Ένοπλες Δυνάμεις: «Αναπτυσσόμενη» και «συνεχής» η εμπλοκή στα βρώμικα σχέδια των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ

EUROKINISSI

Ολοκληρώθηκε την Τετάρτη η πρώτη για το 2024 συνεκπαίδευση Ελλάδας – ΗΠΑ. Πραγματοποιήθηκε στην ευρύτερη περιοχή Μαγνησίας και Πιερίας, στο πλαίσιο της περιλάλητης διμερούς Στρατιωτικής Συνεργασίας, υπό τον συντονισμό της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ.

Στη συνεκπαίδευση από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν προσωπικό και μέσα του ΓΕΣ και της ΔΕΠ του ΓΕΕΘΑ, ενώ από αμερικανικής πλευράς προσωπικό και μέσα της 26th Marine Expeditionary Unit (MEU), δύναμης πεζοναυτών που οι Αμερικανοί έχουν αναπτύξει στην ευρύτερη περιοχή, έτοιμης για επέμβαση όπου χρειαστεί στη Μέση Ανατολή, μπροστά στη νέα κλιμάκωση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Σε αυτό το πλαίσιο, η συνεκπαίδευση επικεντρώθηκε στον σχεδιασμό και τη διεξαγωγή αντικειμένων αμφίβιων επιχειρήσεων και εκτέλεσης συνδυασμένων πυρών υποστήριξης. Κατά τη διάρκειά της οι συμμετέχοντες εξασκήθηκαν σε σύνθετα επιχειρησιακά σενάρια, τα οποία «συνέβαλαν στην ενίσχυση της συνέργειας, στην επαύξηση της μαχητικής ικανότητας, καθώς και στη βελτίωση του επιπέδου συναντίληψης και διαλειτουργικότητας μεταξύ των ελληνικών και αμερικανικών συμμετεχουσών Ενόπλων Δυνάμεων», όπως λένε από το ΓΕΕΘΑ, από το οποίο τονίζεται επίσης ότι «η εν λόγω δραστηριότητα αποδεικνύει εμπράκτως την άριστη σχέση Ελλάδος και ΗΠΑ σε στρατιωτικό επίπεδο και τη συνεχή αναβάθμιση της συνεργασίας τους με σκοπό την υποστήριξη της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή», με το περιεχόμενο βέβαια που οι λυκοσυμμαχίες δίνουν στις τέτοιες έννοιες.

Εξάλλου, σε συνάντηση που είχε ο νέος αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Δ. Χούπης, με τον πρόεδρο (τον γερουσιαστή L.P. Raptakis) και μέλη της λεγόμενης Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ενωσης Ελληνισμού, εστίασε στη «συνεχώς αναπτυσσόμενη στρατηγική συνεργασία Ελλάδος – ΗΠΑ».

Συνεχείς πρόβες πολέμου

Στο μεταξύ, τις επόμενες μέρες αναμένονται στη χώρα υψηλόβαθμοι ΝΑΤΟικοί αξιωματούχοι για την Αρχική Σύσκεψη Προγραμματισμού («Ιnitial Planning Conference») της άσκησης «Ramstein Flag», της μεγαλύτερης άσκησης των δυνάμεων Πολεμικής Αεροπορίας του ΝΑΤΟ που έχει γίνει ποτέ επί ευρωπαϊκού εδάφους. Αναμένεται να πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβρη, για πρώτη φορά στην Ευρώπη, με επίκεντρο την 117 Πτέρυγα Μάχης στην Ανδραβίδα και την 116 Πτέρυγα Μάχης στον Αραξο, όπου – όπως έχει καταγγείλει το ΚΚΕ, με τις κυβερνητικές «διαψεύσεις» να μην πείθουν καθόλου – έχουν γίνει εκτεταμένες εργασίες αναβάθμισης, ώστε να μπορούν να «φιλοξενηθούν» εκεί ανά πάσα στιγμή «ειδικά όπλα» του ΝΑΤΟ, δηλαδή και πυρηνικά.

Θα βρεθούν εκεί αεροσκάφη και προσωπικό από όλες σχεδόν τις χώρες – μέλη της λυκοσυμμαχίας, ενώ ενδέχεται να αξιοποιηθούν κι άλλες ελληνικές βάσεις, ανάλογα με τις ανάγκες. Από ελληνικής πλευράς, πέραν της Πολεμικής Αεροπορίας θα υπάρχει επίσης συμμετοχή του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού και των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων σε αποστολές αναγνώρισης και κατάδειξης στόχων. Στα σενάρια της άσκησης αναμένεται να δεσμευτούν μεγάλες περιοχές πάνω από την ηπειρωτική χώρα αλλά και πάνω από τη θάλασσα, ώστε να αξιοποιηθεί συνολικά το σύνθετο ελληνικό γεωγραφικό ανάγλυφο, και ταυτόχρονα, με την ανάπτυξη τόσων δυνάμεων στη νοτιοανατολική πτέρυγα της λυκοσυμμαχίας, σε απόσταση ανάσας από τη Μαύρη Θάλασσα και τη Μέση Ανατολή, να σταλεί «μήνυμα αποτροπής» σε άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα. Την ίδια περίοδο η Ελλάδα θα φιλοξενήσει τους αρχηγούς Πολεμικής Αεροπορίας της Ευρώπης στο πλαίσιο υλοποίησης της ετήσιας European Air Chiefs Conference (EURAC 24).

