Ενάντια στην αστυνομική βία και τις διακρίσεις σε βάρος των Ρομά, αγώνας για την κοινωνική ένταξη τους

Την άγρια αστυνομική καταστολή που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο του νεαρού Ρομά Νίκου Σαμπάνη αλλά και τα αιτήματα των Ρομά για ουσιαστικά μέτρα κοινωνικής ένταξης τους, ενάντια στις κατευθύνσεις ΕΕ και κυβερνήσεων, ανέδειξε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με παρέμβασή της στη συζήτηση «σχετικά με την αστυνομική βία εναντίον των Ρομά» στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) του Ευρωκοινοβουλίου.

Στην ομιλία του ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης σημείωσε τα εξής:

«Θα θέλαμε να καταδείξουμε τα γεγονότα στην Ελλάδα που είχαν ως αποτέλεσμα ένα νεκρό νεαρό Ρομά, το Νίκο Σαμπάνη, αλλά και τραυματίες μετά από καταδίωξη και καταιγισμό 38 πυροβολισμών της αστυνομίας μέσα σε κατοικημένη περιοχή, προκαλώντας δικαιολογημένα μεγάλη ανησυχία κι αγανάκτηση.

Πρόκειται για αποτέλεσμα αστυνομικής βίας κι αυθαιρεσίας, μιας πολιτικής και της ΝΔ και των προηγούμενων κυβερνήσεων, που όχι μόνο δεν λαμβάνει μέτρα ουσιαστικής κοινωνικής ένταξης αλλά αντίθετα γκετοποιεί και στοχοποιεί μια κοινωνική ομάδα, που γίνεται θύμα διακρίσεων και ρατσισμού.

Πίσω από την εγκληματικότητα που αποδίδεται σκόπιμα μόνο στους Ρομά κρύβονται επιχειρηματικά συμφέροντα που κινούν αυτά τα κυκλώματα. Απαιτούμε να υπάρξει απόδοση δικαιοσύνης για το Νίκο Σαμπάνη μεταφέροντας και εδώ την απαίτηση της οικογένειας του την οποία επισκεφθήκαμε.

Η συνολική υποβάθμιση, που με κρατική ευθύνη υπάρχει, με τους Ρομά να ζουν μέσα στα σκουπίδια, σε παραπήγματα, χωρίς ρεύμα, χωρίς υγεία, χωρίς τα στοιχειώδη είναι που στρώνει το έδαφος για τη δράση των κυκλωμάτων.

Η πολιτική της ΕΕ με τα γνωστά προγράμματα που θρέφουν διάφορες ΜΚΟ διαπιστωμένα αποτελούν πυροτεχνήματα που όχι μόνο δεν βγάζουν από την εξαθλίωση τους Ρομά αλλά τη διαιωνίζουν.

Σε σύγκρουση με τα εκμεταλλευτικό σύστημα και τις κυβερνήσεις του που οξύνουν τα προβλήματα επιβίωσης τους, στηρίζουμε τα αιτήματα των Ρομά για ουσιαστική κοινωνική ένταξή τους που προϋποθέτει:

Μόνιμη – σταθερή δουλειά με δικαιώματα, στέγαση με δρόμους, αποχέτευση, ρεύμα, νερό, προστασία των ανέργων, δημόσιες υπηρεσίες υγείας, εμβολιασμό και μαζικά τεστ για τον covid-19. Απλοποίηση των διαδικασιών νομιμοποίησης των εμπορικών δραστηριοτήτων τους. Παιδικοί σταθμοί, τμήματα βοηθητικής διδασκαλίας, ξερίζωμα του αναλφαβητισμού. Ουσιαστική καταπολέμηση των διακρίσεων και του ρατσισμού. Σεβασμός στη κουλτούρα και τρόπο ζωής τους».

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...