Ελληνοτουρκικά: Το παζάρι δεν αφορά απλά «ένα θέμα» – Είναι εφ’ όλης της ύλης

Συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, την Δευτέρα 31 Μαΐου 2021.
Φώτο Αρχείου / Συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, την Δευτέρα 31 Μαΐου 2021. (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

Αν υπήρχε έστω και μια αμφιβολία για το τι συζητιέται πίσω από τις κλειστές πόρτες στα Ελληνοτουρκικά, η επίσκεψη Τσαβούσογλου ήρθε να σκορπίσει την «ομίχλη». Γιατί μπορεί οι δηλώσεις να ήταν «φειδωλές», αλλά σε κάθε περίπτωση ήταν αποκαλυπτικές. Δεν κρύβεται για παράδειγμα ότι το παζάρι δεν αφορά απλά «ένα θέμα», όπως λέει η κυβέρνηση, αλλά είναι εφ’ όλης της ύλης. Ούτε βέβαια κρύβεται ότι στο τραπέζι βρίσκονται πολύ επικίνδυνες διευθετήσεις σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο, με «κλειδί» τα χωρικά ύδατα, τα οποία συζητιούνται κανονικότατα.

Ακόμα και η πολυδιαφημισμένη προσφυγή στη Χάγη, την οποία εμφανιζόταν να απορρίπτει η Τουρκία, παρουσιάζεται τώρα ως «όχημα» γι’ αυτές τις διευθετήσεις, αν προηγηθεί ένα συνυποσχετικό με διευρυμένη ατζέντα.

Όλα αυτά θα αποτελέσουν αντικείμενο και της συνάντησης του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο, στην επερχόμενη Σύνοδο του ΝΑΤΟ.

Το «παζάρι» αναβαθμίζεται

Ανεξάρτητα λοιπόν από τους «υψηλούς» ή «χαμηλούς» τόνους που εναλλάσσονται στα Ελληνοτουρκικά, η ουσία παραμένει ότι το «παζάρι» αναβαθμίζεται και προετοιμάζονται επώδυνοι συμβιβασμοί. Στον πυρήνα αυτών των συμβιβασμών βρίσκονται η συνεκμετάλλευση στην Ανατ. Μεσόγειο και το Αιγαίο, όπως και νέα διχοτομικά σχέδια στην Κύπρο, με την εποπτεία των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ.

…στο φόντο των σκληρών ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στην περιοχή

Όλα αυτά βέβαια στο φόντο των σκληρών ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στην περιοχή, στους οποίους εμπλέκονται ενεργά οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Τουρκίας, για τα συμφέροντα των αστικών τάξεων και όχι των λαών. Δηλαδή, ό,τι ακριβώς έλεγε το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή, μετά την πρόσφατη επίσκεψη Δένδια στη γείτονα, όταν τα «παχιά λόγια» περίσσευαν από τα αστικά επιτελεία, σε μια προσπάθεια εφησυχασμού του λαού.

Δείτε ακόμα...