Επιχείρηση “IRINI”: Παράδοση – παραλαβή της διοίκησης

Πολεμικό Ναυτικό - Ευρωπαϊκή Ένωση - Λιβύη - Αλλαγή Διοικητού εν πλω επιχείρησης IRINI στο ελικοδρόμιο της Φρεγάτας Αιγαίο στον Τάραντα Ιταλίας 1/4/2021
Αλλαγή Διοικητού εν πλω επιχείρησης IRINI στο ελικοδρόμιο της Φρεγάτας Αιγαίο στον Τάραντα Ιταλίας 1/4/2021 / Πηγή: Eurokinissi

Μετά από θητεία ενός και μισού χρόνου ο αντιναύαρχος Fabio Agostini παρέδωσε την διοίκηση της επιχείρησης “EUNAVFOR MED IRINI” στον επίσης Ιταλό αντιναύαρχο Stefano Turchetto, κατά τη διάρκεια τελετής που έγινε στο επιτελείο της επιχείρησης στη Ρώμη την 1η Οκτωβρίου 2021.

Ο αντιναύαρχος Fabio Agostini στην ομιλία του κατά την τελετή υπογράμμισε ότι η επιχείρηση έχει φθάσει σε επίπεδο “επιχειρησιακής ωριμότητας”, ενώ την χαρακτήρισε ως “μια από τις πιο σύνθετες και σημαντικές στρατιωτικές επιχειρήσεις της Κοινής πολιτικής ασφάλειας και άμυνας της ΕΕ”. Σχετικά επίσης είπε ότι η IRINI “είναι ο μόνος διεθνής ενεργών οργανισμός που εφαρμόζει το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στην Λιβύη … και με πολεμικά πλοία, αεροσκάφη, υποβρύχια, drones και δορυφόρους, η επιχείρηση καταγράφει τη κατάσταση στη κεντρική Μεσόγειο με έμφαση στη Λιβύη 24 ώρες το εικοσιτετράωρο …”.

Κατά τον παραδίδονται διοικητή, η επιχείρηση της ΕΕ έχει κατά κάποιο τρόπο συμβάλλει στο να φθάσει η Λιβύη στο σημερινό σημείο “να έχει συμφωνία των διαφόρων μερών, μια κυβέρνηση κοινής αποδοχής, ενώ η παραγωγή πετρελαίου έχει αποκατασταθεί”.

Ο νέος διοικητής αντιναύαρχος Stefano Turchetto παραλαμβάνοντας μεταξύ άλλων δήλωσε ότι είναι γνώστης της “σπουδαιότητας της επιχείρησης” και εκθείασε τη δουλειά του προκατόχου του υποσχόμενος να προστατέψει “προσωπικά την εμπνευσμένη κληρονομιά” που άφησε πίσω του.

Η εκδήλωση έγινε με την παρουσία του πρόεδρου της Στρατιωτικής επιτροπής της ΕΕ στρατηγού Claudio Graziano καθώς και της ηγεσίας των Ιταλικών ενόπλων δυνάμεων.

Διοικητής της δύναμης Εν Πλω αναλαμβάνει Έλληνας αξιωματικός

Την Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2021 πραγματοποιήθηκε στη Ναυτική Βάση Τάραντα της Ιταλίας η παράδοση καθηκόντων Διοικητού Δύναμης Εν Πλω (COM FHQ) της επιχείρησης IRINI από τον Ιταλό Rear Admiral Stefano Frumento στον Αρχιπλοίαρχο Μιχαήλ Μάγκο ΠΝ, παρουσία του Γάλλου Υποδιοικητή της Επιχείρησης ΙRINI (Deputy Operation Commander) Rear Admiral Jean-Michel Martinet.

