Επανεκκίνηση στις εμπορικές συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ – Βρετανίας

Σημαίες Βρετανίας Ευρωπαϊκής Ένωσης

Σήμερα Τρίτη, επανεκκινούν με τηλεδιάσκεψη, οι εμπορικές συνομιλίες των ΗΠΑ και Βρετανία μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ και εν μέσω παγκόσμιας ύφεσης λόγω της επιδημίας του κορονοϊου.

Αφορούν τις εμπορικές διαπραγματεύσεις της Ουάσινγκτον για το 2020 και θα πραγματοποιηθούν την στιγμή που η Βρετανία επιχειρεί να έλθει σε μια συμφωνία με την εμπορική της σχέση με την ΕΕ.

Ο εμπορικός αντιπρόσωπος των Ρόμπερτ Λάιτχάιζερ δεν έχει κάνει δημόσιες δηλώσεις για τις διαπραγματεύσεις αυτές, μιας και οι στόχοι των ΗΠΑ έχουν δημοσιευτεί πριν από ένα χρόνο, στους οποίους περιλαμβάνονται πλήρης πρόσβαση των αμερικανικών αγροτικών προϊόντων στην αγορά της Βρετανίας και μειωμένοι δασμοί για τα αμερικανικά μεταποιητικά προϊόντα.

Η γεωργία αναμένεται να είναι ένα από τα δύσκολα θέματα των διαπραγματεύσεων, καθώς το Λονδίνο είναι αντίθετο στα γενετικά τροποποιημένα αμερικανικά προϊόντα και στη χορήγηση αντιβιοτικών στα πουλερικά. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έχει δεσμευθεί να «κάνει σκληρό παζάρι», ενώ η υπουργός Διεθνούς Εμπορίου Λιζ Τρους έχει τονίσει ότι η Βρετανία δεν θα ρίξει τα στάνταρτ της σε ό,τι αφορά την ασφάλεια τροφίμων.

Οι συνομιλίες αναμένεται να διαρκέσουν αρχικά δύο εβδομάδες, επεσήμανε η βρετανική πρεσβεία στις ΗΠΑ. Επόμενοι γύροι διαπραγματεύσεων θα διεξάγονται περίπου κάθε έξι εβδομάδες.

Πηγη: cnn.gr

ag

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...