Ενισχύεται παραπέρα η διασύνδεση των Ενόπλων Δυνάμεων με τους Αμερικανονατοικούς

Διμερής άσκηση Ελλάδας και ΗΠΑ με την επωνυμία «POSEIDON΄S RAGE», που διεξήχθη από 28 Μαΐου έως και 11 Ιουνίου 2021 σε περιοχές σε όλη την Ελλάδα. Για το σκοπό αυτό, μεταστάθμευσαν στην Αεροπορική Βάση της Σούδας μαχητικά αεροσκάφη F-15Ε της US Air Forces in Europe (USAFE) και το αντίστοιχο προσωπικό υποστήριξης τους.
Φώτο Αρχείου / Διμερής άσκηση Ελλάδας και ΗΠΑ με την επωνυμία «POSEIDON΄S RAGE» / 28/5/21 έως 11/6/21 (EUROKINISSI/ΓΕΕΘΑ)

Από τις 14 – 18 Ιούνη 2021, η Διοίκηση Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ σε συνεργασία με το Γραφείο Αμυντικής Συνεργασίας των ΗΠΑ στην Αθήνα (Office foe Defense Cooperation – ODC) και την κινητή ομάδα εκπαιδευτών του Πανεπιστημίου Ειδικών Επιχειρήσεων (Joint Special Operations University/JSOU) των ΗΠΑ, οργάνωσε και υλοποίησε την εκπαιδευτική διαδικασία «Special Operations Forces Integration Course – SOFIC» στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΛΑΕΔ).

Είναι γνωστό ότι η Διοίκηση Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ), είναι χτισμένη πάνω σε αμιγώς Αμερικανονατοϊκά πρότυπα και είναι ένας νέος «Κλάδος» των Ειδικών Δυνάμεων (ΕΔ), που περιλαμβάνει τις Ειδικές Δυνάμεις όλων των Κλάδων, υπαγόμενη απευθείας στον αρχηγό ΓΕΕΘΑ.

Στη ΔΕΠ υπάγονται δύο σχηματισμοί επιπέδου μεραρχίας:

1) Η μεραρχία των Ειδικών Δυνάμεων με το σύνολο των δυνάμεων καταδρομών – αλεξιπτωτιστών και πεζοναυτών.

2) Η Διακλαδική Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων (ΔΔΕΕ/ΓΕΕΘΑ), στην οποία θα ενσωματωθεί η 13η Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων καθώς επίσης το Τμήμα Ναυτικών Ειδικών Επιχειρήσεων (ΤΝΕΕ) και η Μονάδα Υποστήριξης Ειδικών Επιχειρήσεων (ΜΥΕΕ). Στη ΔΕΠ θα υπάγεται, εξάλλου, το 865 Τάγμα Εναέριου Ανεφοδιασμού (865 ΤΕΝΕΦ), που είναι υπεύθυνο για τη συντήρηση, συσκευασία όλων των αλεξιπτώτων, συσκευασία και ρίψη όλων των φόρτων και άλλων ογκωδών αντικειμένων. Προοπτικά η ΔΔΕΕ/ΓΕΕΘΑ, προορίζεται να μετεξελιχθεί σε Στρατηγείο Ειδικών Επιχειρήσεων, ανάλογο του Αρχηγείου Ειδικών Επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ (NSHQ).

Απ’ τα παραπάνω, γίνεται φανερή η ασφυκτική επιχειρησιακή διασύνδεση που βρίσκεται σε εξέλιξη, απ’ τη μια του σκληρού πυρήνα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων κι απ’ την άλλη των αντίστοιχων Αμερικανονατοϊκών δυνάμεων.

Μ’ αυτές τις εξελίξεις, συνδέεται άρρηκτα η πρόσφατη απόφαση της Γερουσίας των ΗΠΑ που προβλέπει ότι: «Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών θα πρέπει να συνεχίσει να επενδύει στην Ελλάδα μέσω του International Military Education and Training (Διεθνής Στρατιωτική Εκπαίδευση και Κατάρτιση) (IMET).».

Όσο για το τι είναι το ΙΜΕΤ, τα επίσημα αμερικανικά κείμενα είναι αποκαλυπτικά: «… παρέχει στους εκπαιδευόμενους από συμμαχικά και φιλικά έθνη χρήσιμη προετοιμασία και εκπαίδευση επί των στρατιωτικών πρακτικών των Ηνωμένων Πολιτειών. Το πρόγραμμα (IMET) στοχεύει στην ενδυνάμωση των στρατιωτικών συνεργασιών και των διεθνών συμμαχιών που προστατεύουν τα αμερικανικά ενδιαφέροντα στην ασφάλεια …». Σ’ αυτόν τον τομέα (της ασφάλειας), τον Δεκέμβρη του 2019, το Υπουργείο Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών είχε 5181 ξένους φοιτητές, από 153 χώρες, για εκπαίδευση. Όμως ο λαός της Ελλάδας γνωρίζει από πρώτο χέρι, πως προστατεύουν οι ΗΠΑ τα αμερικανικά συμφέροντα, ποια είναι αυτά και τι απαιτούν απ’ τις «σύμμαχες» χώρες.

