Ένα ακόμη καλοκαίρι τα δάση στην τύχη τους

Φώτο Αρχείου / Πηγή: Eurokinissi

Οι πρόσφατες ανακοινώσεις της κυβέρνησης αποκαλύπτουν, ότι η κυβέρνηση συνεχίζει την ίδια αποτυχημένη δασοκτόνα πολιτική που εφαρμόζεται δεκαετίες τώρα από όλες τις αστικές κυβερνήσεις που αντιμετωπίζουν τα δάση ως εμπόρευμα και πεδίο κερδοφορίας για τους μονοπωλιακούς ομίλους. Αυτή η αντίληψη χαρακτηρίζει τα μέτρα και κατά την αντιπυρική περίοδο που βρίσκεται σε εξέλιξη, με αποτέλεσμα κάθε χρόνο ο ελληνικός λαός να μετράει καμένα δάση, αγροτικές εκτάσεις, σπίτια, χαμένες ανθρώπινες ζωές.

Η κυβέρνηση επιμένει στον αντιεπιστημονικό διαχωρισμό της πρόληψης των δασικών πυρκαγιών από την καταστολή τους. Μάλιστα, με την πλήρη ανάθεση στην Πολιτική Προστασία αυτού που η κυβέρνηση ονομάζει πρόληψη αλλά καμιά σχέση δεν έχει με την πραγματική πρόληψη, εγκυμονούν ακόμα μεγαλύτεροι κίνδυνοι για τα δάση.

Ό,τι περιέγραψε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας στη συνέντευξη τύπου δεν είναι πρόληψη των δασικών πυρκαγιών αλλά  η πρώτη φάση της κατάσβεσης. Δηλαδή η  ετοιμότητα αν πιάσει φωτιά.

Όταν λέμε πρόληψη εννοούμε όλα τα δασοκομικά διαχειριστικά και αντιπυρικά μέτρα που αυξάνουν την  ικανότητα του δάσους να αντιμετωπίσει τη φωτιά από τις καλύτερες θέσεις ΠΡΙΝ ΑΥΤΗ ΞΕΣΠΑΣΕΙ.

Κι αυτό σημαίνει μελέτη διαχείρισης του δάσους, στην οποία θα προβλέπονται παρεμβάσεις στη σύνθεση της βλάστησης, υλοτομίες, δασοτεχνικά έργα, συντήρηση και βελτίωση  των υποδομών (πχ δικτυού δασικών δρόμων με συνδυασμένα κριτήρια και αντιπυρικής προστασίας κλπ).  Στο πλαίσιο αυτών των μελετών πρέπει να γίνεται ειδική αντιπυρική μελέτη που θα περιλαμβάνει εκτός των άλλων  ειδικά αντιπυρικά μέτρα και έργα, όπως κατασκευή και βελτίωση του δικτύου δασικών δρόμων κατασκευή και βελτίωση ομβροδεξαμενών, λιμνοδεξαμενών, κλειστών υδατοδεξαμενών, δικτύου κρουνών, αντιπυρικές ζώνες ανάλογα τις συνθήκες, δίκτυο πυροφυλακείων, πυροσβεστικών φωλιών κλπ και μόνιμη διασπορά μικρών και ευέλικτων οχημάτων δικτυωμένα για πρώτη προσβολή σε χρόνο 10 λεπτών,  ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΔΑΣΟΣ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι την ώρα που τα πραγματικά έργα πρόληψης των δασικών πυρκαγιών (κι όχι οι άπλες εργασίες απομάκρυνσης σπασμένων κλαδιών) έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί από τη δασική υπηρεσία πριν την αντιπυρική περίοδο, η κυβέρνηση διεξάγει  «προληπτική επιχείρηση» σε 18 περιοχές της Αττικής με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά επικινδυνότητας για εκδήλωση πυρκαγιάς και κάποιες άλλες σε όλη τη χώρα.

Αποσπασματικές και αναποτελεσματικές παρεμβάσεις τη στιγμή που από τα 17,7 εκατομμύρια ευρώ που συνολικά ζητούσαν τα δασαρχεία όλης της χώρας για έργα αντιπυρικής θωράκισης, η κυβέρνηση πίστωσε μόλις 1,7 εκατομμύρια ευρώ για όλη την Ελλάδα. Πέρσι το αντίστοιχο ποσό ήταν σχεδόν 4,5 εκατομμύρια, αποδεικνύοντας την κυβερνητική υποκρισία.

