Ένοπλες Δυνάμεις: Νέα Δομή, Σούδα, Εξοπλισμοί, Θητεία

ΝΑΤΟ - Σούδα -ΚΕΝΑΠ
ΝΑΤΟϊκή Βάση στη Σούδα – Κ.Ε.Ν.ΑΠ. / Πηγή: Eurokinissi

Πριν μερικές ημέρες έγινε συζήτηση στη Βουλή, σε ειδική συνεδρίαση, για τη νέα δομή και το σχέδιο αναδιάταξης των ΕΔ. Το σχέδιο εγκρίθηκε με τις ψήφους ή την ανοχή των αστικών κομμάτων, ενώ το καταψήφισε το ΚΚΕ. Aφορούσε τη συντήρηση και την αναβάθμιση των ΕΔ και τα εξοπλιστικά προγράμματα για την περίοδο 2020-2034. Προβλέπει τη δημιουργία Διοίκησης Ειδικού Πολέμου, στην οποία θα υπάγονται ενιαία οι ειδικές δυνάμεις στρατού-αεροπορίας-ναυτικού. Δημιουργούνται νέες πολυδύναμες μονάδες στο στρατό με επάνδρωση σε προσωπικό πάνω από 80%, ώστε αυτές να λειτουργούν κατά τα ΝΑΤΟϊκά πρότυπα ως μονάδες ταχείας αντίδρασης σε ενδεχόμενη κρίση, εκπληρώνοντας έτσι τη «συμμαχική» μας υποχρέωση.

Ενισχύεται ο ναύσταθμος της Σούδας, όπως ακριβώς ήθελαν οι ΗΠΑ, το δείχνει η επίσκεψη του υπουργού τους, «του γερακιού των πολέμων». Η νέα βάση θα είναι επιφορτισμένη με την επιτήρηση της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου και εκεί θα μετακομίσει μεγάλο μέρος του πολεμικού μας ναυτικού σε βάρος της φύλαξης του Αιγαίου. Πρέπει να μην τους αφήσουμε να εφαρμόσουν τα επικίνδυνα αυτά σχέδια, γιατί η Σούδα αποτελεί ήδη μαγνήτη επιθέσεων, καθώς από εκεί εφορμούν τα γεράκια των πολέμων στην Ανατολική Μεσόγειο, Μέση Ανατολή και Αφρική.

ΚΕΝΑΠ - Από εκπαίδευση Νατοϊκών στη Σούδα
Φώτο Αρχείου / ΚΕΝΑΠ – Από εκπαίδευση Νατοϊκών στη Σούδα / Πηγή: Eurokinissi

Παράλληλα γίνονται συζητήσεις για τη στρατιωτική θητεία, την πρόσληψη οπλιτών ΕΠ.ΟΠ, αλλά κυρίως για νέα μεγάλα εξοπλιστικά προγράμματα. Οι αμφιλεγόμενες αυτές συζητήσεις και εξαγγελίες για επικοινωνιακούς λόγους γίνονται σε περίοδο κορύφωσης της ελληνοτουρκικής κρίσης, των επικίνδυνων συμβιβασμών και διευθετήσεων με την Τουρκία κάτω από την πίεση και εποπτεία των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ. Ειδικά οι συζητήσεις για τους εξοπλισμούς είναι πρόκληση, καθώς γίνονται σε περιβάλλον παγκόσμιας καπιταλιστικής οικονομικής ύφεσης, την οποία οξύνει η πανδημία Covid-19. Δεν λαμβάνουν υπόψη τους ότι ο λαός μας βρίσκεται στα όρια της φτώχειας, της ανασφάλειας, της ανεργίας, της απλήρωτης εργασίας, με τσακισμένα τα εργασιακά, τα συνδικαλιστικά, τα απεργιακά και τα ατομικά του δικαιώματα.

Αυτή την ώρα τους περισσεύουν πολλά δισεκατομμύρια ευρώ για νέους εξοπλισμούς, κυρίως ΝΑΤΟϊκούς και αυτούς πέρα και πάνω από το 2% του ΑΕΠ (4 δις) που είναι οι «συμμαχικές μας» δεσμεύσεις. Για να τα περάσουν αυτά χωρίς κοινωνικές αντιδράσεις μας βομβαρδίζουν καθημερινά από τα αστικά ΜΜΕ ότι οι εξοπλισμοί τάχα γίνονται για την ισχυροποίηση των ΕΔ μας έναντι των τουρκικών. Παζαρεύουν αμερικανικά αεροσκάφη “Ε-35”, τα γαλλικά “Rafale”, τις γαλλικές φρεγάτες, αμερικανικά LCS, γερμανικές ΜΕΚΟ Α 200 κ.α. Συγχρόνως, γίνεται πάρτι με τις πολεμικές βιομηχανίες του ΝΑΤΟ σε βάρος της κρατικής μας αμυντικής βιομηχανίας. Η χώρα μας θα μπορούσε να αξιοποιήσει τις τεράστιες δυνατότητες που έχει σε τεχνολογία, επιστημονικό, τεχνικό και εργατικό δυναμικό, με μεγάλη εμπειρία και υψηλή κατάρτιση, για να μην αγοράζει τα πάντα.