Η διαδικασία «ενσωμάτωσης» της «αφρόκρεμας» των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, στην υποστήριξη των Αμερικανονατοϊκών σχεδίων, δεν σταματά μόνο στον καθορισμό των αποστολών και της αντίστοιχης εκπαίδευσης μέσω προγραμμάτων τύπου (ΙΜΕΤ). Υπεισέρχεται και στην επιλογή των μέσων που απαιτούνται για την υλοποίηση αυτών των σχεδίων. Είναι γνωστό ότι «γίνονται προσπάθειες» για προμήθεια σύγχρονων υλικών και μέσων που αναβαθμίζουν την επιχειρησιακή ετοιμότητα των εν λόγω μονάδων της ΔΕΠ, σε στενό συντονισμό με τους Αμερικανούς, που μόνο προς το συμφέρον τους βλέπουν αυτές τις κινήσεις. Για παράδειγμα, με τη «συνδρομή» του λεγόμενου Γραφείου Αμυντικής Συνεργασίας (ODC) της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα, παραλήφθηκε υλικό για τις επικοινωνίες ανάμεσα στα στελέχη της ΔΕΠ. Επιπροσθέτως, έχουν διατεθεί κονδύλια για την αγορά νέων υλικών (κράνη, διόπτρες νυχτερινής παρατήρησης, εξαρτύσεις μάχης, τυφέκια). Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκονται διαδικασίες για την αγορά σκαφών και οχημάτων ειδικών επιχειρήσεων. Εργασίες βελτίωσης γίνονται και σε υποδομές, π.χ. στο Πεδίο Βολής Κανδηλίου Μεγάρων, το οποίο περιλαμβάνει πεδίο βολής ελαττωμένης απόστασης, πεδίο καταστροφών σε αστικό περιβάλλον, πεδίο εκκαθάρισης οικοδομικού συγκροτήματος και πεδίο συμπλέγματος σηράγγων ανοικτού τύπου, παράμετροι όλες που «κουμπώνουν» για επιχειρήσεις σε πόλεις. Άλλος ένας τομέας εκπαίδευσης που ταυτίζεται ακριβώς με τα ΝΑΤΟικά πρότυπα και απαιτήσεις, προϊδεάζοντας επί της ουσίας για αξιοποίηση αυτών των στρατιωτικών δυνάμεων «διά πάσα χρήση», ακόμα και επιχειρήσεις «εσωτερικής ασφάλειας».

Γίνεται φανερό ότι η αναδιάρθρωση των Ειδικών Δυνάμεων της χώρας, γίνεται ακριβώς πάνω στα πρότυπα στα οποία έχουν μετασχηματιστεί οι Ειδικές Δυνάμεις κρατών – μελών του ΝΑΤΟ, προσαρμοσμένα βέβαια στα ιδιαίτερα γεωμορφολογικά και άλλα δεδομένα του ελληνικού χώρου, του Αιγαίου αλλά και της Ανατολικής Μεσογείου.

Όλα αυτά, είναι αποκαλυπτικά για τις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης καθώς στόχος της είναι η ανάληψη ακόμα πιο ενεργού ρόλου Ευρωατλαντικού χωροφύλακα στην περιοχή, αναζητώντας τη γεωστρατηγική αναβάθμιση της ελληνικής αστικής τάξης και μέρος της καπιταλιστικής λείας της εν λόγω ζώνης, με ότι κινδύνους συνεπάγεται αυτή η εμπλοκή για το λαό. Εξ ου και στα άμεσα σχέδιά τους είναι η περαιτέρω ενίσχυση του «αβύθιστου αεροπλανοφόρου» για το ΝΑΤΟ, της Κρήτης, με σύσταση εκεί αερομεταφερόμενης δύναμης Ειδικών Επιχειρήσεων, εφοδιασμένης με μεταγωγικά όπως και επιθετικά ελικόπτερα, με έδρα το Ηράκλειο, για άμεση ανάπτυξή της όπου απαιτήσουν οι «συμμαχικές» ανάγκες.

Επιπλέον οι ΗΠΑ, ήδη έχουν εκφράσει την πρόθεσή τους για εφαρμογή του προγράμματος Διεθνούς Στρατιωτικής Εκπαίδευσης και Προετοιμασίας, μέσω του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στην Κυπριακή Δημοκρατία (ανακοίνωση της πρεσβείας των ΗΠΑ στη Λευκωσία). Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το πρόγραμμα ΙΜΕΤ θα αρχίσει για λογαριασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας από το τρέχον έτος. Τόσο οι ελληνοτουρκικές σχέσεις όσο και το Κυπριακό εντάσσονται στη στρατηγική που δρομολογούν οι ΗΠΑ, για να ελέγξουν τους δρόμους του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Σ’ αυτή την προσπάθειά τους κατανοούν ότι ένα από τα μεγάλα προβλήματα που υπάρχουν είναι οι σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας, που επηρεάζονται καθοριστικά από το Κυπριακό. Ακριβώς και γι’ αυτό το λόγο έχουν βάλει στις προτεραιότητές τους την επίλυσή του, μόνο που αυτή θα είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα των ιμπεριαλιστικών επιδιώξεών τους.

Παπαναστάσης Νίκος

Αντισυνταγματάρχης ε.α

Βουλευτής Κ.Κ.Ε

Δείτε ακόμα...