Ένοπλες Δυνάμεις και πανδημία

Στρατιωτικοί Γιατροί - Υγειονομικό
(Φωτό Αρχείου) / Πηγή: Eurokinissi

Η κυβέρνηση της ΝΔ, σε σχέση με την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, επιμένει να μετακυλύει τις τεράστιες ευθύνες της στο λαό, παίζοντας ένα βρώμικο παιχνίδι εις βάρος του.

Μετατρέπει το εμβόλιο από ανάγκη, δικαίωμα και όπλο της επιστήμης, σε μέσο διαίρεσης των εργαζομένων, σε εργαλείο εκβιασμών, σε μέσο επίθεσης στα εργασιακά δικαιώματα, αλλά και σε πρωτόγνωρη και ανήθικη ευκαιρία για τους ιδιωτικούς ομίλους να αυξήσουν την πελατεία και τα κέρδη τους.

Η κυβέρνηση σκόπιμα και μεθοδευμένα, ρίχνει στα σκουπίδια, την συσσωρευμένη εμπειρία της επιστημονικής κοινότητας απ’ τα προηγηθέντα 3 κύματα έξαρσης της πανδημίας. Προσεγγίζει το ήδη επελαύνον 4ο κύμα, με όρους και «πρωτόκολλα» που υπαγορεύουν και λόγω εποχής, οι εγχώριοι και διεθνείς τουριστικοί όμιλοι.

Η κυβέρνηση για άλλη μια φορά, με το δημόσιο σύστημα υγείας να ακουμπά ήδη τα όρια αδυναμίας παροχής ουσιαστικής περίθαλψης στο λαό, αρνείται συνειδητά να πάρει ουσιαστικά μέτρα θωράκισής του. Αρνείται να νομοθετήσει αποτελεσματικά μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, στα μέσα μεταφοράς, στα σχολεία και τις σχολές, κ.α.

Στον ιδιαίτερο, λόγω συνθηκών διαβίωσης και εργασίας, χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων, η κατάσταση δεν είναι καλύτερη. Ο ομαδικός στρατωνισμός, η κοινή σίτιση, οι αριθμητικά περιορισμένοι κοινόχρηστοι χώροι υγιεινής στα στρατόπεδα, η ομαδική εκπαίδευση, επιτείνουν τη δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών διάδοσης του κορωνοϊού.

Η επίσης ιδιαίτερη «στρατιωτική» λογική, που απαγορεύει στο στρατιωτικό προσωπικό, τη δημόσια έκφρασης ανησυχίας, την ανάδειξης των προβλημάτων της καθημερινότητας, αλλά και τη διατύπωση προτάσεων, που κυρίως όμως «δαιμονοποιεί» κάθε ατομική ή συλλογική απαίτηση λύσεων, «δένει» καταστροφικά, με την ανυπαρξία ουσιαστικής κυβερνητικής παρέμβασης στο χώρο των στρατοπέδων.

Μετά από μελέτη, ανάλυση και εξειδίκευση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του χώρου των Ενόπλων Δυνάμεων, διαμορφώνουμε σχετικές προτάσεις. Αποκαλύπτουμε την κυβερνητική ολιγωρία, απαιτώντας απ’ την κυβέρνηση άμεσες κι αποτελεσματικές λύσεις. Ταυτόχρονα, ενημερώνουμε το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, αναλυτικά για να μέτρα και διαδικασίες που είναι αναγκαίο να υλοποιηθούν για την προσωπική τους προστασία, για την υγεία τους.

Μεταξύ των άλλων, το ΚΚΕ ήδη έχει απαιτήσει απ’ την κυβέρνηση:

