Εμβολιασμοί: Από αύριο ανοίγει η πλατφόρμα για ηλικίες 30 – 39 με εμβόλιο AstraZeneca, στις 29 Απριλίου για τους 40 – 44 και 1η Μαΐου για 45 – 49

Εμβολιασμός στο ΑΧΕΠΑ
Εμβολιασμός στο ΑΧΕΠΑ / Πηγή: Eurokinissi

Αύριο, 27 Απριλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού εμβολιασμών για τις ηλικίες 30-39 ετών, και όπως είπε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19, από την επόμενη ημέρα και όλη την εβδομάδα, όποιος δηλώσει, θα μπορέσει να εμβολιαστεί με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Το άνοιγμα της πλατφόρμας για τα άτομα των ηλικιακών ομάδων 40-44 θα γίνει στις 29 Απριλίου, με το εμβόλιο της AstraZeneca και την 1η Μαΐου για τους 45-49 ετών για όλα τα εμβόλια.

Μέχρι σήμερα, όπως ανέφερε, έχουν πραγματοποιηθεί 2.870.000 εμβολιασμοί.Τουλάχιστον με μία δόση έχουν εμβολιαστεί 2.025.000 άτομα, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 19,3% και 845.000 έχουν εμβολιαστεί και με τις δυο δόσεις, ποσοστό 8%.

Επίσης είπε πως την Τετάρτη 21 Απριλίου άνοιξε η πλατφόρμα για τα ραντεβού της ηλικιακής ομάδας 55-59 και των εκπαιδευτικών. Ήδη έχουν κλειστεί 263.000 ραντεβού.Το Σάββατο άνοιξε η πλατφόρμα για την ομάδα 50-55 και ήδη έχουν κλείσει 270.000 ραντεβού.

Οι εμβολιασμοί τον Μάιο θα επιταχυνθούν είπε τέλος ο γγ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και αναφέρθηκε στην δυναμικότητα του συστήματος, το οποίο επεκτείνεται. Από τις 5 Μαΐου αναπτύσσονται 1.500 εμβολιαστικά κέντρα και αργότερα θα προστεθούν και άλλα.

Σε ότι αφορά στον εμβολιασμό εγκύων με το εμβόλιο της AstraZeneca, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου έκανε λόγο για «στάση αναμονής», καθώς όπως είπε είναι μεν ασφαλή για την κύηση αλλά τα ιικά εμβόλια «μειονεκτούν μόνο στο ότι δεν υπάρχουν δεδομένα που να στηρίζουν την απόλυτα ασφαλή χορήγηση των εμβολίων κατά την κύηση». Γι αυτό το λόγο, «είναι μια στάση αναμονής για λίγο, μέχρι να έχουμε επαρκή στοιχεία και αυτή η επιστημονική τυπικότητα δεν θα αποτελέσει εμπόδιο για την αναπαραγωγή των νέων γυναικών στη χώρα μας», ανέφερε. Αντίθετα, υπάρχουν είπε πως υπάρχουν στοιχεία για τα εμβόλια MRNA, κάνοντας λόγο για 90.000 κυήσεις, και τα οποία έδειξαν πως δεν υπάρχει σήμα ανησυχίας για τον εμβολιασμό και τις κυήσεις.

Σε ότι αφορά το εμβόλιο της Johnson & Johnson η Μ. Θεοδωρίδου είπε ότι λαμβάνοντας υπόψιν και τα επιδημιολογικά δεδομένα αλλά και την άρση απαγόρευσης χορήγησής του στις ΗΠΑ, η Επιτροπή γνωμοδότησε θετικά για την άρση της απαγόρευσης της χορήγησης του εμβολίου.

Επίσης, είπε πως η Επιτροπή προχωρά στην «ευελιξία» μεταξύ των δύο δόσεων της AstraZeneca που ήταν ορισμένη για 12 βδομάδες, δηλαδή πως εάν κάποιος θέλει, να μπορεί να κάνει τη δεύτερη δόση μετά τις οκτώ βδομάδες, έχοντας μεν μείωση της άριστης ανοσολογικής απάντησης, «αλλά όχι τέτοιας που να μεταβάλλει την τελική αποτελεσματικότητα του εμβολίου».

Τέλος, σχετικά με την ινδική μετάλλαξη, η Μ. Θεοδωρίδου είπε πως «δεν ανησυχούμε. Παρατηρούμε και καταγράφουμε» και ανέφερε ότι το ιδιαίτερο με αυτή τη μετάλλαξη είναι πως έχει γονίδια της Νοτιοαφρικανικής και της βραζιλιάνικης μετάλλαξης. 

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...