Αλλωστε, στο φόντο των εντεινόμενων προετοιμασιών του ευρωατλαντικού άξονα για τις κόντρες του με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, ολοκληρώθηκε χθες στα κεντρικά της λυκοσυμμαχίας στις Βρυξέλλες η πρώτη για το 2024 συνεδρίαση της Στρατιωτικής Επιτροπής του NATO (συνήλθε σε επίπεδο αρχηγών Γενικών Επιτελείων).

Στην ατζέντα ήταν χθες ενημέρωση των αρχηγών από τον ίδιο τον γγ του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ για τους στόχους μέσα στο 2024, αλλά και διαδοχικές συναντήσεις με τους αρχηγούς του σχήματος για τη «διαλειτουργικότητα» (Partner Interoperability Advocacy Group) – πρόκειται για άλλο ένα ΝΑΤΟικό σχήμα, όπου περιλαμβάνονται ως «εταίροι» οι Αυστραλία, Αυστρία, Ιρλανδία, Νέα Ζηλανδία και Ελβετία – και λίγο αργότερα με τους «εταίρους» από τη ζώνη του Ινδο-Ειρηνικού (Αυστραλία, Ιαπωνία, Νέα Ζηλανδία και Ν. Κορέα), όπου, θυμίζουμε, ΗΠΑ και ΕΕ ετοιμάζονται να αναπτύξουν αρμάδες (μαζί και η ελληνική κυβέρνηση με αποστολή φρεγάτας) για τον έλεγχο της περιοχής με πρόσχημα την «ασφάλεια της ναυσιπλοΐας».

Θέμα ημερών η αποστολή φρεγάτας στην Ερυθρά Θάλασσα

Η εντολή στη φρεγάτα να φύγει για την επίμαχη ζώνη θεωρείται θέμα ημερών, για ανάληψη αποστολής στο «στόμα του λύκου», στην Ερυθρά Θάλασσα, στο πλαίσιο της – υπό τους Αμερικανούς – επιχείρησης «Prosperity Guardian».

Σε αυτό το φόντο, ανώτατος αξιωματικός του ΠΝ είναι ήδη στην αμερικανική ναυτική βάση στη Μανάνα του Μπαχρέιν (Naval Support Activity Bahrain, έδρα του US Naval Forces Central Command και του 5ου Στόλου των ΗΠΑ), για συνεννοήσεις σχετικά με τις λεπτομέρειες της ελληνικής συμμετοχής. Π.χ. αν θα παρέχεται συνοδεία σε εμπορικά πλοία που από τη Μεσόγειο διασχίζουν το Σουέζ, προκειμένου κατόπιν να τα «παραλάβουν» πολεμικά άλλων κρατών. ‘Η αν η φρεγάτα θα ενταχθεί σε ομάδα συνοδείας αεροπλανοφόρου. ‘Η αν θα αναπτυχθεί νοτιότερα ακόμα, στην Ερυθρά Θάλασσα. Σε κάθε περίπτωση, επικρατέστερες για ανάπτυξη είναι οι φρεγάτες «Υδρα» και «Ψαρά».

Ο ίδιος ο υπουργός Αμυνας Ν. Δένδιας, μιλώντας την Τετάρτη στο «Action24», επιβεβαίωσε ότι «υπάρχει Ελληνας επιτελής στο Μπαχρέιν ήδη» και «επεξεργάζεται τις λεπτομέρειες». «Είμαστε σε επαφή με τους συμμάχους και εταίρους μας και όταν είναι επιχειρησιακά απαραίτητο, τότε θα αποπλεύσει η ελληνική φρεγάτα, αφού θα έχει πλήρως προετοιμαστεί», προκειμένου να «μετέχει στην προστασία των ζωτικών συμφερόντων της πατρίδας μας», όπως παρουσίασε τα συμφέροντα του εφοπλιστικού κεφαλαίου. Οσο για το τι ακριβώς θα κάνει εκεί το πλοίο, είπε ότι «αυτό εξαρτάται από τη συνολική δύναμη και την κατανομή ρόλων».

Τέλος, οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις θα πάρουν μέρος και στη γιγαντιαία άσκηση του ΝΑΤΟ «Steadfast Defender 2024». Ξεκινά την επόμενη βδομάδα και θα διαρκέσει μέχρι τον Μάη. Οπως τονίστηκε χθες στη Στρατιωτική Επιτροπή του ΝΑΤΟ, θα είναι η μεγαλύτερη άσκηση του ΝΑΤΟ εδώ και δεκαετίες, με συμμετοχή περίπου 90.000 στελεχών και από τα 31 κράτη – μέλη συν την «εταίρο» Σουηδία. Θα δοκιμαστεί «ενίσχυση του ευρωατλαντικού χώρου» με μετακίνηση δυνάμεων από τη Βόρεια Αμερική στο ευρωπαϊκό πεδίο επιχειρήσεων επί σεναρίου «αναδυόμενης σύγκρουσης εναντίον ενός σχεδόν ομότιμου αντιπάλου», όπως ενημέρωνε χθες σχετικά ο ανώτατος διοικητής των ΝΑΤΟικών δυνάμεων που εδρεύουν στην Ευρώπη, Αμερικανός στρατηγός Κρ. Καβόλι.

Δείτε ακόμα...