Ένοπλες Δυνάμεις: Στα ύψη η εμπλοκή με συμμετοχή σε ασκήσεις “πρόβες πολέμου”

Με τις διευθετήσεις στα Ελληνοτουρκικά να επιταχύνονται μετά και τη συνάντηση την Τετάρτη των Μητσοτάκη – Ερντογάν στη Νέα Υόρκη, και την ατζέντα να ανοίγει σε όλα τα επίπεδα για την διασφάλιση της ευρωατλαντικής συνοχής στην Ανατολική Μεσόγειο, οι Ένοπλες Δυνάμεις αναλαμβάνουν πολλαπλούς ρόλους συμμετέχοντας σε σειρά διεθνών ασκήσεων με σχήματα και “συμμάχους”.

Οι εξελίξεις ευρύτερα στην Ανατολική Μεσόγειο και την Ανατολική Ευρώπη, κόντρα στη διείσδυση άλλων κέντρων, όπως η Ρωσία και η Κίνα, με την Τουρκία να παζαρεύει στο εσωτερικό του ευρωατλατικού άξονα την αγκίστρωσή της στο αμερικανοΝΑΤΟικό στρατόπεδο και τη γεωστρατηγική της αναβάθμιση, βάζοντας στο κρεβάτι του Προκρούστη ελληνικά και κυπριακά κυριαρχικά δικαιώματα δημιουργεί εύλογα ανησυχία.

Όπως ενημερώνει το ΓΕΕΘΑ οι Ένοπλες Δυνάμεις συμμετείχαν στην Τριμερή Συνεκπαίδευση μεταξύ Ειδικών Δυνάμεων –  Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων (ΕΔ – ΔΕΕ) Ελλάδας, Κύπρου και Η.Π.Α με την ονομασία «PROTEAS – 2/23», που ξεκίνησε την Δευτέρα 21 Αυγούστου 2023 και έλαβε χώρα στον ευρύτερο χερσαίο και θαλάσσιο χώρο της Ναυτικής Βάσης «ΑΝΤΙΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΦΛΩΡΑΚΗΣ» στο Μαρί της Κύπρου και “συνέβαλε στην αναβάθμιση του επιπέδου της συναντίληψης και της ανταλλαγής τεχνογνωσίας μεταξύ των συμμετεχόντων, καθώς και στην επαύξηση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων των ΕΔ – ΔΕΕ σε συμμαχικό πλαίσιο“.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις συμμετείχαν σε αυτήν με 1 Ομάδα Ειδικών Επιχειρήσεων (ΟΕΕ) του Τμήματος Ναυτικών Ειδικών Επιχειρήσεων (ΤΝΕΕ) της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ και 1 Ομάδα Ανορθόδοξου Πολέμου (ΟΑΠ) της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ).

Κατά την διάρκειά της εκτελέστηκαν επιχειρησιακά αντικείμενα, όπως παρακάτω:

● Επιχειρήσεις σε Αμφίβιο Περιβάλλον (Over the Beach – OTB).
● Βολές Μάχης Ταχείας Αντίδρασης (ΒΜΤΑ) – Άμεσης Αντίδρασης (Close Quarter Combat – CQC)
● Τεχνικές και Τακτικές Ελεύθερου Σκοπευτή (Sniping).
● Παροχή Α΄ Βοηθειών Πεδίου Μάχης (Tactical Combat Casualty Care – TCCC).
● Αναγνώριση – προειδοποίηση (HAILING) και Νηοψίες [Visit Board, Search and Seizure (VBSS).
● Τεχνικές και Τακτικές Διαδικασίες Ομάδων (Techniques – Tactics and Procedures – TTP).

Εξάλλου, το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2023 ολοκληρώθηκε η Πολυεθνική Άσκηση με την επωνυμία «FALCON LEAP – 23», που ξεκίνησε την Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2023 και πραγματοποιήθηκε στην Ολλανδία, με την συμμετοχή προσωπικού και μέσων από συνολικά 13 Χώρες. Η «FALCON LEAP – 23» εντάσσεται “στον συνολικό σχεδιασμό του ΓΕΕΘΑ ως προς τις διεθνείς συνεργασίες των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) για την ενίσχυση της διαλειτουργικότητας και της συνέργειας με φίλες και σύμμαχες Χώρες. Διοργανώνεται σε ετήσια βάση στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων της επετείου της Επιχείρησης «MARKET GARDEN» και αποσκοπεί στην επαύξηση της ετοιμότητας και της μαχητικής ικανότητας μεταξύ των Ειδικών Δυνάμεων των συμμετεχουσών Χωρών, καθώς και στην ανταλλαγή τεχνογνωσίας σε θέματα αεραποβατικών επιχειρήσεων”, σημειώνει το ΓΕΕΘΑ.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις συμμετείχαν στην Άσκηση με προσωπικό και μέσα, όπως παρακάτω:

  • 1 Ομάδα Ειδικών Επιχειρήσεων της 2ης Μοίρας Αλεξιπτωτιστών (2η ΜΑΛ), 1 Ομάδα Ειδικών Επιχειρήσεων του Ειδικού Τμήματος Αλεξιπτωτιστών (ΕΤΑ), καθώς και 1 Ομάδα Επιθεώρησης Ρίψης Εφοδίων (Support Inspection Rigger Team) του 865 Τάγματος Εναέριου Εφοδιασμού (865 ΤΕΝΕΦ) της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ.
  • 1 Ομάδα της Σχολής Αλεξιπτωτιστών (ΣΧΑΛ) του ΓΕΣ.
  • 1 Μεταγωγικό Αεροσκάφος (Α/Φ) C-130 και ανάλογο προσωπικό υποστήριξης της Πολεμικής Αεροπορίας.

Κατά την διάρκεια της Άσκησης, εκτελέστηκαν αντικείμενα ρίψης φορτίων καθώς και αλεξιπτωτιστών ημέρα και νύχτα, με τις μεθόδους Στατικού Ιμάντα και Ελεύθερης Πτώσης, στο πλαίσιο εκτέλεσης αεραποβατικών επιχειρήσεων, ενώ το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2023 οι συμμετέχοντες πραγματοποίησαν επετειακό άλμα.

Τέλος, το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2023, διεξήχθη συνεκπαίδευση PASSEX (Passing Exercise) της Φρεγάτας ΕΛΛΗ με το Περιπολικό Ανοιχτής Θαλάσσης INS SUMEDHA του Πολεμικού Ναυτικού της Ινδίας, στην θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης.

Η εν λόγω συνεκπαίδευση, κατά την διάρκεια της οποίας εκτελέστηκαν αντικείμενα επικοινωνιών, προχωρητικών ελιγμών και προσαπονηώσεων ελικοπτέρου, αποτελεί συνέχεια σειράς δραστηριοτήτων στις οποίες συμμετείχαν από κοινού οι ΕΔ Ελλάδας και Ινδίας. Η δραστηριότητα συνέβαλε στην επαύξηση της μαχητικής ικανότητας και επιχειρησιακής ετοιμότητας, καθώς και στην αναβάθμιση της διαλειτουργικότητας και της συναντίληψης μεταξύ των συμμετεχουσών δυνάμεων και εντάσσεται στο πλαίσιο της εμβάθυνσης των στρατιωτικών σχέσεων Ελλάδας και Ινδίας, αναφέρει το ΓΕΕΘΑ.

Δείτε ακόμα...