Επανέναρξη των «διερευνητικών επαφών» την ώρα που εντείνονται τα παζάρια ανάμεσα στους «εταίρους» και την Άγκυρα

EUROKINISSI

«Η Ελλάδα θα προσέλθει στις διερευνητικές επαφές όταν οριστικοποιηθεί η σχετική ημερομηνία», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης, μετά την συνάντηση που είχε στη Λισαβόνα με τον Πορτογάλο ομόλογό του, Αντ. Κόστα, εκδηλώνοντας έτσι την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να ανταποκριθεί θετικά στο αίτημα της Τουρκίας για επανέναρξη, το οποίο διατυπώνεται σε μια περίοδο που εντείνεται το ιμπεριαλιστικό παζάρι ανάμεσα στους «εταίρους» και την Άγκυρα. Τμήμα αυτού του σύνθετου και πολυεπίπεδου παζαριού είναι και τα ευρωτλαντικά σχέδια για συνεκμετάλλευση στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Σύμφωνα με τον Έλληνα πρωθυπουργό, που περιμένει την επίσημη πρόσκληση από την Τουρκική κυβέρνηση, «η διαδικασία είναι απλή εφόσον υπάρχει διάθεση: Οι γενικοί γραμματείς των υπουργείων Εξωτερικών έρχονται σε μια επικοινωνία, καθορίζουν την ημερομηνία και στη συνέχεια αυτή ανακοινώνεται από κοινού από τα δύο υπουργεία Εξωτερικών».

«Εξ όσων γνωρίζω αυτό ακόμα δεν έχει γίνει. Όταν με το καλό γίνει, θα μπορούμε και εμείς να επιβεβαιώσουμε ότι υπάρχει συγκεκριμένη ημερομηνία», είπε. Σε κάθε περίπτωση, κράτησε «ως θετικό», όπως είπε, «το γεγονός ότι η Τουρκία εκφράζει δια του υπουργού Εξωτερικών την βούληση να ξεκινήσει αυτή η διαδικασία», προσθέτοντας πως «έχει έρθει η ώρα να σταματήσουμε να παίζουμε τις κουμπάρες και να καθίσουμε στο τραπέζι να βρούμε μια ημερομηνία και να ξεκινήσουμε τις επαφές».

Ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι η Ελλάδα θα προσέλθει σε αυτές τις διαπραγματεύσεις ακολουθώντας και τις κατευθύνσεις που έδωσε το ίδιο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, «που δεν είναι άλλες από το να ξεκινήσουμε από εκεί που σταματήσαμε το Μάρτιο του 2016, και να κάνουμε πρόοδο στο ζήτημα του καθορισμού των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο».

Τσαβούσογλου: «Με όλα τα θέματα και χωρίς όρους»

Την δημόσια πρόσκληση για επανέναρξη των διερευνητικών επαφών εντός του Ιανουαρίου, με όλα τα θέματα στο τραπέζι και χωρίς όρους, έκανε νωρίτερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, όταν όλο το προηγούμενο διάστημα, με τις πλάτες των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και ισχυρών ευρωπαϊκών χωρών όπως η Γερμανία, η Τουρκία είχε όλο το χρόνο για να κλιμακώσει την προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων με την παραβίαση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας από το «Ορούτς Ρέις» και τις άλλες προκλητικές ενέργειες,

«Σήμερα είναι 11 Ιανουαρίου. Ως Τουρκία κάνουμε μια ανοιχτή πρόσκληση. Καλούμε την Ελλάδα εντός του Ιανουαρίου να ξεκινήσουμε τις διερευνητικές επαφές. Εμείς είμαστε οικοδεσπότες και την οριστική ημερομηνία θα την καθορίσουν οι επιτροπές που θα συναντηθούν μαζί με τους ομολόγους τους στην Ελλάδα. Εμείς είμαστε έτοιμοι για όλα τα θέματα. Έχουμε εμπιστοσύνη στον εαυτό μας και μετά από τη συνάντηση αυτή στην πρόσκληση του Έντι Ράμα είμαι έτοιμος να συναντηθώ με τον Νίκο Δένδια στα Τίρανα. Αυτή είναι μια πρόσκληση κι εύχομαι η Ελλάδα να μην την αρνηθεί», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μ. Τσαβούσογλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ήδη αποσταλεί και επίσημη πρόσκληση μέσω της διπλωματικής οδού.

Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι η πρόταση προβλέπει ότι θα προηγηθεί συνάντηση της διευθύντριας του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, Ελένης Σουρανή, με τον Ιμπραήμ Καλίν, εκπρόσωπο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που θα θέσει την ατζέντα για τη συνάντηση των δύο υπουργών εξωτερικών στα Τίρανα.

Να σημειωθεί ότι η έναρξη του ελληνοτουρκικού «διαλόγου» ήταν στο επίκεντρο της «ιδιωτικής» συνάντησης του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα )αμέσως μετά το ταξίδι του στην Άγκυρα) με τον υπουργό Εξωτερικών και τον πρωθυπουργό την Περασμένη Παρασκευή.

Στο πλαίσιο του ιμπεριαλιστικού παζαριού ανάμεσα στους «εταίρους» και την Άγκυρα, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, θα πραγματοποιήσουν επίσημη επίσκεψη στην Άγκυρα. Για την προετοιμασία της επίσκεψης ο Τουρκος ΥΠΕΞ Τσαβούσογλου θα επισκεφθεί τις Βρυξέλλες. Το πολυεπίπεδο παζάρι για να παραμείνει αγκιστρωμένη η Τουρκία στο ευρωτλαντικό στρατόπεδο, περιλαμβάνει σχέδια για έναν μεγάλο συμβιβασμό στην περιοχή της Αν. Μεσογείου, ο οποίος οδηγεί σε συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο και σε παγιοποίηση των διχοτομικών «λύσεων» στο Κυπριακό.

Δείτε ακόμα...