Ελληνοτουρκικά: Στρατηγική συνδιαχείρισης από κυβερνητικές πηγές

Συμφωνία ΑΟΖ και Υφαλοκρηπίδας Ελλάδας - Ιταλίας - Ιούνιος 2020
Συμφωνία ΑΟΖ και Υφαλοκρηπίδας Ελλάδας – Ιταλίας – Ιούνιος 2020

Με αφορμή χτεσινές τουρκικές πηγές αλλά και ανταποκριτών ελληνικών ΜΜΕ, ότι η Τουρκία αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να οδηγηθεί το θέμα των θαλασσίων ζωνών σε διεθνές δικαστήριο χωρίς να αναφέρονται ευθέως στη Χάγη, ενδεικτικά είναι και τα σχόλια από κυβερνητικές πηγές ως προς τη στρατηγική της συνδιαχείρισης. Την ίδια στιγμή τουρκική πηγή εκτιμά ότι η συμφωνία Ελλάδας – Ιταλίας δείχνει… απομάκρυνση της Αθήνας από τη σκληρή και “αδιάλλακτη” θέση της μέσης γραμμής.

Κυβέρνηση: Παρέπεμπαν ξανά στους όρους των διαπραγματεύσεων

Αν και μιλούσαν για «προσπάθειες παραπλάνησης» από τη μεριά της Τουρκίας, στην πραγματικότητα τα όσα επαναλάμβαναν σε σχέση π.χ. με το ότι οι τουρκικές πηγές δεν έκαναν ρητή αναφορά στη Χάγη, ότι διατηρείται το casus belli κ.τ.λ., παρέπεμπαν ξανά στους όρους των διαπραγματεύσεων, που μένει ακόμα να συμφωνηθούν για να προχωρήσουν στο επόμενο στάδιο, μετά και την αναβάθμιση της όλης υπόθεσης όπως φάνηκε και από τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν.

Χαρακτηριστικό επίσης είναι πως οι ίδιες πηγές έλεγαν ότι η τουρκική αστική τάξη διεκδικεί πολύ περισσότερα για τον εαυτό της, κάνοντας το παζάρι δυσκολότερο. Την ίδια στιγμή παραδέχονταν πως στις συμφωνίες με Ιταλία και Αίγυπτο «έγιναν παραχωρήσεις» δίνοντας χονδρικά τα ποσοστά της μοιρασιάς ως 55 – 45 σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, .

Τουρκία: Η συμφωνία Ελλάδας – Ιταλίας δείχνει… απομάκρυνση της Αθήνας από τη σκληρή και “αδιάλλακτη” θέση της μέσης γραμμής

Το γερμανικό δίκτυο της «Ντόιτσε Βέλε» μετέδιδε χτες δηλώσεις (ανώνυμες) «έγκυρης διπλωματικής τουρκικής πηγής» που σημείωνε ότι «δεν μπορούμε πρακτικά να μιλήσουμε για τα υπόλοιπα, αν δεν ξεκαθαρίσουμε τα χωρικά ύδατα με την Ελλάδα»,. Θυμίζουμε οτι το ζήτημα, παρά τις ανά καιρούς κυβερνητικές διαψεύσεις, βρίσκεται στο τραπέζι του παζαριού των διερευνητικών. Η ίδια πηγή συνέχιζε – σύμφωνα με το γερμανικό δίκτυο – «πως οι συμφωνίες, που έχει συνάψει η Ελλάδα με την Ιταλία και την Αίγυπτο για θαλάσσιες ζώνες, αλλάζουν τα δεδομένα και πως η Άγκυρα είναι διατεθειμένη και έχει ήδη προτείνει στην Αθήνα ότι σε αυτή τη λογική θα συμφωνούσε σε διεθνή επιδιαιτησία για Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο (…)

Η ίδια διπλωματική πηγή ξεκινά την αναφορά στα θέματα του Αιγαίου σημειώνοντας ότι «η επέκταση στα 12 μίλια είναι δικαίωμα της Ελλάδας», αλλά προσθέτει ότι «βάσει του διεθνούς δικαίου της θάλασσας πρέπει να το συμφωνήσει με τις γειτονικές χώρες». Το ίδιο ρεπορτάζ ανέφερε ότι για την τουρκική διπλωματία η συμφωνία Ελλάδας – Ιταλίας «που αφήνει δίαυλο στην Αλβανία και στο νότιο άκρο σέβεται τα δικαιώματα της Λιβύης, αποτελεί μια λογική βάση» και «η Άγκυρα ουσιαστικά θεωρεί αυτή την συμφωνία απομάκρυνση της Αθήνας από τη σκληρή και “αδιάλλακτη” θέση της μέσης γραμμής και σε ό,τι αφορά τα νησιά…».

Με πληροφορίες από Ντόιτσε Βέλε

Δείτε ακόμα...