Επικίνδυνη για τους λαούς, η νέα κούρσα εξοπλισμών

Βολή Πυραύλου Φρεγάτας-πλοίο

Το υπουργείο Άμυνας της Γαλλίας μέσω ανακοίνωσης, έκανε γνωστό πως πραγματοποίησε με «επιτυχία» εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου Μ51, στον Ατλαντικό ωκεανό.

Η εκτόξευση πραγματοποιήθηκε στις 12 Ιούνη 2020 από το γαλλικό υποβρύχιο Le Téméraire, το οποίο  πυροδότησε έναν πύραυλο M51 από τη δυτική ακτή της Γαλλίας προς τη Θάλασσα της Καραϊβικής. Σύμφωνα με τους Γάλλους παρατηρητές άμυνας, ο πύραυλος ταξίδεψε 3.700 μίλια για να προσθαλασσωθεί στη δυτική Θάλασσα του Σαργκάσο, περίπου 400 μίλια βόρεια του Πουέρτο Ρίκο.

Την εκτόξευση του πυραύλου παρακολούθησαν τόσο οι γαλλικές όσο και οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, ενώ εκτός από «επιτυχής» χαρακτηρίστηκε και ως «απαραίτητη για τη γαλλική πυρηνική αποτροπή» και τη γαλλική κυριαρχία.

Το Le Téméraire είναι το δεύτερο παλαιότερο από τα τέσσερα υποβρύχια βαλλιστικών πυραύλων κατηγορίας Triomphant, που το καθένα από αυτά μπορεί να μεταφέρει 16 βαλλιστικούς πυραύλους.

Ο πύραυλος M51 μπορεί να μεταφέρει ωφέλιμο φορτίο μεταξύ 6 και 10 πολλαπλών ανεξάρτητα στοχευόμενων πυρηνικών κεφαλών επανεισόδου (MIRV), που σημαίνει ότι κάθε σκάφος Triomphant θα μπορούσε θεωρητικά να πραγματοποιήσει 160 ξεχωριστές πυρηνικές επιθέσεις!

Απ’ την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, την επομένη της γαλλικής εκτόξευσης, συγκεκριμένα στις 13 Ιούνη 2020 ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, βρισκόμενος σε τελετή αποφοίτησης Στρατιωτικής Ακαδημίας, αποκάλυψε πως οι ΗΠΑ αναπτύσσουν έναν υπερηχητικό πύραυλο, ο οποίος μπορεί να χτυπήσει στόχους σε απόσταση 1.000 μιλίων και είναι 17 φορές ταχύτερος σε σύγκριση με τον πιο γρήγορο που διέθεταν μέχρι πρότινος.

Είχαν προηγηθεί στον τομέα αυτό, η εκτόξευση των Ρώσων στις αρχές του 2020, από μαχητικό αεροσκάφος MiG-31K, του υπερηχητικού πυραύλου Kinzhal και στο τέλος του 2019, οι Κινέζοι που έθεσαν σε ενέργεια το υπερηχητικό τους όπλο το DFZF.

Οι βασικοί «παίκτες» στην προσπάθειά τους να αυξήσουν τη στρατιωτική τους ισχύ έναντι των ανταγωνιστών τους, επιδίδονται σε μια νέα κούρσα εξοπλισμών με νέα όπλα και νέες υπέρογκες στρατιωτικές δαπάνες, που παραπέμπει σε πολεμική προετοιμασία απ όλες τις πλευρές.

Σε όλα αυτά, η Γαλλία δε μένει απλός παρατηρητής. Με την τελευταία εκτόξευση, αλλά και με την ισχυρή παρουσία της στην Ανατολική Μεσόγειο με το αεροπλανοφόρο Charles-de-Gaulle, εδραιώνει κι αυτή τη θέση της στο πεδίο των γεωπολιτικών εξελίξεων.

Οι ραγδαίες και επικίνδυνες εξελίξεις και ανακατατάξεις στον παγκόσμιο χάρτη, κλιμακώνουν τους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς για τις σφαίρες επιρροής, τις αγορές και τις πλουτοπαραγωγικές πηγές, επιφέροντας μια νέα ισορροπία τρόμου στον τομέα των εξοπλισμών.

Βλέπουμε μικρά πυρηνικά, υπερηχητικά όπλα, ακόμη και όπλα λέιζερ όπως είδαμε σε πρόσφατο βίντεο κατάρριψης μη επανδρωμένου αεροσκάφους που έδωσε στη δημοσιότητα το αμερικάνικο ναυτικό. Ενώ παράλληλα, πλησιάζοντας και η θλιβερή επέτειος της ρίψης ατομική βόμβας στη Χιροσίμα και Ναγκασάκι, η Ουάσινγκτον εξετάζει σοβαρά να επαναλάβει τις δοκιμές πυρηνικών όπλων έπειτα από σχεδόν 30 χρόνια.

Αυτή η νέα κούρσα των εξοπλισμών που απειλεί την ειρήνη και τους λαούς όλου του κόσμου, εκφράζεται και μέσα από το ΝΑΤΟ με διάφορες μορφές.

Στο πλαίσιο αυτών των ανταγωνισμών και των πολεμικών προετοιμασιών, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι έγιναν και στον Άραξο οι εκτεταμένες εργασίες του ΝΑΤΟ για την αναβάθμιση των χώρων φύλαξης «ειδικών όπλων» όπως τα ονομάζουν, αποφεύγοντας εντέχνως να χρησιμοποιήσουν τον όρο «πυρηνικά».

Τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών γίνονται όλο και πιο ανταγωνιστικά, οι αντιθέσεις όλο και πιο έντονες, που πολύ δύσκολα πλέον συμβιβάζονται.

Γι’ αυτό είναι κρίσιμο ζήτημα σε κάθε χώρα να δυναμώνει το κίνημα ενάντια στις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες, που ρόλο έχουν να διαφυλάττουν με τα όπλα τα συμφέροντα των μονοπωλίων. Να αγωνιστούν για αποδέσμευση από αυτές, σε συνδυασμό με την πάλη για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων, της μήτρας που γεννά πολέμους, δυστυχία και προσφυγιά.

Γκαντίδης Γιώργος
Απόστρατος του Πολεμικού Ναυτικού

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...