Εμβόλιο Pfizer: Στα 19,50 δολάρια η τιμή του εμβολίου – Τι προβλέπει η συμφωνία της ΕΕ

Εμβόλιο

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει συνάψει συμφωνία ώστε να πληρώσει λιγότερα χρήματα σε σχέση με τις ΗΠΑ για το εμβόλιο της Pfizer, όπως δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ στο Reuters, λίγο μετά την ανακοίνωση ότι η Ένωση κατέληξε σε συμφωνία για την προμήθεια 300 εκατομμυρίων δόσεων.

Το πειραματικό φάρμακο, αναπτύχθηκε σε συνεργασία με την BioNTech της Γερμανίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα, το εν λόγω εμβόλιο σύμφωνα με την εταιρεία, είναι περισσότερο από 90% αποτελεσματικό στην προστασία των ανθρώπων από τον κορονοϊό. Θυμίζουμε ότι στην ‘κούρσα’ των επιχειρηματικών κολοσσών στον τομέα της υγείας, μπήκε χτες και η Ρωσία δηλώνοντας ότι το δικό της εμβόλιο έχει 92% αποτελεσματικότητα. Και έπεται συνέχεια άλλων.

Η επιλογή δυστυχώς εμπίπτει πέρα από την απαιτούμενη επιστημονική τεκμηρίωση και πιστοποίηση των εταιρειών και στην επιλογή ιμπεριαλιστικών συμμαχιών. Η ΕΕ επέλεξε αυτό της BioNTech. Σύμφωνα με τη συμφωνία της ΕΕ, 27 ευρωπαϊκές χώρες θα μπορούσαν να αγοράσουν 200 εκατομμύρια δόσεις και να έχουν την επιλογή για ακόμη 100 εκατομμύρια.

Το μπλοκ θα πληρώσει λιγότερα από 19,50 δολάρια ανά δόση, δήλωσε στο Reuters ένας ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ που συμμετείχε στις συνομιλίες με τους κατασκευαστές των εμβολίων, προσθέτοντας ότι αυτό εν μέρει αντικατοπτρίζει την οικονομική στήριξη που έδωσαν η ΕΕ και η Γερμανία για την ανάπτυξη του εμβολίου.

Ο αξιωματούχος ζήτησε να διατηρηθεί η ανωνυμία του, καθώς οι όροι της συμφωνίας είναι εμπιστευτικοί.

Σημειώνεται ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες συμφώνησαν να πληρώσουν 19,50 δολάρια ανά δόση για 100 εκατομμύρια δόσεις. Ωστόσο, έχουν την επιλογή να αγοράσουν επιπλέον 500 εκατομμύρια, υπό όρους που θα αποτελέσουν αντικείμενο ξεχωριστής διαπραγμάτευσης και η τιμή που θα πληρώσουν είναι μέχρι στιγμής αδιευκρίνιστη.

Το ζητούμενο είναι το όποιο εμβόλιο να διασφαλίζει την επιστημονική τεκμηρίωση και να είναι δωρεάν με μαζική εμβολιασμό όλου του λαού.

Πηγή Real.gr

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...