Ενέργεια με το δελτίο για τους λαούς και πακέτα για τους ομίλους…

Διυλιστήριο πετρελαίου του Γαλλικού Πολυεθνικού Κολοσσού Total Energies - Γαλλία: Να μειώσουν «αμέσως» την κατανάλωση ενέργειας τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις

Ενέργεια με το «δελτίο» για τους λαούς και νέα «πακέτα» και λοιπά «κίνητρα» για τους επιχειρηματικούς ομίλους, για τη συνέχιση του ιμπεριαλιστικού πολέμου με τη Ρωσία και για να τρέξουν οι «πράσινες» μπίζνες του κεφαλαίου, προβλέπουν οι προτάσεις που παρουσίασε χτες η Κομισιόν, με τίτλο «Εξοικονομούμε αέριο για έναν ασφαλή χειμώνα».

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή προτείνει έναν νέο κανονισμό προς το Συμβούλιο, για συντονισμένα μέτρα μείωσης της ζήτησης φυσικού αερίου, βάσει του άρθρου 122 της Συνθήκης της ΕΕ. Σύμφωνα με την πρόταση, ο νέος κανονισμός θα θέτει ως στόχο για όλα τα κράτη – μέλη της ΕΕ να μειώσουν τη ζήτηση φυσικού αερίου κατά 15% μεταξύ 1ης Αυγούστου 2022 και 31ης Μάρτη 2023.

Θα δίνει επίσης στην Επιτροπή τη δυνατότητα να κηρύξει, μετά από διαβούλευση με τα κράτη – μέλη, «Ενωσιακό Συναγερμό» (Union Alert) για την ασφάλεια του εφοδιασμού, επιβάλλοντας υποχρεωτική μείωση της ζήτησης αερίου σε όλα τα κράτη – μέλη.

Θα μπορεί να ενεργοποιηθεί «όταν υπάρχει σημαντικός κίνδυνος σοβαρής έλλειψης αερίου ή εξαιρετικά μεγάλη ζήτηση αερίου». Επιπλέον προβλέπεται πως τα κράτη – μέλη θα πρέπει να επικαιροποιήσουν τα εθνικά τους σχέδια έκτακτης ανάγκης έως τα τέλη Σεπτέμβρη για να δείξουν πώς σκοπεύουν να επιτύχουν τον στόχο μείωσης και θα πρέπει να αναφέρουν στην Επιτροπή την πρόοδο κάθε δύο μήνες. Ενώ τα κράτη – μέλη που θα ζητάνε προμήθειες φυσικού αερίου «αλληλεγγύης», θα πρέπει να αποδείξουν τα μέτρα που έχουν λάβει για τη μείωση της εγχώριας ζήτησης.

Σημειωτέον, η εφαρμογή του κανονισμού – που ήδη έχει προκαλέσει αντιδράσεις – λίγο-πολύ θα κριθεί από την πορεία των ανταγωνισμών στο εσωτερικό της ΕΕ, ενώ χρειάζεται ενισχυμένη πλειοψηφία για την έγκρισή της. Πρώτη σχετική συζήτηση σε διπλωματικό επίπεδο θα γίνει αύριο, προκειμένου η πρόταση να εγκριθεί στη συνάντηση των υπουργών Ενέργειας των χωρών της ΕΕ στις 26 Ιούλη.Κι άλλο «ζεστό» χρήμα και διευκολύνσεις στα μονοπώλια

Για να μειωθεί η ζήτηση η Κομισιόν ενέκρινε επίσης ένα «Ευρωπαϊκό Σχέδιο Μείωσης της Ζήτησης Αερίου, το οποίο καθορίζει μέτρα, αρχές και κριτήρια για συντονισμένη μείωση της ζήτησης».

Το σχέδιο, πατώντας πάνω στις προηγούμενες κατευθύνσεις, όπως αυτές συμπυκνώνονται στο σχέδιο «RePower», δίνει κατεύθυνση για επιτάχυνση των «πράσινων» μπίζνες που έχουν εκτινάξει το κόστος της Ενέργειας και την ενεργειακή φτώχεια για τους λαούς, προβλέπει «πεσκέσια» στους επιχειρηματικούς ομίλους και «προτεραιοποιεί» τομείς όπου θα γίνουν οι περικοπές, πάντα με τη μεζούρα των συμφερόντων των επιχειρηματικών ομίλων.

