Επαίρονται για το πλιάτσικο υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου

Το γνωστό διεθνές μελετητικό γραφείο Foster+Partners, σχεδίασε έναν ουρανοξύστη υπόδειγμα βιώσιμου σχεδιασμού. Το ύψος του θα εκτείνεται σε 45 ορόφους και θα περιλαμβάνει 200 διαμερίσματα.

Πρόκειται για το ψηλότερο κτίριο στην Ελλάδα ύψους 200 μέτρων το οποίο θα κατασκευαστεί στο Ελληνικό και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της Lamda Development αναμένεται να παραδοθεί το 2025.

Η επικεφαλής αρχιτέκτονας Antoinette Nassopoulos-Ericksonαπό την Foster+Partners σημειώνει: “Το Marina Residential Tower, είναι ένα έργο βασισμένο στις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης (sic!!) και φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα νέο παράδειγμα για την κατοίκηση σε ψηλά κτίρια καθώς και έναν πράσινο φάρο για την περιοχή.

Περισσότερες πληροφορίες Marina Residential Tower στο Ελληνικό + εδώ κι εδώ.

Πανηγυρισμοί Μητσοτάκη για την παραχώρηση οδικών αξόνων στους ομίλους

Να καταδείξει πως προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να ξεμπλοκάρει έργα που ικανοποιούν την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, ενώ έργα που έχει ανάγκη ο λαός λιμνάζουν για δεκαετίες, επιδίωξε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης που μίλησε στην Ολομέλεια της Βουλής για την κύρωση της σύμβασης για την κατασκευή του βόρειου τμήματος του αυτοκινητοδρόμου Ε – 65.

«Το είπαμε και το κάναμε», ανέφερε με ικανοποίηση ο Κ. Μητσοτάκης, λέγοντας πως «το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν το απόλυτο κενό χρηματοδότησης» και ότι «κατορθώσαμε να λάβουμε τη σχετική έγκριση». Το έργο θα χρηματοδοτηθεί με 450 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, το νέο υπερμνημόνιο της ΕΕ, που για κάθε εκταμίευση θα υπάρχει και η ανάλογη προϋπόθεση που θα επιβαρύνει το λαό. Επιπλέον και αυτός ο άξονας θα επιβαρύνει το λαό με διόδια. 

«Ο Ε -65 αποτελεί μέρος του νέου αναπτυξιακού μοντέλου», ισχυρίστηκε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι «η ολοκλήρωση του έργου συμβολίζει τη βούληση της κυβέρνησης να χρησιμοποιήσει τις υποδομές ως εφαλτήριο ανάπτυξης». Μιας ανάπτυξης που ωφελεί τους επιχειρηματικούς ομίλους και προσθέτει βάρη στο λαό.
«Αυτή τη στιγμή ξεδιπλώνεται στη χώρα ένα Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, που αγγίζει τα 13 δισ. ευρώ. Με έργα τελματωμένα, που επιτέλους κινούνται, αλλά και νέα, που δρομολογούνται. Θυμίζω τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια και τη γραμμή 4 του Μέτρο, το μεγαλύτερο δημόσιο έργο, που θα γίνει στη χώρα. Στην τελική ευθεία είμαστε και για το Μετρό της Θεσσαλονίκης», είπε ο Κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος σε έργα και υποδομές που παραχωρούνται στους ομίλους. 

Αντίθετα, έργα και υποδομές που σχετίζονται με αντιπλημμυρική και αντισεισμική θωράκιση ή με τη σχολική και λαϊκή στέγη είναι στα αζήτητα, αφού στη λογική κόστος – όφελος δεν συμφέρουν την καπιταλιστική ανάπτυξη και την κερδοφορία του κεφαλαίου.  

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι ο E-65 «αποτελεί μία επιλογή που ενώνει δυναμικά τη χώρα και συμπίπτει με την πανηγυρική έγκριση του Σχεδίου Ελλάδα 2.0 από το ΕΚΟΦΙΝ. Η εξέλιξη αυτή έρχεται να πιστοποιήσει πως το σχέδιο ανταποκρίνεται στις αναπτυξιακές φιλοδοξίες της χώρας».

Ο μεγάλος περίπατος …του Κώστα

Μέσα στον Αύγουστο αρχίζουν τα έργα για την ανάπλαση της κάτω πλευράς της πλατείας Συντάγματος, και αμέσως μετά τα μόνιμα έργα στην Πανεπιστημίου, ανακοίνωσε ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης μιλώντας στην ΕΡΤ “ώστε να ενισχυθούν και τα «αστικά πνευμόνια » της Αθήνας, όπως είναι ο Λυκαβηττός, ο Εθνικός Κήπος, ο Λόφος του Στρέφη, ο χώρος της Ακαδημίας Πλάτωνος” (;;).
Η «ανάπλαση» του Συντάγματος, θα δημιουργήσει στην ουσία μια καινούργια πλατεία στην οποία θα φυτευτούν 60 νέα δέντρα (σσ. κατά πληροφορίες «ειδικοί» φοίνικες, όπως και στην Πανεπιστημίου –τι το ελληνικότερο εξάλλου…).

Προφανώς για να σβήσει και το τελευταίο ίχνος του εμβληματικού μυθιστορήματος της Άλκης Ζέη, με τον Πέτρο να θυμάται πως πέθανε το τριζόνι του και εννιά χρονών, να  βιώνει κάθε μέρα, μαζί με τους γονείς του, τον παππού του και τη μεγαλύτερη αδελφή του, την Αντιγόνη, μέσα από έναν μεγάλο περίπατο – μια βόλτα στην Αθήνα της Κατοχής, τα δύσκολα εκείνα χρόνια της πείνας, των συσσιτίων, του φόβου, των διωγμών, αλλά και της ΕΑΜικής Αντίστασης και συνέχεια την εποποιία των αλύγιστων της ταξικής πάλης.

Σχετικά με την «Διπλή Ανάπλαση», όπως είπε, το γήπεδο του Παναθηναϊκού θα δημοπρατηθεί Σεπτέμβρη, …λίγοι μήνες για να συμβασιοποιηθεί και στη συνέχεια να ξεκινήσουν τα έργα.

Επιμέλεια: Γιάννης Παπαγιάννης

Δείτε ακόμα...