  • Να εξασφαλιστεί για όλους τους νέους στρατευμένους και για το προσωπικό των μονάδων (στρατιωτικό και πολιτικό) ο απαραίτητος αριθμός εμβολίων για τον κορονοϊό, για να ξεκινήσει άμεσα ο εμβολιασμός τους.
  • Να οργανωθεί από την υγειονομική υπηρεσία η ενημέρωση όλων σχετικά με τα εμβόλια, να λυθούν απορίες, προκειμένου να επιτευχθεί το υψηλότερο δυνατό ποσοστό εμβολιασμού. Δηλαδή καθολικός εμβολιασμός.
  • Να εξασφαλιστεί η συστηματική υγειονομική παρακολούθηση του προσωπικού μετά τον εμβολιασμό, για τον εντοπισμό και την παρακολούθηση τυχόν παρενεργειών.
  • Να πραγματοποιούνται επαναλαμβανόμενα δωρεάν διαγνωστικά τεστ σε όλους τους οπλίτες θητείας και στο μόνιμο προσωπικό, για τον έγκαιρο εντοπισμό πιθανού κρούσματος κορονοϊού.
  • Τα διαγνωστικά τεστ να διενεργούνται απ’ το σύνολο των υγειονομικών δομών των Ενόπλων Δυνάμεων
  • Να χορηγούνται όλα τα αναγκαία ατομικά αντισηπτικά υλικά, μάσκες και γάντια σε κάθε στρατιώτη, τα οποία θα ανανεώνονται όπως καθορίζουν τα επιστημονικά πρωτόκολλα. Να γίνουν άμεσα απολυμάνσεις σε όλες τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις από εξειδικευμένα συνεργεία.

Πέρα απ’ τα παραπάνω, για την επίτευξη του υψηλότερου δυνατού ποσοστού εμβολιασμού, στο σύνολο του στρατιωτικού προσωπικού, σημαντικό ρόλο επωμίζονται και τα ίδια τα στελέχη, ανεξάρτητα του επιπέδου διοίκησης που ασκούν. Το κοινό στρατιωτικό απόφθεγμα: «Διοικώ δια του παραδείγματος», δεν είναι «άδειο πουκάμισο», έχει περιεχόμενο. Το κάθε στέλεχος, ειδικά για θέματα που ενδεχομένως να άπτονται της ζωής ή και του θανάτου των διοικουμένων του (λόγω κορωνοϊού), έχει βαριά ευθύνη και απέναντι στους γονείς των στρατιωτών. Οφείλει να πορεύεται με βάση τα επιστημονικά πρωτόκολλα κι όχι τις προσωπικές του απόψεις. Είναι διάχυτες στο διαδίκτυο οι πληροφορίες για προτροπή στελεχών Μονάδων Ειδικών Δυνάμεων προς στρατευμένους, να μην εμβολιαστούν. Η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να τις αντιμετωπίσει.

Όμως όλα αυτά, δεν αποτελούν παρά «απόνερα» της λειψής κυβερνητικής εμβολιαστικής εκστρατείας, της απουσίας ολοκληρωμένης πληροφόρησης, της μετατροπής του εμβολίου σε μέσο συναλλαγής κι εξαγοράς, της ανύπαρκτης φαρμακοεπαγρύπνησης. Δεν έχουν ως λόγο και αιτία κάποιον «ανορθολογισμό», όπως ύπουλα και παραπλανητικά έχει το θράσος να επικαλείται η κυβέρνηση. Αντίθετα, είναι ο πραγματικός ανορθολογισμός, τον οποίο η ίδια τροφοδοτεί νυχθημερόν με τις παλινωδίες της.

Τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, η στρατευμένη νεολαία όπως και το σύνολο του λαού μας, αντί να αισθάνονται και στην ουσία να έχουν ήδη μετατραπεί σε ομήρους της εγκληματικής πολιτικής της κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας, να διεκδικήσουν την προστασία της ζωής και των δικαιωμάτων τους.

Να απαιτήσουν ως «οδικό χάρτη» για την αντιμετώπιση της πανδημίας, την εφαρμογή των επιστημονικών πρωτοκόλλων κι όχι «λύσεις» σαν αυτές που εφαρμόζει η κυβέρνηση, που αντί κυρίαρχο στοιχείο να αποτελεί η υγεία του λαού, στη θέση της τοποθετεί τη διασφάλιση της κερδοφορίας των επιχειρηματιών της υγείας, του φαρμάκου, του τουρισμού και άλλων.

Ιδιαίτερα για το προσωπικό που υπηρετεί σε Υγειονομικές δομές των Ενόπλων Δυνάμεων, να μην υπάρξει ούτε σκέψη για την εφαρμογή του μέτρου της αναστολής εργασίας.

Δείτε ακόμα...