Η Αϋσούν Αϋκάν, μέλος τους ΔΣ του Τμήματος Νότιου Μαρμαρά του Επιμελητηρίου Γεωλόγων Μηχανικών Τουρκίας, σε συνέντευξη που έδωσε στο πρακτορείο Haberturk, ανέδειξε το σοβαρότατο ενδεχόμενο σεισμού σε 24 πόλεις και 80 επαρχίες της χώρας, τις οποίες διέρχεται ένα ρήγμα που πρόσφατα παρουσίασε ανησυχητική δραστηριότητα.
Ανέφερε με βεβαιότητα ότι “η περιοχή της Θάλασσας του Μαρμαρά θα χτυπηθεί από ισχυρό σεισμό που μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 7.6 ρίχτερ και θα έχει καταστροφικές συνέπειες για 28 εκατομμύρια ανθρώπους... […] Οι σεισμοί 5ης κλίμακας που βιώσαμε τα προηγούμενα χρόνια στην Ντουζτζέ, στο Ερζερούμ και στο Ικόνιο μας θύμισαν – ακόμα κι αν δεν το θέλαμε – ότι η Τουρκία είναι μία σεισμογενής χώρα.“
Μεταξύ άλλων επισήμανε τα εξής:
Σημείωσε ότι είναι βασικό το ότι υπάρχει μία “ζώνη σφάλματος” – όπως ονομάζεται – πάνω στην οποία ασκούνται οι πιο καταστροφικές επιδράσεις του φαινομένου. Παρατηρώντας την πορεία του ρήγματος αυτού θα δούμε ότι η ζώνη διαπερνά το βόρειο τμήμα της χώρας από την Ανατολία μέχρι και την Θάλασσα του Μαρμαρά και μάλιστα περικλείει αρκετές κατοικημένες περιοχές ή περιοχές από τις οποίες διέρχονται υποδομές κρίσιμες για τη βιωσιμότητα ολόκληρων επαρχιών, όπως είναι αντιπλημμυρικά και υδρευτικά – αρδευτικά έργα.
Επίσης μίλησε πολύ συγκεκριμένα για “Επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι θα υπάρξει σεισμός στο εγγύς μέλλον, ειδικά το Bingöl, το οποίο είναι η κεφαλή του ρήγματος της Βόρειας Ανατολίας, και το τμήμα του ρήγματος της Βόρειας Ανατολίας που διέρχεται από τη θάλασσα του Μαρμαρά, καθώς και από τις πλευρές Balıkesir και Kahramanmaraş. Οι περιοχές αυτές χρειάζονται προσοχή και έργα προετοιμασίας.“
Να θυμίσουμε στο σημείο αυτό τις συνέπειες που είχε ο καταστροφικός σεισμός στη Σμύρνη και τα νησιά του Αιγαίου το περασμένο καλοκαίρι, που ανέδειξε τα μεγάλα κενά που υπάρχουν και στις δύο χώρες σε έργα αντισεισμικής θωράκισης. Το παράδειγμα της συνέντευξης αυτής, δείχνει ότι η επιστημονική έρευνα είναι σε θέση να δώσει έγκαιρα τα απαραίτητα στοιχεία για να προετοιμαστεί ένα κράτος για τέτοιου είδους φυσικά φαινόμενα ώστε αυτά να μην καταλήγουν σε μεγάλης έκτασης καταστροφές. Η συντακτική ομάδα του alt.gr ελπίζει να μην επιβεβαιωθούν με τον χειρότερο τρόπο οι προβλέψεις του επιστημονικού προσωπικού του Επιμελητηρίου.
Πηγή: Haberturk