ΕΟΔΥ: 106 νεκροί από Covid και 2 από γρίπη σε μία εβδομάδα

Δωρεάν RAPID TEST ανίχνευσης του νέου κορονοϊού από κινητό συνεργείο του ΕΟΔY
EUROKINISSI

Τα επιδημιολογικά δεδομένα για την εβδομάδα από τις 30 Ιανουαρίου έως και τις 5 Φεβρουαρίου (εβδομάδα 5/2022) ανακοίνωσε, σήμερα, Πέμπτη ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Γρίπη

Δύο ακόμη συνάνθρωποί μας έχασαν τη ζωή τους από γρίπη την τελευταία εβδομάδα. Ο συνολικός αριθμός των νεκρών από τις αρχές Οκτωβρίου είναι 19.

Την εβδομάδα αυτή δεν υπήρξε κανένα σοβαρό κρούσμα που να χρειάζεται νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Από τις αρχές Οκτωβρίου έχουν νοσηλευτεί σε ΜΕΘ με γρίπη συνολικά 57 άτομα.

Η θετικότητα δεν παρουσίασε σημαντική μεταβολή, σύμφωνα με τα δεδομένα του ΕΟΔΥ.

Από τον Οκτώβριο μέχρι και σήμερα, αναλύθηκαν στα 2 κέντρα αναφοράς 261 δείγματα θετικά για ιούς γρίπης, εκ των οποίων τα 256 (98%) ήταν στελέχη τύπου Α και τα 5 (2%) ήταν στέλεχος τύπου Β.

Από τα 255 στελέχη τύπου Α, τα 244 (96%) ταξινομήθηκαν στον υπότυπο Α(Η3Ν2) και τα 11 (4%) στον υπότυπο Α(Η1Ν1).

Κορονοϊός

Ακόμα 109 (168 την περασμένη εβδομάδα) θάνατοι ασθενών με Covid καταγράφηκαν τη συγκεκριμένη εβδομάδα, ενώ ο αριθμός των διασωληνωμένων παρουσίαση μείωση (ο ακριβής αριθμός δεν αναφέρεται στη νέα έκθεση του ΕΟΔΥ).

Το σύνολο των νέων εισαγωγών ασθενών στα νοσοκομεία της επικράτειας για Covid-19 ήταν 964 (1.112 την περασμένη εβδομάδα) και ο επταήμερος μέσος όρος είναι 138 εισαγωγές την ημέρα, δηλαδή μείωση 13 % σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Η υποπαραλλαγή ΒΑ.5 της μετάλλαξη Όμικρον εξακολουθεί να είναι η συχνότερη.

Η ποσοστιαία αναλογία της υποπαραλλαγής BQ.1.1 παρουσιάζει αύξηση σε σχέση με τις υπόλοιπες υποπαραλλαγές του στελέχους ΒΑ.5 της Όμικρον.

H υποπαραλλαγή CH.1.1 αντιστοιχεί σε ποσοστό περίπου 25% των στελεχών ΒΑ.2, ενώ ακολουθεί η υποπαραλλαγή XBB με ποσοστό 20%.

Αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV)

Σύμφωνα με την έκθεση του ΕΟΔΥ, η θετικότητα παρουσίασε μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα σε δείγμα από μαζικές δειγματοληψίες στην κοινότητα (non-sentinel δείγματα).

Την τελευταία εβδομάδα ανιχνεύθηκαν 4 δείγματα RSV.

Τα ποσοστά ανά ιό στην κοινότητα

Την ίδια εβδομάδα επιλέχθηκαν για μοριακό έλεγχο 322 άτομα από τις δράσεις μαζικών δειγματοληψιών στην κοινότητα.

Από τα 322 ληφθέντα δείγματα, 73 (23%) ήταν θετικά για SARSCoV-2, 13 (4%) ήταν θετικά για γρίπη και 20 (6%) ήταν θετικά για RSV.Το υπόλοιπο ποσοστό ήταν ιοί που δεν απασχολούν τους ειδικούς σε αυτή τη φάση, καθώς δεν κάνουν έντονα συμπτώματα.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...