Ελληνοτουρκικά: Σε διάβημα διαμαρτυρίας προχώρησε χθες η ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα για το «L’ Atalante»

Το γαλλικό ερευνητικό πλοίο L' Atalante
Φώτο Αρχείου / Το γαλλικό ερευνητικό πλοίο L’ Atalante /

Διάβημα διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε χτες από την ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα προς την τουρκική πλευρά αναφορικά με το ζήτημα του πλοίου «L’ Atalante», σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση του «L’ Atalante», είναι η πρώτη «επί του πεδίου» αμφισβήτηση της Συμφωνίας οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου. Συγκεκριμένα, την Πέμπτη ο Σταθμός Ηρακλείου της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού (καλύπτει τη θαλάσσια περιοχή έως και ανατολικά του Καστελόριζου) εξέδωσε NAVTEX για ερευνητικές δραστηριότητες του γαλλικού ωκεανογραφικού σκάφους «L’ Atalante» στην Ανατολική Μεσόγειο. Η γαλλική πλευρά ζήτησε άδεια από την Ελλάδα για έρευνες ήδη από τον Δεκέμβρη, και το πλοίο ξεκίνησε έρευνες στο Ιόνιο, πήγε νότια της Κρήτης και τώρα υπολογίζεται ότι πλέει μεταξύ ΚαρπάθουΚάσου.

Η περιοχή στην οποία πλέει είναι εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας που έχει οριοθετηθεί με τη Συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου, όπως και σε κάποια σημεία ανατολικά της γραμμής οριοθέτησης. Είναι ακριβώς η περιοχή την οποία αμφισβητεί η Τουρκία και θεωρεί αυθαίρετα τουρκική υφαλοκρηπίδα, βάσει και του τουρκολιβυκού μνημονίου. Σε αυτήν τη βάση, την Παρασκευή το μεσημέρι οι τουρκικές Αρχές εξέδωσαν αντιNAVTEX, χαρακτηρίζοντας την ελληνική NAVTEX άκυρη, καθώς «εκδόθηκε από αναρμόδιο Σταθμό» και «εμπίπτει σε περιοχή της τουρκικής υφαλοκρηπίδας».

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, έστειλε και φρεγάτα στην ευρύτερη περιοχή, ζητώντας από το γαλλικό πλοίο να αποχωρήσει. Σε κοντινή απόσταση φέρεται να πλέει και ελληνική φρεγάτα, παρακολουθώντας τις κινήσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Ν. Δένδιας συναντήθηκε το Σάββατο με τον πρέσβη της Γαλλίας Π. Μεζονάβ, επισήμως «για τις περιφερειακές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο». Πάντως η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη πρόβαλε χτες τον ισχυρισμό ότι «το περιστατικό αυτό αφορά τη γαλλική πλευρά»

Δείτε ακόμα...