Ένοπλες Δυνάμεις: Σχεδιάζουν τα επόμενα βήματα στην εμπλοκή

Ελλάδα - Γαλλία - Rafale
EUROKINISSI

Τα επόμενα βήματα στην εμπλοκή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στα επικίνδυνα σχέδια του ευρωατλαντικού ιμπεριαλισμού μεθοδεύουν οι αρμόδιοι παράγοντες.

Ενδεικτικά: Την Τρίτη ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κων. Φλώρος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γάλλο ομόλογό του, στρατηγό Thierry Burkhard, κατά την οποία συζητήθηκαν «θέματα κοινού ενδιαφέροντος με ιδιαίτερη έμφαση στις τελευταίες εξελίξεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, καθώς και στις ευρύτερες επιπτώσεις του αναθεωρητισμού στην αρχιτεκτονική ασφαλείας του Ευρωατλαντικού Χώρου», όπως αναφέρεται από το ΓΕΕΘΑ.

Ενόψει, δε, της επικείμενης Συνόδου των αρχηγών ΓΕΕΘΑ του ΝΑΤΟ (Military Committee Conference in Chiefs of Defence Session), η οποία θα λάβει χώρα στο Ταλίν της Εσθονίας από 16 έως 18 Σεπτεμβρίου, συζήτησαν επίσης θέματα που «άπτονται της αποτρεπτικής και αμυντικής διάταξης της Συμμαχίας και του ευρύτερου ρόλου που δύναται και πρέπει να αναλάβει η ΕΕ».

Στην ατζέντα άλλωστε της Συνόδου (όπου για πρώτη φορά προγραμματίζεται να παραβρεθούν ως προσκεκλημένοι οι Αρχηγοί Αμυνας της Φινλανδίας και της Σουηδίας) μπαίνουν οι «στρατιωτικές στρατηγικές εξελίξεις εντός της Συμμαχίας», η «εφαρμογή των αποφάσεων που ελήφθησαν κατά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη σχετικά με την αποτρεπτική και αμυντική στάση της Συμμαχίας» (με βασικό άξονα την ανάπτυξη συνολικά 300.000 ΑμερικανοΝΑΤΟικών στρατιωτών στην Ανατ. Ευρώπη). Μπαίνουν επίσης οι τρέχουσες επιχειρήσεις, αποστολές και δραστηριότητες του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένων της αποστολής του ΝΑΤΟ στο Ιράκ και της KFOR στο Κόσοβο.

Επίσης, στο πλαίσιο των «Κατευθυντήριων Οδηγιών για την Αναβάθμιση της Ελληνογαλλικής Στρατιωτικής Συνεργασίας», οι δυο αρχηγοί αναφέρθηκαν στη «διαρκώς ενισχυόμενη σχέση των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών και στην περαιτέρω εμβάθυνσή της μέσω ασκήσεων και συνεκπαιδεύσεων, οι οποίες συμβάλλουν στην προαγωγή του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, της μαχητικής ικανότητας και της διαλειτουργικότητας των Ενόπλων Δυνάμεων σε διμερές, πολυμερές και διασυμμαχικό πλαίσιο».

Θυμίζουμε, τέτοιες Οδηγίες υπέγραψαν οι δυο αρχηγοί στις 21/1 φέτος, σε εφαρμογή της «Συμφωνίας για την Εγκαθίδρυση Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης για τη Συνεργασία στην Αμυνα και την Ασφάλεια» που υπεγράφη μεταξύ των κυβερνήσεων των δύο χωρών. Οι Οδηγίες καθορίζουν και εξειδικεύουν την υλοποίηση της Στρατιωτικής Συνεργασίας Ελλάδος – Γαλλίας στους τομείς των Επιχειρήσεων, της Επιχειρησιακής Εκπαίδευσης, της ανταλλαγής προσωπικού μεταξύ Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και Σχολών, του Διαστήματος, της Κυβερνοασφάλειας, των Πληροφοριών, της συνεκπαιδεύσης Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων, καθώς και σε ό,τι αφορά τη συνεργασία μεταξύ των επιμέρους κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών.

Τέλος, στο ίδιο πλαίσιο, οι δύο αρχηγοί στην τηλεφωνική τους επικοινωνία τόνισαν τον «καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζουν οι δύο χώρες με τις διεθνείς συνεργασίες στις οποίες συμμετέχουν και που αποσκοπούν στην εδραίωση της σταθερότητας και της ασφάλειας στα Βαλκάνια, στην Ανατολική Μεσόγειο και στην Αφρική», με την ντόπια αστική τάξη να αναζητά όλο και πιο ενεργό ρόλο Ευρωατλαντικού χωροφύλακα στην ευρύτερη ζώνη, επιδιώκοντας τη γεωστρατηγική της αναβάθμιση και κάποιες καλύτερες μερίδες από την καπιταλιστική μερίδα της περιοχής.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με διαθέσιμα στοιχεία, στον ΝΑΤΟικό καταμερισμό ιπτάμενο ραντάρ της ελληνικής ΠΑ τύπου Embraer EMB-145 AEW&C έκανε πτήση επιτήρησης χτες στην Κεντρική Μεσόγειο, σε μια ζώνη όπου κινούνται αμερικανικό αεροπλανοφόρο και οι μονάδες συνοδείας του, όπως και μονάδες του Ρωσικού Στόλου της Μεσογείου, σε μια συγκέντρωση δυνάμεων που αποτυπώνει επί του πεδίου την κλιμάκωση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων.

Δείτε ακόμα...