Επαφές στο Βερολίνο είχε ο Ν. Δένδιας

EUROKINISSI

Επαφές και συζητήσεις με έμφαση στα Ελληνοτουρκικά και τις επιχειρούμενες «διευθετήσεις» στην Ανατολική Μεσόγειο είχε σήμερα στο Βερολίνο ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας.

Έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Γερμανίας, Φ. Β. Σταϊνμάγερ και συναντήθηκε με τον πρόεδρο του ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου, Β. Σόιμπλε, με τον οποίο συζήτησαν «για περιφερειακά θέματα και τη διμερή συνεργασία». Συναντήσεις είχε, επίσης, με τα μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της ομοσπονδιακής Βουλής, τον πρόεδρο της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Γκ. Κρίχμπαουμ, τον βουλευτή του Κόμματος των Πρασίνων, αρμόδιο για τις Εξωτερικές Σχέσεις, M. Σαράζιν, και τον υφυπουργό Παιδείας και Ερευνας, Τ. Ράχελ.

Ο Ν. Δένδιας είχε προγραμματισμένη συνάντηση με τον Γερμανό ομόλογό του, Χ. Μάας, η οποία δεν έγινε γιατί ο Γερμανός υπουργός τέθηκε σε καθεστώς προληπτικής καραντίνας λόγω κορονοϊού.

Θυμίζουμε πως η γερμανική κυβέρνηση έχει αναλάβει ήδη από το καλοκαίρι «διαμεσολαβητικό ρόλο» μεταξύ των κυβερνήσεων Ελλάδας και Τουρκίας ώστε οι δύο πλευρές να καθίσουν στο τραπέζι του «διαλόγου» και να «τρέξουν» «συνεννοήσεις» για τα μερίδια στην καπιταλιστική λεία σε ό,τι αφορά πλουτοπαραγωγικές πηγές και διαύλους.

Όπως είπε κατόπιν ο Ν. Δένδιας, στις συναντήσεις αυτές εξήγησε «ποιες προκλήσεις αντιμετωπίζει η χώρα μας και ποιες προκλήσεις αντιμετωπίζει η ΕΕ», εστιάζοντας στις «επιπτώσεις της τουρκικής παραβατικότητας» σε Λιβύη, Συρία, Ιράκ, Καύκασο, στις θαλάσσιες ζώνες γύρω από την Κυπριακή Δημοκρατία, στην Ανατολική Μεσόγειο, νότια του Καστελόριζου και άλλων ελληνικών νησιών.

Προσπερνώντας τις οικονομικές, πολιτικές και στρατιωτικές σχέσεις της ΕΕ και ισχυρών καπιταλιστικών κρατών, όπως και η ίδια η Γερμανία, με τον «στρατηγικό εταίρο» Τουρκία, επανέλαβε ότι «δεν είναι δυνατόν τα κράτη – μέλη της ΕΕ να εξοπλίζουν – και μάλιστα να εξοπλίζουν με σημαντικά επιθετικά όπλα, όπως τα γερμανικά υποβρύχια Τ 214 – μία χώρα, όπως η Τουρκία, που απειλεί κράτη – μέλη της ΕΕ, όπως η Κύπρος και η Ελλάδα, αλλά και γενικά απειλεί τη σταθερότητα στην περιοχή». Εξοπλισμοί που συνεχίζονται, με το πρώτο τέτοιο γερμανικής κατασκευής υποβρύχιο να προγραμματίζεται για παράδοση στο τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό μέσα στο 2021.

Ο Ν. Δένδιας χαρακτήρισε την παρουσία του στο Βερολίνο ως «αρχή μίας ευρύτερης εκστρατείας ενημέρωσης, μιας προσπάθειας να καταλήξουμε σε μία σαφή κοινή ευρωπαϊκή αντίληψη για τις προκλήσεις στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Μια προσπάθεια για να δούμε όλοι τα πράγματα με τον ίδιο καθαρό τρόπο», αποσιωπώντας ότι όλοι οι «σύμμαχοι» και «εταίροι» έχουν αντίληψη του τι συμβαίνει, εντάσσοντάς το στο ευρύτερο ιμπεριαλιστικό ευρω-τουρκικό παζάρι.

Δείτε ακόμα...