Επικεφαλής CIA: Το Πεκίνο προσηλωμένο στη συνεργασία με τη Μόσχα

Director of the Central Intelligence Agency William Burns ASSOCIATED PRESS
Director of the Central Intelligence Agency William Burns ASSOCIATED PRESS

Σύμφωνα με το πρακτορείο TASS, ο επικεφαλής της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Γουίλιαμ Μπερνς πιστεύει ότι η κινεζική κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στη συνεργασία της με τη Ρωσία, ανέφερε στο Twitter η δημοσιογράφος του CBS Ολίβια Γαζίς.

Η δημοσιογράφος ανέφερε ότι ο Μπερνς μιλώντας σε εκδήλωση στο Πανεπιστήμιο Τζορτζτάουν επεσήμανε ότι το Πεκίνο παραμένει «δεσμευμένο» στη συνεργασία με τη Ρωσία, αν και «πολύ απρόθυμο» να παράσχει όπλα.

Την ίδια ώρα, το Reuters σχετικά με τον Μπερνς, γράφει ότι θα ήταν λάθος να υποτιμηθεί η δέσμευση της Μόσχας και του Πεκίνου στη διμερή συνεργασία.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επισκέφθηκε την Κίνα στις 4 Φεβρουαρίου 2022. Οι συνομιλίες του με τον ηγέτη της Κίνας Σι Τζινπίνγκ επικεντρώθηκαν στην περαιτέρω ανάπτυξη και ενίσχυση των διμερών σχέσεων, στο συντονισμό των ενεργειών στη διεθνή σκηνή και στην επεξεργασία κοινών θέσεων σε σοβαρά ζητήματα και παγκόσμιες προκλήσεις ασφάλειας.

Μετά τα αποτελέσματα των συνομιλιών που διήρκεσαν περισσότερες από δυόμισι ώρες, οι ηγέτες των δύο χωρών προέβησαν σε κοινή δήλωση, η οποία υπογράμμιζε ότι η φιλία μεταξύ Ρωσίας και Κίνας «δεν έχει όρια» και «δεν υπάρχουν «απαγορευμένοι» τομείς συνεργασίας».  Το κείμενο ανέφερε επίσης ότι η Μόσχα και το Πεκίνο θα αντιδράσουν στην περαιτέρω επέκταση του ΝΑΤΟ ενώ κάλεσε τη Βορειοατλαντική συμμαχία να εγκαταλείψει την θεωρία του Ψυχρού Πολέμου.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...