Ενας παλιός «γνώριμος»

EUROKINISSI

Ενας παλιός «γνώριμος», ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ Τζ. Πάιατ, ανακοινώθηκε πως αναλαμβάνει και επίσημα υφυπουργός των ΗΠΑ για θέματα ενεργειακών πόρων. Από τους πρώτους που τον συνεχάρησαν, μάλιστα, ήταν το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, σημειώνοντας ότι «η Ελλάδα προσβλέπει στη συνέχιση της συνεργασίας μας με έμφαση στα ενεργειακά θέματα».

Η υπουργοποίηση του Πάιατ δεν εκπλήσσει, ούτε το πόστο που αναλαμβάνει. Η θητεία του στην Ουκρανία, όπου «έσπρωχνε» μαζί με την Νούλαντ την «Πορτοκαλί Επανάσταση», είναι διαβατήριο καριέρας.

Αλλά και στην Ελλάδα, όπου βρέθηκε αμέσως μετά, ξεδίπλωσε όλα τα «ταλέντα» του στο να προωθεί τα αμερικανικά ενεργειακά συμφέροντα, παράλληλα με την παραπέρα εμπλοκή της χώρας στον επικίνδυνο αμερικανοΝΑΤΟικό σχεδιασμό, χέρι χέρι με τη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα του ευρωατλαντικού τόξου.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Αλεξανδρούπολη, όπου οι στρατιωτικές και οικονομικές επιδιώξεις των ΗΠΑ στην περιοχή «συναντιούνται» με τα συμφέροντα ισχυρών τμημάτων της ελληνικής αστικής τάξης, που έχουν όφελος από την αναβάθμιση της χώρας σε ενεργειακό και διαμετακομιστικό κόμβο προς τα Βαλκάνια και τη ΝΑ Ευρώπη.

Είναι βέβαιο επομένως ότι με τον νέο του ρόλο, ο Πάιατ δεν θα …λείψει από την περιοχή ούτε από τη χώρα μας, όπου ο ευρωατλαντικός σχεδιασμός ρίχνει βαριά τη σκιά του στα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου, με «όχημα» και τα Ενεργειακά. Ειδικά τώρα που οι πόροι της Ανατ. Μεσογείου και το αμερικανικό LNG βρίσκονται στην κορυφή του ενδιαφέροντος για την «απεξάρτηση» της ΕΕ από το ρωσικό αέριο, στο πλαίσιο των ανταγωνισμών που οξύνονται ανάμεσα σε ΝΑΤΟ και Ρωσία.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...