Ένοπλες Δυνάμεις: Άλλη μια συνεκπαίδευση με δυνάμεις των ΗΠΑ

Πηγή: ΓΕΕΘΑ

Άλλη μια συνεκπαίδευση μεταξύ Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων (ΔΕΕ) Ελλάδας, ΗΠΑ και Κύπρου από την Δευτέρα 11 έως την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2021, στη Σούδα της Κρήτης και στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή, σε ένα ακόμη βήμα παραπέρα εμπλοκής της χώρας σε επικίνδυνα σχέδια του ευρωατλαντικού άξονα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Όπως αναφέρει το ΓΕΕΘΑ στην συνεκπαίδευση αυτή συμετείχαν από την Ελλάδα η Διοίκηση Υποβρύχιων Καταστροφών – ΔΥΚ, από την Κύπρο η Μονάδα Υποβρύχιων Καταστροφών – ΜΥΚ) και από τις ΗΠΑ η Special Warfare Combatant-Craft Crewmen – SWCC) και αντικείμενα ήταν Ναυτικές Ειδικές Επιχειρήσεις (MAROPS / NAVSOF Training).

Αναφέρει επίσης ότι «η συνεκπαίδευση σχεδιάστηκε και συντονίστηκε από τη Διακλαδική Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ (ΓΕΕΘΑ/ΔΔΕΕ) και συμπεριέλαβε αμφίβιες επιχειρήσεις πλησίον ακτής [Over the Beach (OTB) MAROPS] και νηοψίες (Visit, Board, Search and Seizure-VBSS) με πρακτική εκπαίδευση στο Εκπαιδευτικό Πλοίο ΑΡΗΣ. Επιστέγασμα των ανωτέρω ήταν η εν πλώ εκτέλεση αποστολών «field Training Exercises, Maritime Security Operations» σε συνεργασία με τη Φρεγάτα (Φ/Γ) ΚΑΝΑΡΗΣ του Πολεμικού Ναυτικού».

Επίσημα η συνεκπαίδευση «είχε ως σκοπό την επαύξηση της μαχητικής ικανότητας, την ενδυνάμωση των στενών δεσμών και τη διαλειτουργικότητα Συμμάχων και εταίρων και την εξάσκηση στην αντιμετώπιση σύγχρονων μορφών απειλών στο περιβάλλον της Ανατολικής Μεσογείου. Ταυτόχρονα αναδείχθηκε η υψηλή αξία της Κρήτης και ειδικότερα της Σούδας ως εκπαιδευτικού κέντρου, με ισχυρό αποτύπωμα στην ασφάλεια και την σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή».


Δείτε ακόμα...