Ταυτόχρονα, το 14% του στόλου πυροσβεστικών οχημάτων είναι ακινητοποιημένο λόγω βλαβών, ο μέσος όρος φυσικής ηλικίας των πυροσβεστών είναι από 45-50 χρόνων κι αυτοί εξουθενωμένοι από τις τεράστιες μετακινήσεις, τη συνεχή επιφυλακή σχεδόν καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, και το διαρκές ξεσπίτωμα στο οποίο τους έχει καταδικάσει η κυβέρνηση προκειμένου να καλύψει τα τεράστια κενά σε προσωπικό. Είναι χαρακτηριστικό ότι στα Γεράνεια όρη μετακινήθηκαν πυροσβέστες ακόμα κι από Αλεξανδρούπολη και Τρίκαλα. Τα όσα επικαλέστηκε ως σχεδιασμούς για το άμεσο μέλλον μέσα από τα μισόλογα και τις σκόπιμες ασάφειες  για προσωπικό , οργάνωση και υποδομές , επιβεβαιώνουν τον χαρακτήρα του πραγματικού σχεδιασμού της κυβέρνησης για την πολιτική προστασία .  Η πλούσια χρηματοδότηση που επικαλείται καμία σχέση δεν έχει με την πραγματική θωράκιση της πυροπροστασίας και της δασοπροστασίας αλλά με τον κατασταλτικό προσανατολισμό  της πολιτικής προστασίας.   

Αντί λοιπόν η κυβέρνηση να ασχοληθεί και να επιλύσει αυτά και πολλά άλλα προβλήματα και ελλείψεις στον τομέα της συνολικής αντιπυρικής προστασίας στο πλαίσιο της διαχείρισης των δασών, με κύριο βάρος στην πρόληψη και την οργάνωση των επίγειων δυνάμεων μέσα στο δάσος, που είναι αναντικατάστατη η συμβολή τους στην κατάσβεση των πυρκαγιών, επενδύει δισεκατομμύρια στην ενοικίαση εναέριων μέσων μέσω Νατοϊκών και άλλων διαγωνισμών με ιδιωτικές εταιρίες. Όμως, τόσο οι ειδικοί επιστήμονες γνωρίζουν αλλά και οι σχετικές έρευνες πεδίου δείχνουν, ότι τα αεροπορικά μέσα λειτουργούν επικουρικά και μπορούν να είναι αποτελεσματικά μόνο από κοινού με άρτια επανδρωμένες, εξοπλισμένες και επαρκείς αριθμητικά επίγειες δυνάμεις. Τα εναέρια μέσα αεροπυρόσβεσης ανακόπτουν την εξέλιξη της πυρκαγιάς στο πρώτο στάδιο εκδήλωσής της. Δεν σβήνουν τις πυρκαγιές. Απαιτούνται ικανές και στελεχωμένες δυνάμεις για την επίγεια κατάσβεση με αξιόπιστα οχήματα μεταφοράς και κατάσβεσης, μέσα προστασίας και διασπορά τέτοια που να καλύπτει την επέμβαση στο αρχικό στάδιο της εκδήλωσης της πυρκαγιάς στο συντομότερο δυνατό χρόνο.

Σίγουρα απαιτείται η ανανέωση του πυροσβεστικού στόλου, πλην όμως επειδή δεν πρόκειται για πρόληψη, όπως διαλαλούν οι Χρυσοχοΐδης και Χαρδαλιάς, απαιτείται ένα σαφές χρονοδιάγραμμα με παράλληλη αναγκαία και ικανή ενίσχυση της καταποντισμένης φέτος στον προϋπολογισμό Δασικής Υπηρεσίας για πρόληψη και προστασία των δασών, ενίσχυση των οχημάτων πυρόσβεσης του Π.Σ., των λοιπών μέσων όπως και του προσωπικού με σταθερές σχέσεις εργασίας (μόνιμοι πυροσβέστες) και των ατομικών μέσων προστασίας που απαιτούνται γι’ αυτούς.

Οι 18 περιοχές μεταξύ των οποίων το Τατόι, η Ιπποκράτειος πολιτεία, το Σέιχ Σου δείχνουν τα επικοινωνιακά κριτήρια της κυβέρνησης σε ένα τόσο σοβαρό θέμα που έχει να κάνει με την ασφάλεια και τη ζωή του λαού, με το περιβάλλον. Πρόκειται για περιοχές που η αποκάλυψη της κυβερνητικής πολιτικής ευθύνης σε περίπτωση καταστροφής από πυρκαγιά, θα έχει μεγάλο πολιτικό κόστος. Είναι ελάχιστα ως έκταση από τα τουλάχιστον 35% των δασικών εδαφών οικοσυστημάτων που πρέπει να προστατευθούν.

Όσο κι αν προσπαθεί η κυβέρνηση να πείσει για το αντίθετο, αφήνει για άλλο ένα καλοκαίρι τα δασικά οικοσυστήματα στην τύχη τους και αναλαμβάνει πλήρως την πολιτική ευθύνη όχι μόνο απέναντι στις πιθανές άμεσες καταστροφές για την αντιμετώπιση των οποίων κανένα ουσιαστικό μετρό δεν έχει πάρει, άλλα και στις γενικότερες επιπτώσεις σε βάρος του Περιβάλλοντος και της ζωής όλων.

Δείτε ακόμα...