Ενέργεια: Στο φάσμα του ολικού μπλακάουτ εκατομμύρια νοικοκυριά

Ενεργειακή φτώχεια - Ρεύμα - Ακρίβεια
Φώτο Αρχείου / Πηγή: Eurokinissi

Με το φάσμα του ολικού μπλακάουτ να απλώνεται πάνω από εκατομμύρια λαϊκά νοικοκυριά και τους επαγγελματίες και τους φτωχούς αγρότες να έχουν ήδη πάρει μια πρώτη γεύση από τον νέο τρόπο υπολογισμού των χρεώσεων μέσω των λογαριασμών που λαμβάνουν καθημερινά, εντείνεται ο εφιάλτης της ενεργειακής φτώχειας, με τους ίδιους τους μηχανισμούς να προετοιμάζουν το έδαφος ενόψει του χειμώνα.

Χτες, Δευτέρα 29 Αυγούστου, η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας διαμορφώθηκε στο εξωπραγματικό 697,25 ευρώ ανά μεγαβατώρα με αύξηση κατά 54,84% μέσα σε μια μέρα (την Κυριακή ήταν στα 450,30 ευρώ). Για σήμερα Τρίτη 30 Αυγούστου, οι τιμές έχουν διαμορφωθεί στα 671,14 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Την ώρα λοιπόν που ο λαός ζει τις επιπτώσεις της «απελευθέρωσης» της αγοράς Ενέργειας, της «πράσινης μετάβασης» και των ιμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων, με τις συνεχείς αυξήσεις – φωτιά στα τιμολόγια Ενέργειας, καθώς και επιβολή «εξοικονομήσεων» – περικοπών στην κάλυψη στοιχειωδών λαϊκών αναγκών στη θέρμανση, η κυβέρνηση επιχειρεί να βάλει ταβάνι στις λαϊκές διεκδικήσεις για άμεσα μέτρα ανακούφισης, προτάσσοντας τους στόχους των επιχειρηματικών ομίλων.

Χαρακτηριστικά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου, στην ενημέρωση χτες των δημοσιογράφων, ισχυριζόμενος από τη μια ότι η κυβέρνηση «έχει διαθέσει τα περισσότερα χρήματα μεταξύ των κρατών – μελών της ΕΕ (ως ποσοστό του ΑΕΠ της) για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων απέναντι στην ενεργειακή ακρίβεια», χρήματα που όχι μόνο δεν φτάνουν ούτε για «ζήτω», αλλά αφήνουν άθικτες και ταΐζουν όλες τις αιτίες της ενεργειακής φτώχειας, επιδοτώντας έμμεσα τους ομίλους με τα λεφτά των εργαζομένων, έσπευδε από την άλλη να διαβεβαιώσει τα μονοπώλια ότι «η κυβέρνηση αυτή έχει αποδείξει ότι αναγνωρίζει τη σημασία της δημοσιονομικής αξιοπιστίας. Αλλωστε, εξακολουθεί να παραμένει βασικός μας στόχος η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας μέσα το 2023. Σε καμία περίπτωση λοιπόν δεν είμαστε και δεν θα επιτρέψουμε να βρεθούμε ποτέ ξανά μπροστά σε έναν δημοσιονομικό εκτροχιασμό», τόνιζε, επιχειρώντας να βάλει φρένο στα αιτήματα του λαού και των εργαζομένων.

Παρέπεμπε, δε, αόριστα σε σχετικές «ανακοινώσεις για τα μέτρα που θα εφαρμοστούν το επόμενο διάστημα» και θα γίνουν από τον πρωθυπουργό με την ομιλία του στη ΔΕΘ στις 10/9, ενώ έστελνε εκ νέου μήνυμα στο κεφάλαιο πως αυτά θα είναι «χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η δημοσιονομική ισορροπία της χώρας», «ψαλιδίζοντας» και τις όποιες προσδοκίες προσπαθεί να καλλιεργήσει στον λαό στα «μέτρα» της καπιταλιστικής κερδοφορίας.

Εκεί δηλαδή που πρέπει να στοχεύσει και η λαϊκή πάλη και διεκδίκηση για: Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ σε πετρέλαιο, βενζίνη, φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια. Γενναία μείωση και πλαφόν στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου. Κατάργηση της χρέωσης του χαρατσιού των ΑΠΕ στους λογαριασμούς ρεύματος. Καμία διακοπή ρεύματος σε όσους δεν μπορούν να ανταποκριθούν στους υπέρογκους λογαριασμούς. Διαγραφή χρεών για τα εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά και τους επαγγελματίες.

Για άμεση αξιοποίηση όλων των εγχώριων πηγών ορυκτών καυσίμων – λιγνίτη κόντρα στις δεσμεύσεις της ΕΕ για την «πράσινη ανάπτυξη» και το εμπόριο ρύπων, προς όφελος του λαού, για τις δικές του ανάγκες, όχι για τα κέρδη των μονοπωλίων, για να πάψει η Ενέργεια να αποτελεί εμπόρευμα.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...