Ενέργεια: Προδιαγεγραμμένη φτώχεια για τους λαούς – «Ανοιχτό» το ενδεχόμενο για διακοπές ηλεκτροδότησης σε σπίτια

Σταθμός φυσικού αερίου στη Γερμανία
Φώτο Αρχείου / Σταθμός φυσικού αερίου στη Γερμανία

Ενώ ήδη οι λαοί πληρώνουν ακριβά την εν εξελίξει ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση του ευρωατλαντικού μπλοκ με τη Ρωσία και τους συμμάχους της στην Ουκρανία, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προέβλεψε χτες μία περαιτέρω μείωση του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη κατά 0,8% μεσοπρόθεσμα λόγω συνεχούς αύξησης στις τιμές πετρελαίου.

Σε προδημοσίευση οικονομικού δελτίου της ΕΚΤ αναφέρεται πως η αύξηση στις διεθνείς τιμές Ενέργειας αποτελεί «ένα κάπως περιορισμένο σοκ», το οποίο θα πρέπει να εξεταστεί στο πλαίσιο «της σωρευτικής αύξησης της δυνητικής παραγωγής, η οποία εκτιμάται από την Κομισιόν ότι θα κυμανθεί περίπου στο 5,2% για τα επόμενα τέσσερα χρόνια».

Η δε πρόβλεψη προϋποθέτει «ένα μόνιμο σοκ στην τιμή του πετρελαίου της τάξης του 40%», αναφέρουν οικονομολόγοι της ΕΚΤ, προμηνύοντας νέα δεινά για τα λαϊκά στρώματα.

Την ίδια ώρα, τα κέρδη των πολυεθνικών της Ενέργειας, όπως αυτά που ανακοίνωσαν την περασμένη βδομάδα οι εταιρείες «Shell», «Total Energies», «ExxonMobil», είναι δεκάδες δισ. δολάρια από τις «τρελές» αυξήσεις στις τιμές του φυσικού αερίου και του πετρελαίου, που πληρώνουν έτσι κι αλλιώς τα λαϊκά στρώματα σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο. Στο ζήτημα του λεγόμενου ενεργειακού μείγματος, παρά τις διακηρύξεις των αστικών επιτελείων για την «πράσινη ανάπτυξη» και τη δήθεν προστασία του περιβάλλοντος, επανέρχεται και η χρήση της πυρηνικής ενέργειας, επίσης πεδίο κερδοφορίας για μονοπωλιακούς ομίλους.

Χαρακτηριστικά, ο πρόεδρος της γερμανικής εργοδοτικής ένωσης χαλυβουργίας «Gesamtmetall», Στέφαν Βολφ, τάχθηκε χτες υπέρ της κατασκευής νέων πυρηνικών αντιδραστήρων στη Γερμανία.

«Πρέπει επίσης να συζητήσουμε για την κατασκευή νέων πυρηνικών εργοστασίων. Παγκοσμίως, 50 νέοι πυρηνικοί σταθμοί κατασκευάζονται αυτήν τη στιγμή και η τεχνολογία έχει προχωρήσει», τόνισε ο Βολφ στην εφημερίδα «Funke Mediengruppe», εκτιμώντας πως «μόνο οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας δεν θα επαρκούν βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα για να καλύψουν τη συνολική ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας».

Κυβέρνηση: «Ανοιχτό» το ενδεχόμενο για διακοπές ηλεκτροδότησης σε σπίτια

«Ανοιχτό» το ενδεχόμενο να ξεκινήσει από τον Σεπτέμβρη η υποχρεωτική διακοπή ηλεκτροδότησης σε λαϊκά σπίτια, στο όνομα της μείωσης της κατανάλωσης για εξοικονόμηση Ενέργειας, αφήνει η κυβέρνηση. Σε μια συγκυρία κατά την οποία οι λογαριασμοί του ρεύματος θα είναι ασήκωτοι, έρχεται τώρα και αυτό το μέτρο, για να αποκαλυφθεί η τραγική πραγματικότητα της «απελευθέρωσης» της αγοράς Ενέργειας, της απολιγνιτοποίησης και των ιμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων, και το βαρύ κόστος που έχουν όλα αυτά στον λαό.

Χτες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Οικονόμου, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο υποχρεωτικών διακοπών ρεύματος. Αν και αρχικά το διέψευσε, πρόσθεσε: «Εχουμε μπροστά μας έναν δύσκολο χειμώνα, έχουμε μπροστά μας αχαρτογράφητα νερά και σε ό,τι αφορά τις τιμές, αλλά και σε ό,τι αφορά την επάρκεια και γι’ αυτό οφείλουμε να προετοιμαζόμαστε, για να μην έχουμε πολύ μεγάλα προβλήματα».

Δείτε ακόμα...