Ο Αρχιπλοίαρχος Μιχαήλ Μάγκος ΠΝ πρόκειται να εκτελέσει τα καθήκοντα Διοικητού Δύναμης Εν Πλω (COM FHQ) κατά τους επόμενους έξι μήνες, με πλοίο έδρας Διοικητού τη Φρεγάτα ΝΑΒΑΡΙΝΟΝ, υποστηριζόμενος από το Εν Πλω Επιτελείο της Επιχείρησης (FHQ), το οποίο μεταξύ άλλων στελεχώνεται και από Έλληνες επιτελείς.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις συμμετέχουν στην εν λόγω επιχείρηση από την έναρξή της με μία Φ/Γ με οργανικό Ε/Π, με πτήσεις Αεροσκαφών Αερομεταφερόμενου Συστήματος Εγκαίρου Προειδοποίησης & Ελέγχου (ΑΣΕΠΕ), καθώς και με επιτελείς στο Εν Πλω και στο Επιχειρησιακό Επιτελείο (FHQ – OHQ).

Στατιστικά της επιχείρησης

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της “IRINI” από την εγκατάστασή της η επιχείρηση έχει ελέγξει 4000 σκάφη, παρακολούθησε 16 λιμάνια και εγκαταστάσεις παροχής πετρελαίου, πραγματοποίησε 180 επισκέψεις σε εμπορικά πλοία και 20 πλήρεις έλεγχους σε ύποπτα σκάφη με την συγκατάθεση του κράτους της σημαίας του πλοίου. Σε έναν από τους ελέγχους το φορτίο με καύσιμο για πολεμικά αεροσκάφη σύμφωνα με αποφάσεις του ΟΗΕ και τους νόμους της ΕΕ και το πλοίο οδηγήθηκε σε ελληνικό λιμάνι.

Εκτός από την θάλασσα η “Eunavfor Med IRINI “ παρακολούθησε 25 αεροδρόμια και έλεγξε περίπου 600 ύποπτες πτήσεις. Τα σχετικά αποτελέσματα αναφέρθηκαν στον ΟΗΕ και αφορούσαν λαθρεμπόριο όπλων και πετρελαίου.

Σχετικά με το τι είδους επιτήρηση του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη εφαρμόζεται από την ΕΕ, φάνηκε και από το επεισόδιο με το υπό σημαία Τανζανίας φορτηγό πλοίο «CIRKIN», που συνόδευαν 3 τουρκικές φρεγάτες με εμπλοκή της φρεγάτας “Σπέτσαι”.

Στόχος τα πετρέλαια και όχι μόνο

Η χώρα μας έχει αυξημένη συμμετοχή από την πρώτη στιγμή που δόθηκε εντολή ενεργοποίησης της επιχείρησης, με μέσα, υψηλόβαθμους επιτελείς, πολεμικά πλοία και αεροσκάφη, δείχνοντας την δίψα για γεωστρατηγική αναβάθμιση στην περιοχή. Ξεχωριστό ρόλο έχει αναλάβει και η βάση της Σούδας.

Γενικότερα θα σημειώναμε, ότι ο έλεγχος των πλουτοπαραγωγικών πηγών της περιοχής από αυτούς που δυναμίτισαν τη Λιβύη και έβαλαν το αιματοβαμμένο χεράκι τους στην ανάφλεξη του εμφυλίου πολέμου, έχει βαφτιστεί «επιτήρηση της εφαρμογής του εμπάργκο όπλων». Στόχος των εμπλεκομένων ιμπεριαλιστικών χωρών και οργανισμών ήταν και παραμένει να … ελέγξουν το πετρέλαιο της αφρικανικής χώρας, στο πλαίσιο του ευρύτερου ανταγωνισμού τους στην Ανατολική Μεσόγειο με την Ρωσία και την Κίνα, με θύμα πάντα τους λαούς της περιοχής.

Η Ελλάδα δεν έχει καμία δουλειά σε αυτές τις επιχειρήσεις, που όχι μόνο την ειρήνη δεν έχουν στόχο, αλλά καθιστούν τη χώρα και το λαό της στόχο μπλέκοντας τον, όλο και βαθύτερα, σε πολεμικά παιχνίδια.

Δείτε ακόμα...