Στο πλαίσιο αυτό η Κομισιόν τονίζει πως «προτού εξετάσουν τις περικοπές, τα κράτη – μέλη θα πρέπει να εξαντλήσουν όλες τις δυνατότητες υποκατάστασης καυσίμου,… και τις εναλλακτικές πηγές Ενέργειας. Όπου είναι δυνατόν, θα πρέπει να δίνεται προτεραιότητα στη μετάβαση σε ανανεώσιμες πηγές Ενέργειας ή καθαρότερες, λιγότερο εντατικές ή ρυπογόνες επιλογές άνθρακα». Την ίδια ώρα, επιβεβαιώνοντας και την «περιβαλλοντική» υποκρισία, όσο και τα αδιέξοδα της ενεργειακής πολιτικής με κριτήριο το κέρδος, που διακυβεύουν φυσικά και την ενεργειακή επάρκεια, σημειώνεται πως «ωστόσο, η μετάβαση στον άνθρακα, στο πετρέλαιο ή την πυρηνική ενέργεια μπορεί να είναι απαραίτητη ως προσωρινό μέτρο…».

Στο όνομα δε της απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο, πριμοδοτείται το πανάκριβο LNG, από τη μεταφορά του οποίου υπάρχουν προσδοκίες για τεράστια κέρδη σε τμήματα του κεφαλαίου, όπως οι Έλληνες εφοπλιστές.

Μάλιστα, ενώ ο ενεργειακός σχεδιασμός του κεφαλαίου οδηγεί ολοταχώς στα βράχια τους λαούς, με θράσος η Επιτροπή σημειώνει πως «τα μέτρα που βασίζονται στην αγορά μπορούν να μετριάσουν τους κινδύνους για την κοινωνία και την οικονομία» και γι’ αυτό συστήνει στα κράτη – μέλη να μπουκώσουν με «ζεστό» χρήμα την «αγορά», με μέτρα όπως:

  • Συστήματα δημοπρασιών ή διαγωνισμών για την παροχή κινήτρων, ως αντιστάθμισμα για τη μείωση της κατανάλωσης από μεγάλες εταιρείες.
  • Καθεστώτα κρατικών ενισχύσεων για τη στήριξη του κόστους.
  • Διακοπτόμενες συμβάσεις για την κατανάλωση φυσικού αερίου, για μείωση της χρήσης όταν χρειάζεται.
  • Ανταλλαγές συμβάσεων μεταξύ βιομηχανικών καταναλωτών, για να επιτραπεί η παραγωγή σε λιγότερο πληγείσες περιοχές σε περίπτωση μεγάλης έλλειψης.

Παράλληλα η Κομισιόν προχώρησε χτες και στην εκ νέου «τροποποίηση του προσωρινού πλαισίου για τις κρατικές ενισχύσεις για την κρίση», προβλέποντας νέα κρατικά «πεσκέσια» στους ομίλους που θα φορτωθούν στα κρατικά χρέη και τα ελλείμματα, με τον λογαριασμό να καταλήγει στον μόνιμο παραλήπτη, τους λαούς.

«Εύγλωττη» για τους στόχους η εκτελεστική αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μ. Βεστάγκερ, η οποία δήλωσε χτες πως «με τη σημερινή τροπολογία, θα βοηθήσουμε στην επιτάχυνση της εξάπλωσης των ανανεώσιμων πηγών Ενέργειας καθώς και στην απαλλαγή των βιομηχανιών από άνθρακα, σύμφωνα με τους στόχους REPowerEU».

Μεταξύ άλλων η «επέκταση» του εν λόγω πλαισίου προβλέπει μέτρα όπως:

  • «Προγράμματα για επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές Ενέργειας (…) με απλουστευμένες διαδικασίες υποβολής προσφορών που μπορούν να εφαρμοστούν γρήγορα», για την ενεργειακή «διαφοροποίηση», την «ενεργειακή απόδοση» κ.ο.κ.
  • Απευθείας ενισχύσεις σε επιχειρηματικούς ομίλους της τάξης των 500.000 ευρώ, άλλες που μπορούν να καλύπτουν ως το 70% της κατανάλωσης αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας του δικαιούχου κατά την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.

