Ένοπλες Δυνάμεις: Η εμπλοκή στα ευρωατλαντικά σχέδια «αναβαθμίζεται» και σε άλλες ζώνες του πλανήτη

Ο Υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ Αντιναύαρχος Ιωάννης Δρυμούσης ΠΝ συμμετείχε στο Sea Power Conference 2022, στο Σίδνεϋ - Σάββατο 14 Μαϊου 2022
Φώτο Αρχείου / Ο Υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ Αντιναύαρχος Ιωάννης Δρυμούσης ΠΝ συμμετείχε στο Sea Power Conference 2022, στο Σίδνεϋ – Σάββατο 14 Μαϊου 2022 (ΓΡ. ΤΥΠΟΥ ΓΕEΘΑ / EUROKINISSI)

Καθώς τα πεδία ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών απλώνονται και σε άλλες ζώνες του πλανήτη και η εμπλοκή στα ευρωατλαντικά σχέδια «αναβαθμίζεται», 10 έως 12/5 ο υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ, αντιναύαρχος Ι. Δρυμούσης, συμμετείχε στο Sea Power Conference 2022, κατόπιν πρόσκλησης του αρχηγού του Βασιλικού Ναυτικού της Αυστραλίας, το οποίο διοργανώθηκε στο Σίδνεϊ και είχε θέμα «Ο θαλάσσιος τομέας Ινδο-Ειρηνικού στον 21ο αιώνα – Μια Κοινότητα Σκοπού» («The Indo-Pacific Maritime Domain in the 21st Century – A Commonality of Purpose»), περιοχή όπου οι Ευρωατλαντικοί συνασπίζονται σε διάφορα σχήματα για να στήσουν φράγμα στην κινεζική επέκταση.

Στην Αυστραλία ο Αντιναύαρχος Ι. Δρυμούσης (Συνδιάσκεψη θαλάσσιας ισχύος 2022)

Όπως αναφέρεται, εξάλλου, από το ΓΕΕΘΑ, στο συνέδριο είχαν προσκληθεί και συμμετείχαν 21 αρχηγοί ή εκπρόσωποί τους από 42 κράτη. Σκοπός του συνεδρίου ήταν «η διερεύνηση των γεωπολιτικών και θαλάσσιων παραγόντων στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού, καθώς και η ανάδειξη της σημασίας των εταιρικών σχημάτων περιφερειακής συνεργασίας στην εν λόγω περιοχή».

Στο Βουκουρέστι ο Α/ΓΕΝ (Chiefs οf European Navies – CHENS 2022)

Ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ, συμμετείχε στη Σύνοδο Αρχηγών Ναυτικού Ευρωπαϊκών Κρατών (Chiefs οf European Navies - CHENS 2022), που διοργανώθηκε από το Ναυτικό της Ρουμανίας και διεξήχθη στο Βουκουρέστι. Σάββατο 14 Μαϊου 2022

Ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ, συμμετείχε στη Σύνοδο Αρχηγών Ναυτικού Ευρωπαϊκών Κρατών (Chiefs οf European Navies – CHENS 2022), που διοργανώθηκε από το Ναυτικό της Ρουμανίας και διεξήχθη στο Βουκουρέστι. Σάββατο 14 Μαϊου 2022

Στις Βρυξέλλες ο Ν. Χαρδαλιάς (Σύνοδος Υπουργών Άμυνας ΕΕ)

Στο μεταξύ, ο υφυπουργός Άμυνας, Ν. Χαρδαλιάς, βρίσκεται στις Βρυξέλλες, προκειμένου να συμμετάσχει σήμερα, αναπληρώνοντας τον υπουργό (που συνοδεύει τον Μητσοτάκη στις ΗΠΑ), στη σύνοδο των υπουργών Άμυνας των κρατών – μελών της ΕΕ.

Σύμφωνα με την ατζέντα, θα εστιάσουν στις εξελίξεις στο Μάλι (όπου «προβληματίζονται» για τη ρωσική και κινεζική διείσδυση), στην εφαρμογή της λεγόμενης Στρατηγικής Πυξίδας (κείμενο – δόγμα της ΕΕ για την αντιπαράθεσή της με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα όπου Γης), «με έμφαση στην αποτελεσματικότητα των αποστολών και επιχειρήσεων της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας», όπως αναφέρεται από τις Βρυξέλλες. Θα εστιάσουν και στην Ουκρανία, «ανταλλάσσοντας απόψεις» επί του θέματος με τον γγ του ΝΑΤΟ και με τον υπουργό Αμυνας της Ουκρανίας μέσω βιντεοδιάσκεψης.

Στις Βρυξέλλες ο Α/ΓΕΕΘΑ (Σύνοδοι Αρχηγών Γενικών Επιτελείων Εθνικής Άμυνας ΕΕ και ΝΑΤΟ)

Ο δε αρχηγός ΓΕΕΘΑ επίσης μεταβαίνει στις Βρυξέλλες προκειμένου να συμμετάσχει στις Συνόδους Αρχηγών Γενικών Επιτελείων Εθνικής Άμυνας των Στρατιωτικών Επιτροπών της ΕΕ αύριο Τετάρτη και του NATO μεθαύριο Πέμπτη.

Στη ΝΑΤΟική Σύνοδο θα μετάσχει και ο Αμερικανός πτέραρχος Τοντ Γούλτερς, ανώτατος συμμαχικός διοικητής Ευρώπης (SACEUR), αλλά και ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος στην παρέμβασή του θα θίξει το «γεωστρατηγικό πλαίσιο» και τις προετοιμασίες για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη τον Ιούνη. Αλλωστε, θα υπάρξει ξεχωριστή συνεδρία αφιερωμένη στον πόλεμο στην Ουκρανία, όπου θα συμμετάσχουν και οι αρχηγοί Αμυνας των Φινλανδίας, Σουηδίας και Ουκρανίας. Επίσης θα υπάρχει συνάντηση των 30 αρχηγών και της στρατιωτικής ηγεσίας του ΝΑΤΟ με τους «εταίρους» της λυκοσυμμαχίας στη ζώνη Ασίας – Ειρηνικού, συγκεκριμένα τους ομολόγους τους από Αυστραλία, Ιαπωνία, Νέα Ζηλανδία και Νότια Κορέα, για να συζητήσουν τις «περιφερειακές εξελίξεις», όπως αναφέρεται επισήμως.

Δεν περνά απαρατήρητο ότι κατά την παραμονή του στο Βέλγιο, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ θα συναντηθεί με τον SACEUR Γουόλτερ, σε άλλο ένα δείγμα της στοίχισης των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στα αμερικανοΝΑΤΟικά κελεύσματα.

Δείτε ακόμα...