Διαδοχικές επαφές είχε στην Ουάσιγκτον ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, για περαιτέρω στρατιωτική στήριξη στο Κίεβο και για τις εξελίξεις στο πεδίο της μάχης, την ώρα που στο Κογκρέσο δεν διαφαίνεται προσώρας κάποια αλλαγή στη στάση των Ρεπουμπλικάνων σε ότι αφορά στο «ξεκλείδωμα» του σχετικού κονδυλίου, λίγες μέρες προτού διακόψουν τα δύο Σώματα για την εορταστική περίοδο.
Οι Ρεπουμπλικάνοι αρνούνται να ψηφίσουν το προτεινόμενο από την κυβέρνηση πακέτο αξίας 106 δισ. δολαρίων, που περιλαμβάνει περίπου 61 δισ. δολάρια για την «άμυνα» της Ουκρανίας, στρατιωτική στήριξη του Ισραήλ, για την «ασφάλεια» στην Ταϊβάν και για περισσότερα μέτρα καταστολής στα σύνορα με το Μεξικό.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υποδέχτηκε τον Ζελένσκι στον Λευκό Οίκο, στην τρίτη επίσκεψη του τελευταίου στις ΗΠΑ από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, ενώ νωρίτερα είχε προσκληθεί να μιλήσει σε συνάντηση των γερουσιαστών, από τον επικεφαλής της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών Τσακ Σούμερ και τον επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων Μιτς ΜακΚόνελ. Συνάντηση με τον Ζελένσκι είχε και ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Μάικ Τζόνσον, όπως ανέφερε ανακοίνωση του γραφείου του.
Στην ατζέντα της συνάντησης με τον Μπάιντεν ήταν και η «αμυντική συνεργασία» ΗΠΑ – Ουκρανίας το επόμενο έτος, που περιλαμβάνει κοινά έργα για την παραγωγή όπλων και συστημάτων αεράμυνας.
Σύμφωνα με τον Σούμερ, ο Ζελένσκι είπε στους Γερουσιαστές ότι «αν λάβει τη βοήθεια, μπορεί να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο». «Κατέστησε επίσης σαφές ότι αν χάσουμε κερδίζει ο Πούτιν και αυτό θα είναι πολύ επικίνδυνο για τις ΗΠΑ».
Οι Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές έφυγαν από τη συνάντηση με τον Ουκρανό Πρόεδρο αμετακίνητοι από τη θέση τους ότι «η πολιτική ασφάλειας των συνόρων θα συνδυαστεί με τη βοήθεια προς την Ουκρανία», συνεχίζοντας τα παζάρια με τους Δημοκρατικού, αναφέρει το «Associated Press». Καθώς οι συνομιλίες βρίσκονται σε αδιέξοδο, ένας Ρεπουμπλικάνος διαπραγματευτής, ο γερουσιαστής της Οκλαχόμα Τζέιμς Λάνκφορντ, ανέφερε ότι ο Ζελένσκι δεν μπορούσε να πει τίποτα στους γερουσιαστές για να επηρεάσει το αποτέλεσμα.
Ο Τζόνσον επανέλαβε ότι οι διαπραγματεύσεις για τα σύνορα καθυστερούν τη συμφωνία για την αμερικανική βοήθεια προς την Ουκρανία. «Τα σύνορα είναι μια απόλυτη καταστροφή», είπε και ξεκαθάρισε ότι το θέμα θα είναι προτεραιότητα για τους Ρεπουμπλικάνους της Βουλής. «Αυτές είναι οι συνθήκες του αμερικανικού λαού», πρόσθεσε. «Είμαστε αποφασισμένοι να το υλοποιήσουμε αυτό».
Εξάλλου, υπενθύμισε ότι οι Ρεπουμπλικάνοι απαιτούν «διαφάνεια και σαφήνεια για το τι κάνουμε στην Ουκρανία και πώς θα έχουμε την κατάλληλη εποπτεία της δαπάνης των πολύτιμων δολαρίων των φορολογούμενων».
Τη Δευτέρα ο Ζελένσκι εξέφρασε ευγνωμοσύνη για τη «στήριξη» του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουκρανία, σε συνάντησή του με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα στην Ουάσιγκτον, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνησή του καταβάλλει προσπάθειες για την εφαρμογή των προτεινόμενων μεταρρυθμίσεων.