Επικίνδυνες εξελίξεις στο Κυπριακό – Με «κεκτημένο» τα προηγούμενα διχοτομικά σχέδια οι συνομιλίες στη Γενεύη

Συνάντηση Μητσοτάκη - Χριστοδουλίδη
Πηγή: Eurokinissi

Με «κεκτημένο» τις προηγούμενες διχοτομικές προτάσεις, δρομολογούνται επικίνδυνες εξελίξεις στο Κυπριακό, που παγιώνουν τις συνέπειες της τουρκικής εισβολής στο νησί, υπό νατοική ομπρέλα. Η επιδίωξη της διασφάλισης της νοτιανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ, σε μια περίοδο εντατικής πολεμικής προετοιμασίας, είναι που δίνει τον τόνο στις διευθετήσεις που «ψήνονται» τόσο στα ελληνοτουρκικά, όσο και στο Κυπριακό, σε συνδυασμό με τις προσπάθειες για εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών της Κύπρου από ευρωατλαντικά μονοπώλια και την αξιοποίηση του νησιού ως δρόμου μεταφοράς υδρογονανθράκων. 

Ενόψει της πενταμερούς συνάντησης (Ελλάδα, Τουρκία, Κύπρος, τουρκοκυπριακή κοινότητα, Βρετανία) στη Γενεύη, στις 17 και 18 Μάρτη, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ν. Χριστοδουλίδης, επισκέφθηκε την Αθήνα και συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό, Κυρ. Μητσοτάκη

Ο Κυρ. Μητσοτάκης εξέφρασε την στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης στις προσπάθειες που καταβάλει ο Ν. Χριστοδουλίδης να κρατήσει «αυτό τον διάλογο ζωντανό, για την επίτευξη, επιτέλους, μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης για το Κυπριακό ζήτημα, πάντα στηριζόμενοι στις αποφάσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών». 

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας δήλωσε ότι μεταβαίνει στη Γενεύη «με ξεκάθαρο πλάνο, ξεκάθαρο σχεδιασμό», που «δεν είναι τίποτε άλλο από την επανέναρξη των συνομιλιών από εκεί που διακόπηκαν το καλοκαίρι του 2017 (σ.σ. συνομιλίες στο Κραν Μοντάνα), αξιοποιώντας το κεκτημένο των συνομιλιών και με μοναδικό στόχο την επίλυση του Κυπριακού, στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου, των αρχών και αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Η συγκεκριμένη αναφορά μόνο ανησυχία προκαλεί, αφού το  «κεκτημένο» των συνομιλιών στο Κραν Μοντάνα ήταν η λογική των δύο «συνιστώντων κρατών», μία «λύση» που διαιωνίζει τις συνέπειες της εισβολής – κατοχής και προωθεί τη διχοτόμηση της Κύπρου. Το συγκεκριμένο σχέδιο, είχε βασιστεί στο «κεκτημένο» που άφησε το διχοτομικό σχέδιο Ανάν, το οποίο είχε απορρίψει ο Κυπριακός λαός. 

Αμφότεροι, δεν παρέλειψαν να εκφράσουν την ικανοποίηση τους για τις αποφάσεις της τελευταίας Συνόδου Κορυφής της ΕΕ που άναψε το «πράσινο φως» για γιγαντιαίους πολεμικούς εξοπλισμούς από τα κράτη – μέλη.

Δείτε ακόμα...