Ένταξη των απολυμένων Οπλιτών Βραχείας Ανακατάταξης (ΟΒΑ) στο Ταμείο Ανεργίας

Στρατιώτες σε άγημα
Πηγή: EUROKINISSI

Το ALT.GR αναδεικνύει σήμερα το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι Οπλίτες Βραχείας Ανακατάταξης (ΟΒΑ) με τη μη ένταξή τους στο ταμείο ανεργίας και τη μη χορήγηση του αντίστοιχου επιδόματος, δηλαδή μετά την απόλυσή τους από τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Η κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα διατυμπανίζει στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ότι θα γίνουν χιλιάδες προσλήψεις στελεχών στις Ένοπλες Δυνάμεις ως Επαγγελματίες Οπλίτες και Οπλίτες Βραχείας Ανακατάταξης. Όλοι αυτοί οι νέοι, που θα εξασφαλίσουν αμοιβή για κάποια χρόνια με την πρόσληψή τους ειδικά οι ΟΒΑ, πρέπει να γνωρίζουν ότι μετά το πέρας της σύμβασης ορισμένου χρόνου και την απόλυσή τους, δηλαδή τα 3+3 χρόνια, η οφειλόμενη αποζημίωσή τους θα εξαρτάται από τις δημοσιονομικές συνθήκες που βρίσκεται η χώρα και δεν θα έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν στο ταμείο ανεργίας, όπως συνέβη και με τους ΟΒΑ οι οποίοι πρόσφατα απολύθηκαν.

Για το σχετικό πρόβλημα το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας ήδη έχει καταθέσει στη Βουλή την Ερώτηση 5538 στις 31 Μάρτη 2021. Με αυτήν ζητούσε από την κυβέρνηση, ανάμεσα στα άλλα, να υπάρξει πρόβλεψη για την ένταξη των ΟΒΑ στο ταμείο ανεργίας και τη χορήγηση του αντίστοιχου επιδόματος ανεργίας στους ΟΒΑ οι οποίοι απολύθηκαν το 2020.

Η κυβέρνηση, ακολουθώντας την πάγια τακτική της, μετέφερε το πρόβλημα στο υπουργείο Εργασίας απαντώντας ανάμεσα στα άλλα ότι: «Το θέμα της ένταξης των απολυμένων ΟΒΑ στο ταμείο ανεργίας, εκφεύγει των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου Εθνικής Αμυνας, καθώς εμπίπτει στην αποκλειστική δικαιοδοσία του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.»

Το ΚΚΕ θεωρεί δίκαιο το αίτημα για τη χορήγηση επιδόματος ανεργίας στους απολυμένους Ο.Β.Α, όπως αυτό αναφέρεται και στην ανακοίνωση της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΕΣ).

Οι εργαζόμενοι που απολύονται ανεξάρτητα με τη σχέση εργασίας που είχαν, πρέπει να τους χορηγείται επίδομα ανεργίας. Για το σκοπό αυτό το ΚΚΕ θα καταθέσει νέα ερώτηση προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, απαιτώντας να χορηγηθεί επίδομα ανεργίας στους απολυμένους Ο.Β.Α από το υπουργείο Άμυνας.

Δείτε ακόμα...