ΕΜΑ: Δεν είναι εγκεκριμένο το εμβόλιο της AstraZeneca που παρασκευάζεται στην Ινδία

Το εμβόλιο της AstraZeneca που παραγεται στην Ινδία με την επωνυμία Covishield

Καθημερινά επιβεβαιώνεται ότι στο έδαφος των οικονομικών και γεωπολιτικών ανταγωνισμών και της παραγωγής και διανομής εμβολίων και φαρμάκων με σκοπό το κέρδος, αυξάνεται η τεράστια ανισομετρία στους εμβολιασμούς και εξακολουθούν να μπαίνουν σοβαρά εμπόδια στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Σήμερα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ανακοίνωσε ότι το εμβόλιο της εταιρείας AstraZeneca για την Covid-19, που παρασκευάζεται στην Ινδία με την επωνυμία Covishield, δεν είναι εγκεκριμένο προς χρήση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, λόγω της πιθανότητας να «διαφέρει» από το πρωτότυπο.

Η Αφρικανική Ένωση (UA) είχε διαμαρτυρηθεί επειδή η μη αναγνώριση από την ΕΕ του Covishield που παρασκευάζεται στην Ινδία, με μειωμένο κόστος, μπορεί να συνιστά διάκριση για τους Αφρικανούς, καθώς χρησιμοποιείται ευρέως στις αφρικανικές χώρες.

«Ακόμη και αν χρησιμοποιείται τεχνολογία ανάλογη με εκείνη του Vaxzevria (σ.σ. το εμβόλιο της AstraZeneca), το Covishield δεν είναι εγκεκριμένο επί του παρόντος στην ΕΕ», τόνισε ο ΕΜΑ. «Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα εμβόλια είναι βιολογικά προϊόντα. Οι διαφορές στις συνθήκες παρασκευής μπορεί να επιφέρουν διαφορές στο τελικό προϊόν και η ευρωπαϊκή νομοθεσία απαιτεί να ελέγχονται οι μονάδες παραγωγής στο πλαίσιο της διαδικασίας» για τη χορήγηση έγκρισης, εξήγησε.

Επί του παρόντος, μόνο τέσσερα εμβόλια έχουν λάβει έγκριση στην ΕΕ: αυτά των Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca και Johnson & Johnson.

’Αλλα τέσσερα βρίσκονται στη διαδικασία αξιολόγησης ενόψει της πιθανής έγκρισής τους, τα Sputnik (Ρωσία), Sinovac (Κίνα), CureVac (Γερμανία) και Novavax (ΗΠΑ).

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει εγκρίνει το Covishield και εξέφρασε την απογοήτευσή του επειδή ορισμένες χώρες αρνούνται να το χρησιμοποιήσουν. «Είναι κρίμα, επειδή το AstraZeneca – Covishield είναι ακριβώς το ίδιο εμβόλιο με το AstraZeneca – Vaxzevria», δήλωσε την Τρίτη ο Ρίτσαρν Μίχιγκο, εκπρόσωπος του παραρτήματος του ΠΟΥ στην Αφρική. «Η μοναδική διαφορά τους είναι ότι το Covishield παρασκευάζεται και διανέμεται σε άλλες περιοχές του κόσμου, εκτός της Ευρώπης», πρόσθεσε, καλώντας την ΕΕ να δεχτεί τη χρήση του.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...