Επιχείρηση τρομοκράτησης των προσφύγων με ΜΑΤ και ρίψη χημικών στον Ελαιώνα – Ανακοίνωση της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ

Επιχείρηση τρομοκράτησης των προσφύγων με ΜΑΤ και ρίψη χημικών στον Ελαιώνα
Πηγή: Eurokinissi

Επιχείρηση τρομοκράτησης των εναπομείναντων προσφύγων στη δομή φιλοξενίας στον Ελαιώνα με ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ, της αστυνομίας και τη χρήση χημικών.

Συγκεκριμένα τα ξημερώματα, δυνάμεις των ΜΑΤ εισήλθαν στον καταυλισμό και κάνοντας χρήση χημικών, επιχείρησαν να τρομοκρατήσουν τους πρόσφυγες που παραμένουν στο χώρο, με στόχο να τους αναγκάσουν να τον εγκαταλείψουν και να μεταφερθούν σε άλλες δομές της ντροπής.

Τα γεγονότα, έρχονται ως συνέχεια των απαράδεκτων συνθηκών διαβίωσης που επικρατούν στον καταυλισμό και επιδεινώνονται έπειτα από την απόφαση για κλείσιμο της δομής, όπως έχουν ανακοινώσει το αρμόδιο Υπουργείο και ο Δήμος Αθηναίων.

Ο σχεδιασμός για το κλείσιμο της δομής του Ελαιώνα δεν γίνεται με κριτήριο τη στήριξη των προσφύγων, την αντιμετώπιση των απαράδεκτων συνθηκών φαβέλας μέσα στις οποίες ζουν και την εξασφάλιση αξιοπρεπούς διαβίωσής τους, αλλά συνδυάζεται άμεσα και με την ανάπλαση για το γήπεδο του Παναθηναϊκού και τα επιχειρηματικά συμφέροντα που αυτή θα εξυπηρετήσει. Γι’ αυτό η κυβέρνηση επιστρατεύει για άλλη μια φορά την καταστολή χρησιμοποιώντας ενάντια στα θύματα της φτώχειας και των ιμπεριαλιστικών πολέμων εκβιαστικά διλήμματα όπως «μεταφορά σε άλλους καταυλισμούς ή αστεγία».

Σύμφωνα με πληροφορίες αυτή τη στιγμή στον καταυλισμό βρίσκονται περίπου 650 πρόσφυγες. Περίπου οι 500 είναι αιτούντες άσυλο ενώ οι υπόλοιποι 150 αναμένουν τα ταξιδιωτικά έγγραφά τους για να μπορέσουν να πάνε στις χώρες προορισμού τους. Από την πρωινή επιχείρηση της αστυνομίας 21 πρόσφυγες μετακινήθηκαν «οικειοθελώς» στη δομή του Σχιστού.

Ανακοίνωση της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής του ΚΚΕ

«Η σημερινή επιχείρηση τρομοκράτησης προσφύγων και μεταναστών στον καταυλισμό του Ελαιώνα, αποτελεί ακόμα ένα κρίκο στην αντιπροσφυγική- αντιμεταναστευτική πολιτική που υλοποιεί η κυβέρνηση της ΝΔ.

Οι απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης στον καταυλισμό, δεν αντιμετωπίζονται με τα ΜΑΤ και τη χρήση χημικών, που επιστρατεύει η κυβέρνηση επιδιώκοντας τη δήθεν οικειοθελή μετακίνηση προσφύγων σε άλλους καταυλισμούς στους οποίους επικρατούν αντίστοιχα άθλιες συνθήκες.

Η κυβέρνηση επιχειρεί να αντιμετωπίσει με καταστολή τα αδιέξοδα του αντιδραστικού πλαισίου της ΕΕ, που οδηγεί στο σταδιακό ξήλωμα της Συνθήκης της Γενεύης, το οποίο έχουν στηρίξει διαχρονικά όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις, με τα τραγικά αποτελέσματα των εγκλωβισμένων σε νησίδες του Έβρου, των «πλεούμενων» πτωμάτων στο Αιγαίο και των καταυλισμών της ντροπής τύπου Μόριας, Ελαιώνα κ.ά.

Τα αδιέξοδα αυτά επιτείνει τόσο ο σχεδιαζόμενος τερματισμός του προγράμματος «ESTIA II» μέχρι το τέλος του χρόνου, που θα στερήσει οποιαδήποτε δυνατότητα αυτόνομης και αξιοπρεπούς διαβίωσης για τους αιτούντες άσυλο, που παραμένουν εγκλωβισμένοι στη χώρα μας λόγω των απαράδεκτων συνθηκών του Δουβλίνου και της Συμφωνίας ΕΕ- Τουρκίας που έχει την υπογραφή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όσο και η ανυπαρξία ολοκληρωμένου πλαισίου ένταξης των αναγνωρισμένων προσφύγων που επιλέγουν να παραμείνουν στη χώρα μας.

Εδώ και τώρα, με ευθύνη της κυβέρνησης, να δοθεί λύση στο αίσχος του Ελαιώνα:

  • Να επιταχυνθούν οι διαδικασίες απόδοσης ασύλου στους πρόσφυγες, σύμφωνες με τη συνθήκη της Γενεύης, και να εξασφαλιστεί η μετάβασή τους στις χώρες πραγματικού προορισμού τους.
  • Να συνοδευτεί αυτόματα το κλείσιμο της δομής του Ελαιώνα με την εξασφάλιση της ασφαλούς διαβίωσής τους, σε ανοιχτούς και αξιοπρεπείς χώρους φιλοξενίας, σε ξενοδοχεία και διαμερίσματα στην ευρύτερη περιοχή, για όσο διάστημα παραμένουν στη χώρα. Καμιά επαναπροώθηση, απέλαση και εγκλεισμός στις υπερδομές-φυλακές. Εξασφάλιση της απρόσκοπτης συνέχισης της εκπαίδευσης των προσφυγόπουλων στα σχολεία που φοιτούσαν έως τώρα.
  • Να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας όλων των εργαζομένων της δομής, να καταβληθούν όλα τα δεδουλευμένα και να απορροφηθούν ως μόνιμο προσωπικό σε κρατικές δομές, δήμους και Περιφέρειες.

Δείτε ακόμα...