Ελληνοτουρκικά: Σεπτέμβρη και τέλος του χρόνου τα επόμενα «ορόσημα» στο παζάρι

EUROKINISSI

Τα επόμενα «ορόσημα» στην «επανεκκίνηση» του παζαριού για τα Ελληνοτουρκικά περιέγραψε ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτης σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ.

Οπως είπε, το πρώτο είναι η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη στα μέσα Σεπτέμβρη, όπου θα υπάρξει συνάντηση αντιπροσωπειών με επικεφαλής τους αρχηγούς των κυβερνήσεων, και ένα δεύτερο προς το τέλος του έτους, οπότε θα πραγματοποιηθεί το Ανώτατο Συμβούλιο Ελλάδας – Τουρκίας, στο οποίο θα συμμετάσχει σημαντικός αριθμός υπουργών.

Εξήγησε ότι για την προπαρασκευή αυτών των συναντήσεων υπάρχει προεργασία από τα υπουργεία Εξωτερικών, σημειώνοντας πως οι δύο ΥΠΕΞ έχουν αναλάβει τη συνολική ευθύνη για την οργάνωση αυτής της επαναπροσέγγισης. Επεσήμανε μάλιστα ότι ειδικά με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν έχουν αναπτύξει μια πολύ καλή προσωπική σχέση και ότι βρίσκονται σε τακτική επικοινωνία.

Για το Κυπριακό, ο Ελληνας ΥΠΕΞ είπε πως η ελληνική κυβέρνηση επιμένει σε λύση με βάση τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου, τα πάγια ψηφίσματα και τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που αναφέρονται σε μια διζωνική – δικοινοτική ομοσπονδία.

Στην άλλη πλευρά του Αιγαίου, οι εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά, στο Κυπριακό και συνολικά για την Ανατολική Μεσόγειο βρέθηκαν στο επίκεντρο της προχθεσινοβραδινής συνεδρίασης του τουρκικού υπουργικού συμβουλίου.

Δημοσιεύματα («Σαμπάχ») ανέφεραν ότι το συμβούλιο θα συζητούσε τους άξονες στους οποίους η κυβέρνηση θα χαράξει τις επόμενες κινήσεις της «για να διαφυλάξει τα δικαιώματα της χώρας στις θαλάσσιες ζώνες στην Ανατολική Μεσόγειο», αλλά και το «διεθνές στάτους» του ψευδοκράτους στην Κύπρο.

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της χώρας, Ρ. Τ. Ερντογάν, είπε πως «η ισχύς της Τουρκίας είναι ασύγκριτα μεγαλύτερη από ό,τι στο παρελθόν» και περιέγραψε ως «προσωρινά» τα προβλήματα που παραμένουν εντός και εκτός της χώρας. Ξεχώρισε δε ως μία από τις επιτυχίες της χώρας του το ότι δεν εγκατέλειψε «τους συμπατριώτες της στην Κύπρο στους τυράννους», επιβεβαιώνοντας και έτσι ότι η Τουρκία θα επιμείνει στις αξιώσεις της ως «ειρηνευτικής δύναμης» στο νησί, στο πλαίσιο των ευρύτερων στοχεύσεών της σε όλη την περιοχή.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Αντονι Μπλίνκεν, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κύπριο ομόλογό του, Κωνσταντίνο Κόμπο, μετέφερε τη δέσμευση της Ουάσιγκτον για συνέχιση επενδύσεων που θα ενισχύσουν περαιτέρω τη διμερή σχέση ΗΠΑ – Κύπρου και, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του State Department, «εξέφρασε την ετοιμότητα της κυβέρνησής του να υποστηρίξει τις προσπάθειες της Κύπρου για την επανένωση του νησιού».

Δεν παρέλειψε ταυτόχρονα να εστιάσει τη συζήτηση και στην αξία της «διατλαντικής ενότητας» που χρειάζεται απέναντι στον «αδικαιολόγητο πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία», όπως και «στον ρόλο της Κύπρου για την προώθηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Δείτε ακόμα...