Ελληνοτουρκικά: Στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ σήμερα και αύριο συνεχίζονται τα παζάρια

Με την κυβέρνηση να πανηγυρίζει για την επίσκεψη Πομπέο που «ενισχύει και την εθνική μας γραμμή ενόψει του Συμβουλίου Κορυφής της ΕΕ» και πως «το θετικό αποτύπωμα για τη χώρα μας αποδεικνύεται και από τον εκνευρισμό που το ταξίδι προκάλεσε στην απέναντι πλευρά», όπως είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης χτες στο Υπουργικό Συμβούλιο , τα φώτα στρέφονται στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που συνέρχεται σήμερα και αύριο με θέμα μεταξύ άλλων «τις σχέσεις με την Τουρκία και την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο».

Εκφράζοντας σε κάθε περίπτωση την ετοιμότητα της ελληνικής κυβέρνησης να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για τις επικίνδυνες διευθετήσεις στην περιοχή, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ελπίδα στη Σύνοδο Κορυφής «το μήνυμα προς την Αγκυρα να είναι απολύτως σαφές: Οι μονομερείς ενέργειες προκαλούν παρενέργειες, οι επιθετικές κινήσεις φέρνουν ανάλογες απαντήσεις, συνεπώς πρέπει να σταματήσουν οι προκλήσεις για να ξεκινήσουν οι συζητήσεις, για το ζήτημα το οποίο μας χωρίζει με την Τουρκία, που δεν είναι άλλο από την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο».

Σύμφωνα με την επιστολή πρόσκλησης που έστειλε ο Μισέλ προς τους ηγέτες των κρατών – μελών, «το δείπνο (που θα γίνει στο πλαίσιο της Συνόδου) θα αφιερωθεί εξολοκλήρου στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και στις σχέσεις μας με την Τουρκία», ξεκαθαρίζοντας: «Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα χώρο για εποικοδομητικό διάλογο με την Τουρκία για την επίτευξη σταθερότητας και ασφάλειας σε ολόκληρη την περιοχή και να διασφαλίσουμε τον πλήρη σεβασμό της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων όλων των κρατών – μελών της ΕΕ. Αυτό θα είναι δυνατό μόνο εάν η Τουρκία δεσμευτεί εποικοδομητικά. Ολες οι επιλογές παραμένουν στο τραπέζι για να υπερασπιστούμε τα νόμιμα συμφέροντα της ΕΕ και των κρατών – μελών της».

Στην Κύπρο βρέθηκε χτες ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, για συνάντηση με τον ομόλογό του Ν. Χριστοδουλίδη, ενόψει και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Μια συζήτηση που αναμένεται να παραπέμψει στις ελληνικές καλένδες τη συζήτηση για κυρώσεις στην Άγκυρα για όσα έκανε με το «Οruc Reis» σε ελληνικές θαλάσσιες ζώνες, και όσα κάνει εδώ και πάνω από ένα χρόνο με γεωτρύπανά της στην κυπριακή ΑΟΖ, όπως άλλωστε δείχνουν και οι δηλώσεις Γερμανών αξιωματούχων, που χαρακτηρίζουν «μακρινό σενάριο» ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Σήμερα μεταβαίνει στην Κύπρο και ο υπουργός Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος, συνοδευόμενος από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κ. Φλώρο, εκπροσωπώντας την ελληνική κυβέρνηση στη στρατιωτική παρέλαση που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για την 60ή επέτειο ανακήρυξης της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Μέρκελ: Σύνθετες οι σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας

μέρκελ

Τη στάση της προεδρεύουσας χώρας της ΕΕ, στη Σύνοδο Κορυφής, απέναντι στην Τουρκία σκιαγράφησε χτες και η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, μιλώντας στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο.

Αναφέρθηκε στις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία και είπε ότι είναι σύνθετες. Μίλησε για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία και παράλληλα για την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, ανάμεσα στην Κύπρο και την Τουρκία. Επίσης αναφέρθηκε στο γεγονός ότι δεν μπορούμε να διανοηθούμε πόσο μικρή είναι η απόσταση σε ορισμένες περιπτώσεις μεταξύ στρατιωτικής σύρραξης και ειρηνικής διευθέτησης.

Μίλησε ακόμα για το γεγονός ότι η Τουρκία είναι εταίρος στο ΝΑΤΟ και επιτελεί θαυμαστό και αξιοσημείωτο έργο σε ό,τι αφορά τη φιλοξενία τεσσάρων εκατομμυρίων προσφύγων. Μάλιστα έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο γεγονός ότι η ΕΕ θα πρέπει να εξετάσει πολύ προσεκτικά πώς θα πετύχει την αποκλιμάκωση της έντασης, πώς θα ενισχύσει τη συνεργασία στο προσφυγικό και σε ό,τι αφορά την ανθρώπινη αντιμετώπιση των προσφύγων. Ακόμη πρότεινε πως θα πρέπει, η ΕΕ να προσδιορίζει κάθε φορά εκ νέου τη σχέση της με την Τουρκία αλλά και να εμμένει στη συνεργασία μαζί της σε σημαντικά ζητήματα.

Η Μέρκελ αναφέρθηκε και στα πρόσφατα γεγονότα στον προσφυγικό καταυλισμό στη Μόρια. Έκανε κριτική στην Ελλάδα και είπε πως τις τελευταίες ημέρες είδαμε φριχτές εικόνες σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των προσφύγων. Όχι βέβαια από την Τουρκία, θα ήθελα να το τονίσω, αλλά από την Ελλάδα, από ένα κράτος μέλος της ΕΕ. Πρότεινε να δημιουργηθεί ένας πιλοτικός προσφυγικός καταυλισμός στη Λέσβο, που θα τον διαχειρίζεται σε μεγάλο βαθμό η ΕΕ.

