Επαφές στο Λονδίνο για ελληνοτουρκικά και Κυπριακό είχε ο Ν. Δένδιας

Πηγή: EUROKISSI

Επίσκεψη στο Λονδίνο πραγματοποίησε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας, όπου είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον Βρετανό ομόλογό του, Ντόμινικ Ράαμπ και με την υφυπουργό αρμόδια για θέματα Ευρωπαϊκής Γειτονίας και Αμερικής, Γουέντι Μόρτον.

Κοινές δηλώσεις αποφεύχθηκαν με πρόσχημα «τα μέτρα για την καταπολέμηση της πανδημίας». Ο Ν. Δένδιας έκανε μια δήλωση με το πέρας των συναντήσεων, ότι «μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, η ανάγκη για διμερείς επαφές καθίσταται απαραίτητη». Επέμεινε άλλωστε ότι τις δυο χώρες συνδέουν «κοινές αξίες και ήταν «παραδοσιακοί σύμμαχοι σε όλες τις συγκρούσεις τα τελευταία 200 χρόνια», χαρακτηρίζοντας ως έναν από «τους Βρετανούς υπερμάχους της Ελληνικής ανεξαρτησίας και ευημερίας», τον Τσώρτσιλ…

Ο Ν. Δένδιας είπε ότι η Βρετανία ναι μεν αποχώρησε από την ΕΕ, «παραμένει, όμως, μια υπολογίσιμη και σημαντική δύναμη», συμπληρώνοντας ότι κύριο θέμα των επαφών του ήταν «η δημιουργία ενός πλαισίου διμερούς συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στην μετά-Brexit εποχή» με στόχο «να δημιουργήσουμε μια στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ της Ελλάδας και του Ηνωμένου Βασιλείου».

Είπε ότι ενημέρωσε τους συνομιλητές του «για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο» και συνεχίζοντας την καλλιέργεια αυταπατών για τις θέσεις «συμμάχων» και «εταίρων» είπε: «Αναμένουμε από το Ηνωμένο Βασίλειο να συμβάλει, ως Μόνιμο Μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, αλλά και με τις σημαντικές δυνατότητές του στη δημιουργία στην Ανατολική Μεσόγειο ενός πλαισίου εφαρμογής των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου, καθώς επίσης και της UNCLOS (σ.σ. Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας)».

Επίσης, ο Ν. Δένδιας είπε ότι συζήτησαν και το Κυπριακό, «λαμβάνοντας υπόψη ότι τόσο η Ελλάδα, όσο και η Μεγάλη Βρετανία είναι εγγυήτριες δυνάμεις» στην Κύπρο, ενόψει της «άτυπης προσεχούς συνάντησης που, όπως φαίνεται, θα λάβει χώρα τον επόμενο μήνα». Και επανέλαβε τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης ότι «η λύση πρέπει να βασίζεται σε μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία στη βάση των Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και βεβαίως θα πρέπει να είναι συμβατή με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο».

Αμέσως μετά τις συναντήσεις του στο Λονδίνο, ο Ν. Δένδιας τηλεφώνησε στον Κύπριο ομόλογό του Ν. Χριστοδουλίδη, με τον οποίο , επισήμως, συζήτησε «τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό και τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο».

Δείτε ακόμα...