Με την επισήμανση ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία «ανοίγει την πόρτα σε μια μεγαλύτερη σύγκρουση» στην Ευρώπη, έκθεση της επιτροπής του υπουργείου Αμυνας προτείνει αναθεώρηση της παραδοσιακής «ουδετερότητας» της Ελβετίας, μια απόφαση τόσο «ιστορική», όσο και ενδεικτική του οξυμένου ιμπεριαλιστικού ανταγωνισμού μεταξύ ΝΑΤΟ – ΕΕ και Ρωσίας.
Η επιτροπή αυτή, στην οποία ανατέθηκε τον Ιούλη του 2023 να καθορίσει μια πολιτική ασφαλείας «προσαρμοσμένη στις σημερινές απειλές», υπογραμμίζει ότι «η κατάσταση ασφαλείας στην Ευρώπη επιδεινώθηκε σε μεγάλο βαθμό», κυρίως μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Προτείνει «μια πιο ευέλικτη προσέγγιση της ιστορικής της ουδετερότητας» και η Ελβετία να επιδιώξει να ενισχύσει τη στρατιωτική συνεργασία της με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.
Σύμφωνα με την έκθεση, ο πόλεμος ανοίγει την πόρτα σε μια μεγαλύτερη σύγκρουση με τη Βορειοατλαντική Συμμαχία και η ουδετερότητα της Ελβετίας δεν εγγυάται ότι δεν θα δεχθεί επίθεση.
«Η Ελβετία δεν μπορεί να αντιπροσωπεύει ένα κενό ασφαλείας στην Ευρώπη. Η γεωγραφική της θέση στο μέσο της ΕΕ καθιστά προφανή την ανάγκη μιας συνεργασίας στον τομέα της άμυνας», αναφέρεται, «για μια κοινή αμυντική ικανότητα» με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.
Εξαιτίας της γεωγραφικής της θέσης στο κέντρο της Ευρώπης, το πρώτο πρόγραμμα της PESCO που πρόκειται να συμμετάσχει – λέγεται και «Σένγκεν των στρατών» – αφορά την κινητικότητα των στρατιωτικών δυνάμεων (Military Mobility) μέσα στην ΕΕ. Στόχος είναι να διευκολύνει και να επιταχύνει τη μετακίνηση στρατιωτικών δυνάμεων μεταξύ των χωρών, ξεπερνώντας χρονοβόρες και γραφειοκρατικές διαδικασίες.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στις «υβριδικές απειλές», καθώς η Ελβετία αποτελεί «έναν ενδιαφέροντα στόχο» λόγω των σημαντικών υποδομών της στους τομείς της Ενέργειας ή των διεθνών πληρωμών, «επίσης καθοριστικών για την Ευρώπη».
Επομένως «η πρόσβαση στα σχέδια συνεργασίας με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ θα πρέπει να διασφαλιστεί», καταλήγει.
Το δεύτερο πρόγραμμα προωθεί τη συνεργασία του ελβετικού στρατού με ανάλογες υπηρεσίες της ΕΕ, με προσομοιώσεις για την αντιμετώπιση κυβερνοεπιθέσεων, μιας σύγχρονης μορφής υβριδικού πολέμου που κερδίζει διαρκώς έδαφος μεταξύ των ιμπεριαλιστικών «παικτών». Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα να σημειωθεί ότι συμμετέχει και η Ουκρανία.
Η Ελβετία δεν είναι μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, αλλά διαθέτει Ενοπλες Δυνάμεις. Η επιτροπή προτείνει επίσης την αύξηση των στρατιωτικών δαπανών στο 1% του ΑΕΠ μέχρι το 2030.
Πάντως, από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία η «ουδετερότητα» της Ελβετίας σταδιακά «ξεθωριάζει». Μεταξύ άλλων, η Ελβετία επέβαλε άμεσα κυρώσεις κατά της Ρωσίας και από τον Φλεβάρη του 2022 έχει παγώσει ρωσικά κεφάλαια που βρίσκονται στις τράπεζές της, ακολουθώντας τις αποφάσεις της ΕΕ, αν και δεν είναι μέλος.