Εορταστικό Ωράριο: Μας έχουν λιώσει στη δουλειά. Δεν πάει άλλο!

Χριστουγεννιατική Αθήνα με τα καταστήματα ανοιχτά λόγω εορταστικού ωραρίου / Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2021
Φώτο Αρχείου / Χριστουγεννιατική Αθήνα εν μέσω πανδημίας/ Πηγή: Eurokinissi

Το συνεχές – εορταστικό ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων αυτή την περίοδο, και όχι μόνο, έχει εξισωθεί με συνεχές – εξαντλητικό ωράριο εργασίας. «Ασταμάτητη, εντατική δουλειά από το πρωί μέχρι το βράδυ, 7 ημέρες την εβδομάδα. Η σωματική και ψυχολογική εξάντληση είναι δεδομένη!  Πριν η εκπτωτική περίοδος, η “Black Friday”, τώρα η εορταστική και έπεται η απογραφή και πάλι εκπτωτική περίοδος. Μας έχουν λιώσει στη δουλειά. Δεν πάει άλλο!», τονίζει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, καθώς «αυτές τις μέρες δεκάδες είναι οι καταγγελίες συναδέλφων που φτάνουν στο Σωματείο και αφορούν την καταστρατήγηση του ωραρίου εργασίας,  αδήλωτες υπερωρίες, κόψιμο ρεπό, αλλά και την απουσία κάθε μέτρου προστασίας της υγείας και της ασφάλειάς  μας».

«Λέμε όχι στα ωράρια εξόντωσης» υπογραμμίζει και τονίζει: «Δεν δεχόμαστε να δουλεύουμε τζάμπα. Καλούμαστε να εργαστούμε με ωράρια εργασίας άσχετα με το τι σύμβαση έχουμε υπογράψει και τι προγράμματα έχουν δηλωθεί στο ΕΡΓΑΝΗ, που φτάνουν μέχρι και τις 10 ώρες την ημέρα! Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που ενώ τα καταστήματα έχουν κλείσει και το ωράριό μας έχει λήξει, να μας κρατάνε για να τα τακτοποιήσουμε για την επόμενη ημέρα ή για meeting.

Απαιτούμε την κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας. Τις Κυριακές μας δηλώνουν για 5 ώρες εργασίας ενώ δουλεύουμε 8 ώρες για να μην παίρνουμε επιπλέον μέρα ανάπαυσης (ρεπό) με τη σύσταση ότι σε περίπτωση ελέγχου να προσποιηθούμε τους πελάτες! Αυτά σε συνδυασμό με την εφαρμογή σπαστών ωραρίων και τη μετακίνησή μας από κατάστημα σε κατάστημα καθιστούν αδύνατη κάθε δυνατότητα ξεκούρασης, επαφή με την οικογένεια και τους φίλους μας. Ακόμα και παραμονή Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς έχουν δοθεί προγράμματα μέχρι τις 9 μ.μ.!

Πολλοί συνάδελφοι αναρωτιούνται αν τα όσα εφαρμόζονται μέσα στους εργασιακούς χώρους είναι νόμιμα. Αν μπορεί η εργοδοσία με τόσο μεγάλη ευκολία να ξεχειλώνει το ωράριο εργασίας, να μη δηλώνει τις υπερωρίες, πολύ δε περισσότερο να μη τις πληρώνει, να μη μας δίνει το ρεπό μας και να μας αλλάζει το πρόγραμμα ακόμα και κατά τη  διάρκεια της εργασίας μας.

Αναρωτιούνται πώς είναι δυνατόν καθημερινά να μετράμε χιλιάδες κρούσματα, εκατοντάδες στις ΜΕΘ και δεκάδες νεκρούς λόγω Covid, οι εργασιακοί χώροι να βράζουν από κρούσματα και να μην παίρνονται  μέτρα προστασίας για την υγεία μας.

Μονόδρομος ο οργανωμένος συλλογικός αγώνας

Δεν χωράει καμία αμφιβολία ότι η εργοδοσία με τον αέρα των δεκάδων αντεργατικών νόμων που έχει εξασφαλίσει από όλες τις κυβερνήσεις, με εμβληματικό τον νόμο-έκτρωμα Χατζηδάκη της ΝΔ μπορεί να τσακίζει κάθε εργασιακό μας δικαίωμα, να  τσακίζει τις ζωές μας και να μετατρέπει τους εργασιακούς χώρους σε κάτεργα.

Οι εργαζόμενοι έχουμε δύναμη!  Η διέξοδος απέναντι σε αυτόν τον εργασιακό μεσαίωνα που από κοινού έχουν διαμορφώσει κυβερνήσεις και επιχειρηματικοί όμιλοι με μοναδικό κριτήριο την εξασφάλιση κερδών βρίσκεται στο δυνάμωμα του συλλογικού μας αγώνα. Η πρόσφατη πείρα από τις νικηφόρες κινητοποιήσεις των εργαζόμενων της COSCO και της “efood” αυτό μας δείχνουν. Μόνο εμείς μπορούμε να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας, να βάλουμε φρένο στην εργοδοτική ασυδοσία, να αποσπάσουμε κατακτήσεις.

Έχουμε το Σωματείο μας, δεν είμαστε μόνοι μας! Το θετικό βήμα που έγινε στις πρόσφατες εκλογές του Σωματείου μας, οι εκατοντάδες συνάδελφοι που και με την ψήφο τους το στήριξαν, οι νέοι  συνάδελφοι που συσπειρώθηκαν σε αυτό αποτελούμε μια δύναμη μέσα σε κάθε εργασιακό χώρο που μπορούμε να την πολλαπλασιάσουμε. Περισσότεροι και αποφασισμένοι μπορούμε να τους κόψουμε τη φόρα.

Καλούμε κάθε συνάδελφο να απευθυνθεί στο Σωματείο μας, να καταγγείλει κάθε προσπάθεια της εργοδοσίας για παραβίαση του  ωραρίου και των δικαιωμάτων μας.

Απαιτούμε: 

  • Να πληρωθούν όλες οι υπερωρίες μας.
  • Να δοθούν κανονικά τα ρεπό και οι άδειες που δικαιούμαστε.
  • Μηνιαίο πρόγραμμα εργασίας με κυλιόμενα ρεπό και σταθερές εβδομαδιαίες βάρδιες. Το διάλειμμα να προσμετράται στον εργάσιμο χρόνο.
  • Αυστηρός καθορισμός πόστων και αρμοδιοτήτων ανά ειδικότητα.
  • Κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας.
  • Αυξήσεις στους μισθούς μας. Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας οι οποίες θα καθορίζουν το μισθό, τα ωράρια, γενικότερα τους όρους εργασίας με ενιαίο τρόπο.
  • 7ωρο – 5ήμερο – 35ωρο για όλους, με σταθερό ωράριο και απαγόρευση των σπαστών ωραρίων.
  • Μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας.

Όχι άλλες θυσίες για τα κέρδη τους!».

Με πληροφορίες από «Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας»

Δείτε ακόμα...