Επικοινωνίες Μπάιντεν με Σούνακ και Μελόνι

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν

Τηλεφωνικές επικοινωνίες με επίκεντρο την Ουκρανία είχε ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, με τους νέους ηγέτες της Βρετανίας και της Ιταλίας, ενώ παράλληλα προειδοποίησε εκ νέου τη Ρωσία να μην κάνει χρήση πυρηνικών.

Ο Μπάιντεν και ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ρ. Σούνακ, υπογράμμισαν την ανάγκη να στηρίξουν την Ουκρανία και «η Ρωσία να λογοδοτήσει για την επιθετικότητά της», να συνεργαστούν για να αντιμετωπίσουν «τις προκλήσεις που εγείρει η Κίνα» και «για να διασφαλίσουν βιώσιμους και προσιτούς ενεργειακούς πόρους», ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ συζήτησε τηλεφωνικά με την πρωθυπουργό της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, ιδίως για την κοινή δέσμευσή τους να συνεχίσουν να προσφέρουν στρατιωτική στήριξη στην Ουκρανία.

Νωρίτερα την Τρίτη ο Σούνακ, στην πρώτη του επικοινωνία με ηγέτη άλλης χώρας, διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο της Ουκρανίας, Β. Ζελένσκι, ότι μπορεί να υπολογίζει στην «ακλόνητη υποστήριξη» του Λονδίνου στο Κίεβο στον πόλεμο με τη Ρωσία.

Στο μεταξύ, ΗΠΑ και ΝΑΤΟ θεωρούν πως οι προειδοποιήσεις της Μόσχας για «βρώμικη βόμβα» που σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει το Κίεβο, είναι δικαιολογία για κλιμάκωση. Το αμερικανικό Πεντάγωνο επανέλαβε ότι εάν η Ρωσία χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα ή βόμβα με ραδιενεργά υλικά θα υπάρξουν συνέπειες.

Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, Πατ Ράιντερ, διευκρίνισε πως η ρωσική πλευρά έχει ενημερωθεί γι’ αυτές σε διάφορα «επίπεδα». «Δεν πρόκειται να υπεισέρθω σε συγκεκριμένες λεπτομέρειες για το πώς, το πότε και το πού. Αλλά δεν χρειάζεται να ειπωθεί καν πως είναι κάτι που παίρνουμε πολύ σοβαρά και συνεχίζουμε να παρακολουθούμε 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα», είπε.

Η δε Ρωσία επανέλαβε ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τις κατηγορίες της εναντίον της Ουκρανίας, ότι κατασκευάζει μια «βρώμικη βόμβα» και «αμφιβάλλει» πως οι επιθεωρήσεις της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) θα αποδείξουν πως δεν ισχύει κάτι τέτοιο.

Το θέμα συζητήθηκε με πρωτοβουλία της Ρωσίας, στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενώ κατόπιν αιτήματος του Κιέβου, η ΙΑΕΑ ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι επιθεωρητές της θα επισκεφθούν εντός των επόμενων ημερών τις δύο υποδομές που καταγγέλλει η Μόσχα.

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Σ. Σοϊγκού, είχε συνομιλίες χτες για το θέμα με τους ομολόγους του της Κίνας και της Ινδίας, έπειτα από τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε με υπουργούς Άμυνας χωρών του ΝΑΤΟ.

Δείτε ακόμα...