Ένα περιστατικό θρόμβωσης ως «πιθανά» συσχετιζόμενο με εμβόλιο AstraZeneca έχει αναφερθεί έως τώρα στην Ελλάδα

Εμβολιασμός στο ΑΧΕΠΑ
Εμβολιασμός στο ΑΧΕΠΑ / Πηγή: Eurokinissi

Για μόνο ένα επεισόδιο θρόμβωσης και θρομβοπενίας που έχει αναφερθεί στον ΕΟΦ και έχει χαρακτηριστεί ως «πιθανό» να συσχετίζεται με το εμβόλιο της «Astrazeneca», έκανε λόγο σήμερα, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, Μαρία Θεοδωρίδου.

Το περιστατικό έρχεται μετά τις 346.000 δόσεις του εμβολίου που έχουν γίνει στη χώρα μας και «παρά λοιπόν την ανησυχία που έχει δημιουργηθεί για τα σπάνια αυτά περιστατικά, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) τονίζει πως η αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα του εμβολίου στην πρόληψη και την νοσηλεία από κορονοϊό υπερτερεί σημαντικά», όπως ανέφερε.

Επίσης είπε ότι σύμφωνα με τον ΕΜΑ «δεν έχει τεκμηριωθεί αιτιώδης σχέση, αλλά ο οργανισμός ερευνά μία προς μία τις περιπτώσεις ενώ αναμένεται επιστημονικό πόρισμα τις επόμενες μέρες».

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ανέφερε ότι ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού, «με βάση τις παραδόσεις θα ξεκινήσει από τέλος Μάη και ένα μεγάλο μέρος θα έχει καλυφθεί ως το τέλος του Ιούνη». Η κυβέρνηση επικαλείται τις μειωμένες παραδόσεις σε επίπεδο ΕΕ για να δικαιολογήσει τους ρυθμούς «χελώνας» με τους οποίους προχωρούν οι εμβολιασμοί, ωστόσο, συνεχίζει να αρνείται την πρόσβαση σε όλα τα ασφαλή εμβόλια, εμμένοντας στις συμφωνίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με συγκεκριμένες εταιρείες. 

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...