτ», απάντησε ο Ν. Δένδιας. 

Επιπλέον ο Μ. Τσαβούσολγου δήλωσε πως «ελπίζω ότι θα καταβάλουμε προσπάθεια για να επιλύσουμε τις μεταξύ μας διαφορές, μέσω διαλόγου» και ευχαρίστησε την Ελλάδα για τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη. Ανέφερε πως «η σημερινή παρουσία του Νίκου Δένδια δείχνει τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη του ελληνικού λαού προς τους Τούρκους. Η Ελλάδα ήταν μία από τις πρώτες χώρες που επικοινώνησαν αμέσως μετά τον σεισμό με τις τουρκικές αρχές για να ευχηθούν περαστικά και να δηλώσει ότι είναι έτοιμη για να βοηθήσει. Αμέσως, έστειλαν σωστικά συνεργεία και πολλά αεροσκάφη με ανθρωπιστική βοήθεια στις σεισμόπληκτες περιοχές».

Από την πλευρά του ο Νίκος Δένδιας δήλωσε πως «θα ήθελα όμως να διευκρινίσω ότι η προσπάθεια της Ελλάδας να βοηθήσει τον τουρκικό λαό και την τουρκική κοινωνία να ξεπεράσει αυτό το μεγάλο πλήγμα δεν σταματάει εδώ. Έχω εντολή από τον πρωθυπουργό μου, κ. Μητσοτάκη, να διαβεβαιώσω ότι η Ελλάδα θα κάνει ό,τι μπορεί για να στηρίξει την Τουρκία σε αυτήν τη δύσκολη στιγμή, είτε διμερώς είτε στο πλαίσιο της συμμετοχής της στην ΕΕ».

Πέρα από αυτό, θα ήθελα να προσυπογράψω απολύτως αυτό το οποίο ο Μεβλούτ είπε προηγουμένως: Ότι δεν χρειάζεται να περιμένουμε φυσικές καταστροφές για να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας.

Νίκος Δένδιας, Υπουργός Εξωτερικών Ελλάδας

Δείτε ακόμα...