ΝΑΤΟϊκή Άσκηση στη Σούδα 2017
Φώτο Αρχείου / ΝΑΤΟϊκή Άσκηση στη Σούδα 2017 / Πηγή: Eurokinissi

Η στρατιωτική ηγεσία, στο ίδιο πλαίσιο αναδιοργάνωσης των ΕΔ, προτείνει την αύξηση της θητείας κατά 3 μήνες για το στρατό ξηράς, ώστε να φθάσει τους 12 μήνες, όπως είναι στην αεροπορία και το ναυτικό, ενώ ανοίγουν τη συζήτηση, ώστε η στράτευση των νέων να γίνεται από τα 18 έτη. Η στρατιωτική θητεία έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, αλλάζει τη ζωή των νέων, αλλά ιστορικά έχει αποδειχθεί ότι είναι το θεμέλιο για την άμυνα της πατρίδας. Η διάρκεια της θητείας, το τραχύ του στρατού, οι δύσκολες και σκληρές συνθήκες, η εικόνα που τους αφήνει ο στρατός, το τι θα γίνει μετά την απόλυση, το οικονομικό βάρος που προσθέτουν στην οικογένεια τους, η λούφα, το ρουσφέτι, επηρεάζουν ψυχολογικά τους νέους, τους γεμίζουν άγχος και προβληματισμό. Αυτά και άλλα έχουν ως αποτέλεσμα να θεωρούν οι νέοι λανθασμένα τη θητεία ως «χαμένο χρόνο» κ.τ.λ. Στη θητεία αναμφίβολα χρειάζονται ριζικές αλλαγές και εκδημοκρατισμός με άλλο όμως προσανατολισμό. Αυτός θα πρέπει να αφορά αποκλειστικά και μόνο την άμυνα της χώρας και την προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων εκτός των «εγκληματικών λυκοσυμμαχιών» και των πολεμοκάπηλων σχεδιασμών τους.

Αντίθετα με την υποχρεωτική στράτευση η ενίσχυση των ΕΔ με επαγγελματίες οπλίτες ΕΠ.ΟΠ, θα τις μετατρέψει σε ένα οργανισμό με δημοσιο-υπαλληλική νοοτροπία, χωρίς ιδανικά και επαγγελματική προοπτική. Το μόνο τους ιδανικό και κίνητρο είναι το χρήμα που θα αποκτήσουν, αλλά μόνον όταν υπηρετήσουν σε ΝΑΤΟϊκές θέσεις εκτός Ελλάδος. Εκεί θα μετέχουν αγόγγυστα στις αποστολές καταστολής κατά των λαών που αντιστέκονται. Θα προσληφθούν 15.000 επαγγελματίες οπλίτες μέχρι το 2025, ήτοι 3000 κάθε χρόνο, όπως έχουμε δεσμευθεί στις ευρωατλαντικές «αμαρτωλές συμμαχίες». Αυτές επέβαλαν τη δημιουργία του μισθοφορικού στρατού για να προασπίσουν σε κάθε γωνιά της γης τα συμφέροντά τους σε βάρος των λαών. Οι μισθοφόροι δεν έχουν ούτε γη, ούτε πατρίδα και δεν έχουν καμιά σχέση με την άμυνα της χώρας, καθώς αυτή είναι υπόθεση του λαού της.

Σήμερα το λαϊκό κίνημα, οι ένοπλες δυνάμεις, τα στελέχη τους και οι στρατευμένοι μας πρέπει να παλέψουμε ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και την εμπλοκή της χώρας μας σε αυτούς.

  • Να κλείσουν οι ξένες βάσεις στην Ελλάδα.
  • Καμία αλλαγή συνόρων.
  • Αποχώρηση από ΝΑΤΟ-ΕΕ.
  • Επιστροφή από το εξωτερικό των στρατιωτικών μας.
  • Καμία διευκόλυνση των ΝΑΤΟϊκών στη χώρα μας.

Σοφικίτης Μιχάλης
Ταξίαρχος (ΠΖ) ε.α.

Δείτε ακόμα...