Επέλαση παραλλαγής «Όμικρον»: Γύμνια των συστημάτων Υγείας σε όλες τις χώρες

καπιταλισμός - Γύμνια των συστημάτων Υγείας σε όλες τις χώρες

Μπροστά στην επέλαση της παραλλαγής «Όμικρον» αποκαλύπτεται η γύμνια των συστημάτων Υγείας σε όλες τις καπιταλιστικές χώρες, ακόμη και στις πλέον ισχυρές, καθώς όλες οι κυβερνήσεις -ανεξαρτήτως «απόχρωσης»-  αντιμετωπίζουν ως κόστος την προστασία των λαών με βάση τις αστικές ιεραρχήσεις.

Τα Νοσοκομεία έχουν καταρρεύσει στις ΗΠΑ και στις χώρες της Ευρώπης από τον μεγάλο αριθμό των κρουσμάτων, αλλά και από τον αναγκαστικό παροπλισμό χιλιάδων υγειονομικών που νοσούν. Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, η «συνταγή» είναι πανομοιότυπη: Αντί για προσλήψεις προσωπικού αναστέλλονται όλες οι άλλες ιατρικές πράξεις, το προσωπικό οδηγείται σε εξουθένωση και μειώνονται οι ημέρες της καραντίνας. 

Βρετανία

Στη Βρετανία στάλθηκαν στρατιώτες στα Νοσοκομεία που αντιμετωπίζουν ελλείψεις προσωπικού και μεγάλη πίεση, ενώ εκτιμάται η κατάσταση θα χειροτερέψει τις επόμενες ημέρες στο σύστημα Υγείας. 

«Η ”Όμικρον” σημαίνει περισσότεροι ασθενείς και λιγότερο προσωπικό», δήλωσε ο ιατρικός διευθυντής του Βρετανικού Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS), Στ. Πόουις.

Κατά μέσο όρο περίπου 80.000 Βρετανοί υγειονομικοί απουσίαζαν από την εργασία τους καθημερινά την εβδομάδα ως τις 2 Ιανουαρίου. Σχεδόν οι μισές απουσίες, το 44%, ήταν λόγω του covid, αριθμός πενταπλάσιος σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Ισπανία

Στην Ισπανία το δίκτυο Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης δέχεται τόσες πιέσεις που στη βορειοανατολική επαρχία Αραγονία, οι αρχές έδωσαν άδεια να επιστρέψουν στη δουλειά συνταξιούχοι γιατροί και νοσηλευτές. «Η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων σημαίνει ότι η Πρωτοβάθμια Υγεία δεν μπορεί να φέρει σε πέρας επαρκώς ούτε την ιχνηλάτηση των επαφών τους ούτε την εκστρατεία εμβολιασμού, αλλά ούτε και τα κανονικά της καθήκοντα», επεσήμαναν οι αρχές σε ανακοίνωσή τους.

Οι εργαζόμενοι πρώτης γραμμής, όπως νοσηλευτές και φυσικοθεραπευτές, έχουν πληγεί περισσότερο, ανακοίνωσε το Ισπανικό Συνδικάτο Νοσηλευτών SATSE, επικαλούμενο το παράδειγμα της Ανδαλουσίας, όπου το δεύτερο μισό του Δεκεμβρίου περισσότερο από το 30% των υγειονομικών που βρίσκονταν σε άδεια λόγω covid ανήκαν σε αυτές τις δύο κατηγορίες.

Ο Ραφαέλ Μπενγκόα, συνιδρυτής του Ινστιτούτου για την Υγεία και τη Στρατηγική του Μπιλμπάο και πρώην αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, δήλωσε ότι η Ισπανία απέτυχε να λάβει επαρκή μέτρα για να ενισχύσει τις ζωτικής σημασίας υπηρεσίες και πρόσθεσε ότι η πίεση θα εξακολυθεί να αυξάνει τις επόμενες, αρκετές εβδομάδες.

Ολλανδία

Στην Ολλανδία ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται ραγδαία μεταξύ των υγειονομικών, κυρίως των νοσηλευτών και των βοηθών νοσηλευτών, ανέφερε η ολλανδική εφημερίδα«De Telegraaf», έπειτα από έρευνα που διεξήγαγε σε οκτώ μεγάλα νοσοκομεία.

Στο πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο του Άμστερνταμ αυτή την περίοδο το 25% του προσωπικού είναι θετικό,  έναντι ποσοστού 5% την προηγούμενη εβδομάδα.

Τα Ολλανδικά Νοσοκομεία εξετάζουν το ενδεχόμενο να αλλάξουν τους κανόνες για την καραντίνα του προσωπικού που μολύνεται από κορονοϊό και δεν εμφανίζει συμπτώματα, επιτρέποντάς τους να επιστρέψουν στην εργασία τους, σημείωσε η «De Telegraaf», καθώς κάθε ημέρα ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στη χώρα σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, παρά το αυστηρό lock down που έχει επιβληθεί στη χώρα από τις 19 Δεκεμβρίου.

Ιταλία

Στην Ιταλία το πρόβλημα των υγειονομικών που μολύνονται -περισσότεροι από 12.800 σύμφωνα με τα στοιχεία της προηγούμενης εβδομάδας- επιδεινώνεται, καθώς μπαίνουν σε αναστολή όσοι υγειονομικοί δεν έχουν εμβολιαστεί, ποσοστό λίγο μεγαλύτερο του 4% του συνόλου.

Σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσουν τα κενά στο προσωπικό, τα Νοσοκομεία στην Ιταλία «παγώνουν» τις άδειες του προσωπικού ή αναβάλλουν προγραμματισμένες «μη επείγουσες επεμβάσεις». 

Την ίδια τακτική, του περιορισμού των ιατρικών πράξεων -με ότι αυτό συνεπάγεται για την Υγεία χιλιάδων ασθενών- ακολουθούν οι ΗΠΑ, η χώρα που μετρά τον υψηλότερο αριθμό θυμάτων. Και στην «μητρόπολη» του καπιταλισμού, τα Νοσοκομεία αναβάλλουν «μη επείγουσες επεμβάσεις» προκειμένου να ελευθερωθούν κλίνες και προσωπικό…

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...