Ένα «σχέδιο Μάρσαλ» για την Ουκρανία η προτεραιότητα της ΕΕ

Βομβαρδισμένη πολυκατοικία στα περίχωρα του Κιέβου
Φώτο Αρχείου / Βομβαρδισμένη πολυκατοικία στα περίχωρα του Κιέβου / Πηγή: TWITTER

Οι συζητήσεις για συμβιβασμό μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας ώστε να τερματιστεί ο πόλεμος σχετίζονται και με τις επιδιώξεις της ΕΕ για την «ανοικοδόμηση της Ουκρανίας».

Η τσεχική προεδρία της ΕΕ, που ξεκινά τον Ιούλη, θα έχει ως προτεραιότητα τη διοργάνωση μιας Συνόδου Κορυφής για την «ανοικοδόμηση» και την έναρξη ενός «σχεδίου Μάρσαλ για την Ουκρανία», παρουσία του Ουκρανού Προέδρου, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Π. Φιάλα. Παραδέχτηκε ωστόσο ότι η ειρήνη στην Ουκρανία είναι προαπαιτούμενο για τη διοργάνωση μιας τέτοιας Συνόδου.

«Η διαχείριση της κρίσης των προσφύγων, η ανοικοδόμηση της Ουκρανίας μετά τον πόλεμο, η ενεργειακή ασφάλεια, η ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας και η ασφάλεια του κυβερνοχώρου» θα είναι κάποιες από τις προτεραιότητες της νέας προεδρίας, σημείωσε.

Θα πρέπει «να συνεχίσουμε να ασκούμε πίεση στη Ρωσία, να προασπίσουμε την ευρωπαϊκή ενότητα στο θέμα αυτό και να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία», πρόσθεσε ο Τσέχος πρωθυπουργός.

«Θα ξαναχτίσουμε τα πάντα. Κατέστρεψαν τα νηπιαγωγεία, κατέστρεψαν παιδικούς σταθμούς. Ολα θα ξαναχτιστούν. Εχουν ήδη ξεκινήσει», είπε ο Ιταλός πρωθυπουργός Μ. Ντράγκι, που επισκέφτηκε την πόλη Ιρπίν, κοντά στο Κίεβο, μαζί με τους άλλους δύο Ευρωπαίους ηγέτες.

Ευρωπαϊκά κράτη «έχουν αρχίσει να παρέχουν οικονομική βοήθεια για την ανοικοδόμηση των ουκρανικών πόλεων που έχουν πληγεί από στρατιωτικές ενέργειες», είπε ο Μακρόν. «Ηδη εφαρμόζουμε μια τέτοια συνεργασία», τόνισε.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...