Ενεργειακοί κολοσσοί της ΕΕ ετοιμάζονται για πληρωμές αερίου με ρούβλια

Σταθμός φυσικού αερίου στη Γερμανία
Σταθμός φυσικού αερίου στη Γερμανία

Μερικές από τις μεγαλύτερες ενεργειακές εταιρείες της Ευρώπης κάνουν κινήσεις, ώστε να συμμορφωθούν με το νέο σύστημα πληρωμών του ρωσικού φυσικού αερίου σε ρούβλια που επιδιώκει η Μόσχα.

Σύμφωνα με τους Financial Times, οι διανομείς φυσικού αερίου στη Γερμανία, την Αυστρία, την Ουγγαρία και τη Σλοβακία — συμπεριλαμβανομένων δύο από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς ρωσικού φυσικού αερίου, της Uniper με έδρα το Ντίσελντορφ και της OMV με έδρα τη Βιέννη — ετοιμάζονται να ανοίξουν λογαριασμούς σε ρούβλια στην Gazprombank στην Ελβετία, σύμφωνα με πηγές της εφημερίδας.

Κατά τις σχετικές πληροφορίες, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των επιχειρήσεων κοινής ωφελείας και της Gazprom, του ρωσικού κρατικού προμηθευτή φυσικού αερίου, έχουν ενταθεί, καθώς πλησιάζουν οι προθεσμίες πληρωμής.

Η ιταλική Eni, ένας άλλος από τους μεγάλους πελάτες της Gazprom, αξιολογεί τις επιλογές της, είπαν στους Financial Times δύο πηγές που γνωρίζουν τις συζητήσεις. Η υποστηριζόμενη από τη Ρώμη εταιρεία έχει περιθώριο μέχρι τα τέλη Μαΐου, όταν αναμένεται η επόμενη πληρωμή της για ρωσικές προμήθειες ώστε να πάρει τις αποφάσεις της, δήλωσαν Ιταλοί αξιωματούχοι.

Υπενθυμίζουμε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν εξέδωσε διάταγμα στα τέλη Μαρτίου σύμφωνα με το οποίο οι αγοραστές φυσικού αερίου από τα λεγόμενα ‘μη φιλικά έθνη’ – στα οποία περιλαμβάνονται όλη η ΕΕ – έπρεπε να δημιουργήσουν τραπεζικούς λογαριασμούς σε ξένο νόμισμα και σε ρούβλι στη Gazprombank, τον χρηματοοικονομικό κλάδο συναλλαγών της Gazprom με έδρα την Ελβετία για να πληρώσουν για τις προμήθειες τους.

Η Κομισιόν σε μια προσπάθεια στο πλαίσιο των ανταγωνισμών- διαφοροποιήσεων εντός της ΕΕ, βαφτίζοντας το «κρέας = ψάρι», εξέδωσε επίσημη τεχνική καθοδήγηση παραδεχόμενη ότι η χρηματοοικονομική τεχνική που επινοήθηκε από το Κρεμλίνο θα μπορούσε να είναι «συμβατή με τις κυρώσεις» υπό ορισμένες προϋποθέσεις. Ωστόσο, θα έχει ως αποτέλεσμα η Ρωσία να έχει πρόσβαση σε έσοδα δισεκατομμυρίων από φυσικό αέριο για να στηρίξει το νόμισμά της και την οικονομία της, δήλωσαν κράτη μέλη και αξιωματούχοι της ΕΕ.

Σύμφωνα με το νέο ρωσικό μηχανισμό, οι ευρωπαϊκές εταιρείες κοινής ωφέλειας θα συνεχίσουν να πληρώνουν την Gazprombank για τις εισαγωγές τους σε ευρώ — διασφαλίζοντας ότι δεν παραβιάζουν το καθεστώς κυρώσεων. Η ρωσική τράπεζα κατόπιν αιτήματος των πελατών θα μετατρέπει τις καταθέσεις από ευρώ σε ρούβλια σε έναν δεύτερο λογαριασμό που ανοίγει για λογαριασμό του πελάτη για την πληρωμή στη συνέχεια της Ρωσίας.

Οι σύμβουλοι της Επιτροπής κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οποιαδήποτε κίνηση της ΕΕ να επιβάλει κυρώσεις κατά της Gazprombank – που θα ήταν ο ταχύτερος τρόπος για να κλείσει το παραθυράκι – θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο ολόκληρο τον υφιστάμενο μηχανισμό πληρωμής για το ρωσικό αέριο, με αποτέλεσμα μια διακοπή των εξαγωγών προς την ΕΕ.

Τέλος, Ιταλοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι κατευθυντήριες γραμμές της Επιτροπής σχετικά με το εάν το σύστημα πληρωμών της Gazprom οδηγεί σε παραβίαση των κυρώσεων ήταν διφορούμενες και δεν παρείχαν σαφήνεια στα κράτη μέλη.

Πηγή: Cnn.gr

Δείτε ακόμα...