Χαρακτηριστικό δε είναι πως ανάμεσα στους τύπους των εταιρειών που θα επιδοτούνται είναι ακόμα και όσες συμβάλλουν στην… «προσωρινή και χρονικά περιορισμένη υποστήριξη για τη μετάβαση καυσίμων σε πιο ρυπογόνα ορυκτά καύσιμα που υπόκεινται σε προσπάθειες ενεργειακής απόδοσης και στην αποφυγή επιπτώσεων λουκέτου», αλλά και η… «ασφάλιση ή αντασφάλιση σε εταιρείες μεταφοράς εμπορευμάτων από και προς την Ουκρανία».

Παράλληλα, σε ό,τι αφορά τις προτεραιότητες για το «ψαλίδι» στο φυσικό αέριο, αυτές ορίζονται με βάση πάντα τις ανάγκες των ομίλων αφού και εδώ η Κομισιόν θέτει κριτήρια όπως η «κοινωνική κρισιμότητα», η διασφάλιση των «διασυνοριακών αλυσίδων εφοδιασμού», «ο βαθμός στον οποίο οι βιομηχανίες μπορούν να στραφούν σε εισαγόμενα εξαρτήματα/προϊόντα και ο βαθμός στον οποίο η ζήτηση για προϊόντα ή εξαρτήματα μπορεί να καλυφθεί μέσω των εισαγωγών».

Στον «πάγο» ο λαός, για να «ζεσταίνονται» τα κέρδη

Στην άλλη μεριά του ίδιου νομίσματος, οι λαοί καλούνται όχι μόνο να επωμιστούν τα βάρη για τα πακέτα αλλά καλούνται και να ξεπαγιάσουν τον χειμώνα που έρχεται αφού, σύμφωνα με το σχέδιο της Επιτροπής, ένας άλλος σημαντικός πυλώνας εξοικονόμησης Ενέργειας είναι η μείωση της θέρμανσης και της ψύξης.

Η Επιτροπή προτρέπει όλα τα κράτη – μέλη να ξεκινήσουν εκστρατείες… ευαισθητοποίησης του κοινού για την προώθηση της μείωσης της θέρμανσης και ψύξης σε ευρεία κλίμακα και να εφαρμόσουν την ανακοίνωση της ΕΕ «Εξοικονόμηση Ενέργειας», η οποία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων «στοχευμένη μείωση» θέρμανσης και ψύξης σε δημόσια κτίρια, μέσα στα οποία π.χ. θα συμπεριλαμβάνονται σχολεία, νοσοκομεία και πάει λέγοντας, που θα μείνουν «στον πάγο» για να «ζεσταίνουν» τα κέρδη τους οι επιχειρηματικοί όμιλοι και για τη συμμετοχή των καπιταλιστικών κρατών στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, με το «συνοδευτικό» των κυρώσεων και αντικυρώσεων.

Παράλληλα, τα «κριτήρια» που θέτει η Κομισιόν, σύμφωνα με την ίδια, θα βοηθάνε τα κράτη – μέλη «να προσδιορίσουν και να δώσουν προτεραιότητα, εντός των “μη προστατευόμενων” ομάδων καταναλωτών τους». Να «ξεσκαρτάρουν» δηλαδή τους απολύτως εξαθλιωμένους από την ενεργειακή φτώχεια, στους οποίους θα δίνονται κάποια ελάχιστα «ψίχουλα» που ούτε κατά διάνοια δεν θα καλύπτουν τις ανάγκες τους.

Θυμίζουμε άλλωστε πως η πρόσφατη απόφαση του Γιούρογκρουπ προανήγγειλε ήδη το ακόμα μεγαλύτερο «ψαλίδισμα» ακόμα κι αυτών των ελάχιστων επιδομάτων, σημειώνοντας ότι οι όποιες παρεμβάσεις των κρατών – μελών«θα πρέπει να είναι προσωρινές και να προσαρμόζονται (…) σε πιο ευάλωτους» – ανακυκλώνοντας δηλαδή τη φτώχεια με τους φτωχούς να πληρώνουν για τους εξαθλιωμένους – και κυρίως «να διατηρούν τα κίνητρα για την ενεργειακή μετάβαση», την πολιτική δηλαδή που… εγγυάται την ενεργειακή φτώχεια.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...