Συνάντηση αντιπροσωπειών Ελλάδας και Τουρκίας για τα λεγόμενα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης έγινε σήμερα στο υπουργείο Άμυνας στην Αθήνα, καθώς εντείνονται οι διαδικασίες για τις επώδυνες διευθετήσεις στα ελληνοτουρκικά, ενόψει και της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν στην Άγκυρα, η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 13 Μαΐου.
Επικεφαλής των δύο αντιπροσωπειών ήταν ο πρέσβης Θεοχάρης Λαλάκος και ο υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μπουράκ Ακτσαπάρ. Μετείχαν, επίσης, ανώτατοι και ανώτεροι αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών. Επισήμως στην συνάντηση, «οι δύο πλευρές συζήτησαν την πορεία υλοποίησης των ΜΟΕ του 2024 και δραστηριότητες ΜΟΕ για το 2025».
Με τους επικεφαλής και μέλη των δύο αντιπροσωπειών είχε «εθιμοτυπική συνάντηση» ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας.
Navtex και αντί-Navtex για ΝΑΤΟϊκή άσκηση
Ο Σταθμός Ηρακλείου της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού εξέδωσε τη NAVTEX HA14 -354/25 για πραγματοποίηση συνεκπαίδευσης ΝΑΤΟικών δυνάμεων (η ΝΑΤΟική αρμάδα SNMG2 με τη δύναμη κρούσης του ισπανικού αεροπλανοφόρου «Juan Carlos» και μέσα από Ελλάδα και Τουρκία) στη θαλάσσια περιοχή νότια του Καστελόριζου.
Η Τουρκία έσπευσε να εκδώσει τη δική της αναγγελία, τη NAVTEX 0394/24, υποστηρίζοντας ότι ο Σταθμός του Ηρακλείου εξέδωσε αναγγελία για περιοχή που η ευθύνη έκδοσης NAVTEX ανήκει στην Τουρκία και για τον λόγο αυτό «επανεκδίδει» την αναγγελία για την πραγματοποίηση της ΝΑΤΟικής δραστηριότητας στην περιοχή.
Ο Σταθμός της Σμύρνης είχε εκδώσει μια ακόμη NAVTEX (0391/24) την Παρασκευή, με την οποία επανέλαβε τον γνωστό ισχυρισμό περί δήθεν υποχρέωσης αποστρατικοποίησης των ελληνικών νησιών Άγιος Ευστράτιος, Ψαρά, Σαμοθράκη, Λήμνος, Μυτιλήνη, Χίος, Ικαρία, Σάμος, Αστυπάλαια, Ρόδος, Χάλκη, Κάρπαθος, Κάσος, Τήλος, Νίσυρος, Κάλυμνος, Λέρος, Πάτμος, Λειψοί, Σύμη, Κως, Καστελόριζο, απαιτώντας μάλιστα να εξαιρεθούν τα νησιά αυτά και τα χωρικά ύδατά τους από τον προγραμματισμό ασκήσεων.