Ένοπλες Δυνάμεις: Και στο Διάστημα για το ΝΑΤΟ

ΓΕΕΘΑ - Διεύθυνση Διαστήματος

Επιχειρησιακό Μνημόνιο Συνεργασίας του ΥΠΕΘΑ με το Κέντρο Αριστείας Διαστήματος του ΝΑΤΟ (NATO Space Center of Excellence, στην Τουλούζη), υπογράφτηκε την Τετάρτη από τον Διευθυντή Διαστήματος του ΓΕΕΘΑ υποναύαρχο Κ. Βλάχο στο Παρίσι, σε τελετή η οποία έλαβε χώρα στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας και Διαστήματος των Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλίας.

Το Μνημόνιο υπεγράφη μεταξύ της Γαλλίας ως «Εθνος Πλαίσιο (Framework Nation) και εκπροσώπων των συμβαλλόμενων κρατών – μελών από το Βέλγιο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Δανία, τη Βόρεια Μακεδονία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, την Ισπανία, την Ιταλία, τον Καναδά, το Λουξεμβούργο, την Ολλανδία, την Ουγγαρία, την Πολωνία, την Πορτογαλία, τη Ρουμανία, τη Σλοβακία, την Τουρκία και την Τσεχία. «Με την υπογραφή του Μνημονίου σηματοδοτείται και η επίσημη ίδρυση του Κέντρου Αριστείας Διαστήματος του ΝΑΤΟ ως μια ενεργή στρατιωτική οντότητα στο πλαίσιο της Συμμαχίας», αναφέρεται από το ΓΕΕΘΑ.

Σημειωτέον, στο επιτελείο μιλούν για «προκλήσεις ασφαλείας στο επιχειρησιακό πεδίο του Διαστήματος», ως νέο πεδίο ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών όπου αναζητά ρόλο και η ντόπια αστική τάξη, επισημαίνοντας ότι το επιτελείο πρόσφατα προέβη στη συγκρότηση της Διεύθυνσης Διαστήματος (ΓΕΕΘΑ/Γ5), η οποία αποτελεί τον αρμόδιο επιτελικό φορέα για θέματα που αφορούν στο Διάστημα και τις συναφείς τεχνολογίες. Επιπλέον, συμμετείχε για πρώτη φορά στη Στρατιωτική Διαστημική Ασκηση με την επωνυμία «ASTERX 2022» που πραγματοποιήθηκε από τη Γαλλική Διοίκηση Διαστήματος με τις Ενοπλες Δυνάμεις της Γαλλίας, της Γερμανίας και των ΗΠΑ.

Δείτε ακόμα...