Εμβολιασμοί: Στις 2 Απριλίου ανοίγει η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα 65 – 69 ετών

Εμβολιασμός στο ΑΧΕΠΑ
Εμβολιασμός στο ΑΧΕΠΑ / Πηγή: Eurokinissi

Στις 2 Απριλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα ραντεβού εμβολιασμού για την ηλικιακή ομάδα 65 – 69 ανακοίνωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά τη διάρκεια της σημερινής κυβερνητικής ενημέρωσης για την πανδημία.

Ο ίδιος είπε ότι θα υπάρχει λίστα αναμονής για την αναπλήρωση στην οποία θα συμπεριλαμβάνονται τα στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας, των Ενόπλων Δυνάμεων και οι εκπαιδευτικοί. Επίσης είπε ότι τα εμβολιαστικά κέντρα θα ενεργοποιηθούν στο σύνολό τους από 1η Απριλίου καθώς θα αρχίζουν να καταφθάνουν μεγάλες ποσότητες εμβολίων από τέσσερις εταιρείες. 

Σε ότι αφορά στο εμβόλιο «AstraZeneca», η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου εξέφρασε την ελπίδα ότι «οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, σε σύντομο χρονικό διάστημα, θα μπορέσουν να δώσουν τις σωστές απαντήσεις για να επανέλθει εμπιστοσύνη στο εμβόλιο» που «είναι ένα ισχυρό όπλο για την αντιμετώπιση της πανδημίας». Πρόσθεσε ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) έχει τοποθετηθεί υπέρ της συνέχισης του εμβολιασμού, ξεκαθαρίζοντας πως τα πλεονεκτήματα υπερτερούν από τις τυχόν παρενέργειες και παράλληλα «συνεχίζει την ενδελεχή έρευνα προσπαθώντας να διευκρινίσει αν υπάρχει συσχέτιση του εμβολίου και αυτής της σπάνιας κατάστασης κλινικής οντότητας με σπάνιο συνδυασμό με θρομβώσεις και θρομβοπενία», τα οποία χαρακτήρισε «εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο» καθώς εμφανίστηκαν 28 περιπτώσεις σε σύνολο 17.000.000 δόσεων εμβολίων.

Επίσης ανέφερε ότι πλέον υπάρχουν λεπτομερείς οδηγίες και από τον Οργανισμό και από την ίδια την εταιρεία για τα σημεία και συμπτώματα που πρέπει να ευαισθητοποιήσουν τους ιατρούς για περίπτωση κατάστασης που θυμίζει ένα τέτοιο συμβάν το οποίο εκδηλώνεται 7 -14 μέρες από τον εμβολιασμό και έχει ως συμπτώματα είναι ασυνήθη έντονο θωρακικό ή κοιλιακό άλγος, ή πονοκέφαλο. Επιπλέον σημείωσε ότι τα θρομβοτικά επεισόδια που έχουν υπάρξει λόγω του εμβολίου δεν διαφέρουν από τα κοινά.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...