Εμπλοκή ως την Υποσαχάρια Αφρική οραματίζεται η κυβέρνηση

Γάλλος στρατιώτης Λεγεωνάριος στο Μάλι
Φώτο Αρχείου/ Γάλλος στρατιώτης Λεγεωνάριος στο Μάλι της Αφρικής

Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 28 Ιούνη στη Ρώμη η Υπουργική Συνάντηση της Παγκόσμιας Συμμαχίας εναντίον του «Ισλαμικού κράτους». Στη συνάντηση συμμετείχε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Επίσης, έλαβε μέρος στην Υπουργική Συνάντηση για τη Συρία, ενώ στο περιθώριο της διάσκεψης είχε σειρά διμερών συναντήσεων με ομολόγους του.

Ερωτηθείς από το ΑΠΕ – ΜΠΕ αν η θέση της χώρα μας συμπίπτει με εκείνη της Ιταλίας, η οποία ζήτησε να δοθεί περισσότερο βάρος στην καταπολέμηση του ISIS στην Αφρική, ο κ. Δένδιας επιβεβαίωσε ότι το κυνήγι της γεωστρατηγικής αναβάθμισης περνάει μέσα απ’ την βαθύτερη εμπλοκή.

«Είναι προφανές ότι πρέπει να δώσουμε βάρος όχι μόνο στη Λιβύη, αλλά και στην Υποσαχάρια Αφρική» επεσήμανε.

Εξάλλου, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, η Ευρώπη πρέπει να καταλάβει ότι «τα σύνορά της δεν προστατεύονται επί των συνόρων της» και ότι πρέπει να αποκτηθεί μια ευρύτερη γεωπολιτική αντίληψη.

Τέτοιες βλέψεις αποδεικνύουν ακράδαντα τον επιθετικό χαρακτήρα της ελληνικής αστικής τάξης, που αυξάνει προοδευτικά τη συμμετοχή της στα αμερικοΝΑΤΟϊκά και ευρωενωσιακά ιμπεριαλιστικά σχέδια.

Υπενθυμίζουμε την εκδήλωση ενδιαφέροντος από την ελληνική κυβέρνηση να αποστείλει πολιτικό προσωπικό στο Μάλι, με την προοπτική να ενισχύσει την παρουσία της και στρατιωτικά.

Δεν είναι τυχαία, επίσης, η ειδική αναφορά του Ν. Δένδια στη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών του Νίγηρα, που συμμετέχει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και με τον οποίο συζήτησε την κατάσταση στην περιοχή Σαχέλ της Αφρικής.

Εστιάζοντας στις επαφές που είχε στο περιθώριο της υπουργικής διάσκεψης, ο Νίκος Δένδιας είπε πως είχε μια σημαντική σειρά διμερών συναντήσεων με τους υπουργούς Εξωτερικών του Νίγηρα και της Κένυας, που είναι μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Δείτε ακόμα...