Ελληνοτουρκικά: Συνεχίζει τον επικίνδυνο εφησυχασμό η κυβέρνηση

Συνάντηση Κ. Μηστοτάκη με Τ. Ερντογάν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες - 2021
Φώτο Αρχείου / Συνάντηση Κ. Μηστοτάκη με Τ. Ερντογάν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες – 2021

Συνεχίζει τον επικίνδυνο εφησυχασμό η κυβέρνηση πιστή στη «γραμμή» ΗΠΑ και ΝΑΤΟ. Σε συνέντευξη στο πρακτορείο «Reuters», ο Κυρ. Μητσοτάκης μπροστά στην κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας είπε ότι «εναπόκειται στην Τουρκία να αλλάξει τη συμπεριφορά της. Εμείς δεν ήμασταν ποτέ εκείνοι που ξεπεράσαμε τα όρια, που δείξαμε επιθετικότητα. Είμαστε απολύτως βέβαιοι ωστόσο ότι έχουμε την ικανότητα να υπερασπιστούμε τη χώρα μας εάν παραστεί τέτοια ανάγκη. Και είμαστε επίσης βέβαιοι ότι έχουμε συμμάχους που μας υποστηρίζουν: Την ΕΕ, τις ΗΠΑ», καλλιεργώντας τον γνωστό εφησυχασμό την ώρα που όλοι αυτοί σπρώχνουν στο τραπέζι των επώδυνων διευθετήσεων.

Κ. Μητσοτάκης: «…οι διαφορές μας πρέπει να επιλυθούν με βάση το Διεθνές Δίκαιο»

Επανέλαβε δε ότι «οι διαφορές μας πρέπει να επιλυθούν με βάση το Διεθνές Δίκαιο», που φυσικά γίνεται λάστιχο για να εξυπηρετηθούν αμερικανοΝΑΤΟικοί σχεδιασμοί και μπίζνες του κεφαλαίου, ειδικά όπως «τρέχουν» στην Ενέργεια στην Ανατολική Μεσόγειο. Επ’ αυτού ο πρωθυπουργός είπε ότι «πρέπει να εξετάσουμε όλες τις επιλογές και πρέπει να βρούμε τον πιο οικονομικό τρόπο μεταφοράς στην ευρωπαϊκή αγορά του φυσικού αερίου που υπάρχει στην Κύπρο, στο Ισραήλ. Οποια λύση κι αν οραματιστεί κανείς, σίγουρα θα περιλαμβάνει την Ελλάδα», χωρίς να περνά απαρατήρητο ότι και η τουρκική αστική τάξη το ίδιο ακριβώς λέει, στον μεταξύ τους ανταγωνισμό για το ποιος θα αναδειχθεί σε «κόμβο».

Ν. Δένδιας: «…μια σειρά επιστολών απεστάλη… στα Ηνωμένα Έθνη»

Περαιτέρω, ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας, μιλώντας την Κυριακή σε επιχειρηματίες κατά την ετήσια γενική συνέλευση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας στην Πάτρα, κατηγόρησε τη γείτονα «για διαρκή διεύρυνση επιχειρημάτων, διεκδικήσεων απέναντι στην πατρίδα μας πέραν του Διεθνούς Δικαίου, πέραν οποιασδήποτε λογικής», ενώ ισχυρίστηκε πως η κυβέρνηση έχει απαντήσει σε όλα αυτά με «μια σειρά επιστολών – η τελευταία, που απεστάλη εδώ και λίγες μέρες στα Ηνωμένα Έθνη, ίσως είναι η πιο ενδιαφέρουσα από άποψη Διεθνούς Δικαίου», επιστολή που – θυμίζουμε – κάθε άλλο παρά «κλείνει» κάθε σχετική συζήτηση.

Γ. Οικονόμου: «…η χώρα μας πάντοτε επιδιώκει να έχει διαύλους επικοινωνίας…»

Τέλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου είπε χτες στην ενημέρωση των δημοσιογράφων ότι «η χώρα μας πάντοτε επιδιώκει να έχει διαύλους επικοινωνίας, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεχόμαστε υποδείξεις για το πώς θα κάνουμε την εξωτερική μας πολιτική», ενώ χαρακτήρισε θετική εξέλιξη το γεγονός ότι η Τουρκία θα εκπροσωπηθεί (σε επίπεδο υφυπουργού) στη Σύνοδο Κορυφής της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEECP) την Παρασκευή 10 Ιούνη στη Θεσσαλονίκη.

Δείτε ακόμα...