Επιστολή Ερντογάν προς τους ηγέτες της ΕΕ

Μία μέρα πριν από την έναρξη της Συνόδου Κορυφής ο Ερντογάν έστειλε επιστολή προς τους ηγέτες της ΕΈ, πλην της Ελλάδας και της Κύπρου. Σε αυτήν ο Τούρκος πρόεδρος κατηγορεί την Αθήνα και τη Λευκωσία για μαξιμαλιστικές θέσεις.

Στην επιστολή του επισημαίνει πως η Άγκυρα έχει δύο βασικούς στόχους για την περιοχή. Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, o πρώτος στόχος είναι «η δίκαιη και θεμιτή οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών στην Ανατολική Μεσόγειο σύμφωνα με το διεθνές Δίκαιο και την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Τουρκίας» και ο δεύτερος είναι «η εγγύηση ίσων δικαιωμάτων για τους Τουρκοκύπριους», όσον αφορά στους πόρους υδρογονανθράκων.

Τουρκία Χάρτης Καστελόριζο
Οι διεκδικήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο με βάση το απαράδεκτο μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης

Επαναλαμβάνει κατηγορίες κατά Αθήνας και Λευκωσίας ότι προσπαθούν για τη «φυλάκιση της Τουρκίας» και για «στοχευμένες αξιώσεις θαλάσσιων συνόρων με μαξιμαλιστικό τρόπο (χάρτης της Σεβίλλης) που προσπαθούν να επιβάλουν στην Τουρκία, οι οποίες συνορεύουν με τα εξωτερικά και θαλάσσια σύνορα της ΕΕ». Ακόμα, χαρακτηρίζει «άδικο» το αίτημα για τερματισμό των ερευνητικών ενεργειών της Τουρκίας και επαναλαμβάνει ότι η Τουρκία είναι έτοιμη για διάλογο με την Ελλάδα χωρίς προϋποθέσεις.

Επίσης εκφράζει την προσδοκία ότι «ο υδρογονάνθρακας θα αποτελέσει τη βάση για τη λύση στην Κύπρο» και υποστηρίζει ότι «για την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων» δεν απαιτείται «να περιμένουμε τη διευθέτηση του Κυπριακού για να δημιουργηθεί μηχανισμός συνεργασίας», επειδή «και τα δύο μέρη στο νησί λειτουργούν μέσω διεθνών εταιρειών πετρελαίου στις αντίστοιχες περιοχές καθορισμένων αδειών τους».

Τέλος επαναλαμβάνει την πρόταση για δημιουργία ενός Φόρουμ Ενεργειακής Συνεργασίας για την Ανατολική Μεσόγειο με τη συμμετοχή των Τουρκοκύπριων και κάλεσε τις Βρυξέλλες να επιδείξουν ουδετερότητα και να κρατήσουν ίσες αποστάσεις.

Τουρκικά ΜΜΕ ανέφεραν χτες ότι επίκειται συνάντηση Δένδια και Τσαβούσογλου, στις 8 Οκτωβρίου στην Μπρατισλάβα, σε φόρουμ που θα εστιάσει σε Ενέργεια και Ασφάλεια.

Τσαβούσογλου: Επιθετική ρητορική κατά της Ελλάδας

Τσαβούσογλου_Υπουργός_Εξωτερικών_Τουρκίας
Πηγή: Eurokinissi

Ο Τσαβούσογλου σε συνέντευξη στο πρακτορείο Anadolu δήλωσε ότι όπως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, έτσι και η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποφεύγει τον διάλογο με την Τουρκία, αν και ο υπουργός Εξωτερικών Δένδιας είναι φίλος μου. Ακόμη ο Τσαβούσογλου τόνισε ότι η πλειοψηφία των μελών της ΕΕ κατανοεί τα δίκαια αιτήματα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Από την άλλη πλευρά, πολλά εξέχοντα μέλη αποδέχονται επίσης τη στάση της Τουρκίας και απορρίπτουν τον «χάρτη της Σεβίλλης».

Με αφορμή και την επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕ Μ. Πομπέο στην Ελλάδα, επέκρινε την πρόσφατη απόφαση των ΗΠΑ να άρουν το εμπάργκο όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία, λέγοντας ότι «δεν πρέπει να παραβιάζει την ουδετερότητά της». Για τις «διερευνητικές συνομιλίες» με την Ελλάδα είπε ότι «υπήρξε μια θετική ατμόσφαιρα για συζητήσεις για Ανατολική Μεσόγειο όταν η Ελλάδα αποδέχτηκε την πρότασή μας».

Σημείωσε επίσης ότι η Ελλάδα και οι Ελληνοκύπριοι έχουν σε ομηρία την ΕΕ με τις απειλές βέτο, όπως έκαναν με τις κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας. Τέλος είπε ότι η Τουρκία αναμένει να γίνουν συγκεκριμένα βήματα στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 1-2 Οκτωβρίου σχετικά με ζητήματα όπως η επικαιροποίηση της συμφωνίας για το μεταναστευτικό, η τελωνειακή ένωση και η απελευθέρωση των θεωρήσεων εισόδου (βίζες).

Δείτε ακόμα...